Експерт пояснив, які завдання мають вирішити українці задля отримання Томосу

Експерт пояснив, які завдання мають вирішити українці задля отримання Томосу

Ярослав Коцаба проаналізував процес отримання Томосу українською церквою

Сьогодні, 16 жовтня, в приміщенні інформаційного агентства «Главком» відбулась прес-конференція на тему: «Помісна церква. Нові завдання для церков та громади».

Ярослав Коцюба, асоційований експерт Інституту світової політики, проаналізував, які нові завдання стоять перед церквами, їхніми лідерами та громадою в процесі отримання Томосу для української церкви.

Дивіться трансляцію тут: 

Зазначимо, що Андріївську церкву можуть передати Вселенському патріархату.

Як відомо, 16 жовтня екзархи Вселенського патріарха підтвердили готовність співпрацювати з духовенством Української православної церкви Київського та Московського патріархатів для вручення Україні Томосу про автокефалію. 

На початку осені Вселенський патріархат в рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні призначив екзархами у Києві архієпископа Данила Памфілійського із США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Один з екзархів Константинополя в Києві, архієпископ Памфілійський Данило заявив, що шлях до української автокефалії є незворотним. 

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

 Читайте також матеріал: Томос є! Залишилось його взяти

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: