Водіям розповіли про незаконність штрафу поліції: деталі

Водіям розповіли про незаконність штрафу поліції: деталі
Водіям розповіли про незаконність штрафу поліції

Штраф поліції, винесений не за місцем вчинення порушення, є незаконним

Штраф поліції, який винесений не за місцем порушення ПДР, є незаконним.

Про це повідомляє Дорожній адвокат.

Зазначається, нещодавно водій здійснив зупинку у забороненому місці та надалі продовжив рух. Це помітили працівники поліції, які його наздогнали і винесли постанову за порушення правил зупинки.

Постанова була винесена не на місці вчинення порушення, а у місці, де водія наздогнали працівники поліції, тобто вже за іншою адресою. А саме, у графі «Місце вчинення порушення» була зазначена одна адреса, а у графі «Місце розгляду справи» була вказана інша адреса.

Як наслідок, водій оскаржив штраф поліції у суді. Справа дійшла на розгляд до Верховного суду, який став на бік водія та визнав штраф поліції незаконним.

Розглядаючи матеріали справи, суд виходив з того, що відповідно до ст. 258 КУпАП постанова про накладення штрафу за порушення ПДР (крім випадків фіксації в автоматичному режимі та крім порушень правил зупинки, стоянки, паркування, зафіксовані в режимі фото чи відео зйомки тощо) виносяться працівниками поліції на місці вчинення правопорушення.

Водночас, частиною 2 статті 276 КУпАП передбачено, що справи про адміністративні правопорушення, зокрема за статтями 121 – 126 КУпАП, можуть також розглядатися за місцем обліку транспортних засобів або за місцем проживання порушників.

Тож, водієві слід уважно звірити у постанові чи збігається місце розгляду справи з місцем вчинення правопорушення (крім випадків фіксації в автоматичному режимі та крім порушень правил зупинки, стоянки, паркування, зафіксовані в режимі фото чи відеознімання тощо, прим.). 

Нагадаємо, 1 червня система автоматичної фотовідеофіксації порушень ПДР запрацювала в Києві та на автомагістралях Київської області. Камери встановлені у місцях концентрації ДТП з тяжкими наслідками.

2 червня заступник глави МВС Антон Геращенко опублікував низку автомобільних номерів, водії яких порушували правила дорожнього руху і їхали зі швидкістю понад 170 км/год.

2 червня правоохоронці надіслали перші 2400 «листів щастя» через порушення швидкісного режиму.

Система автоматичної фотовідеофіксації мала розпочати роботу 1 травня, але її відклали через карантин.

«Главком» розповідав, як здійснюватиметься контроль дорожнього руху і що очікує на порушників.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: