Експерти пояснили, яким буде перехідне правосуддя та примирення в Україні

Експерти пояснили, яким буде перехідне правосуддя та примирення в Україні

Чи може Україна звертатися до моделі перехідного правосуддя вже зараз, коли конфлікт на сході ще триває?

У середу 31 жовтня в інформаційному агентстві «Главком» відбулась прес-конференція на тему: «Перехідне правосуддя. Амністія»

Олександр Євсєєв, науковий консультант судді Конституційного суду України та Олег Мартиненко, керівник аналітичного напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини розказали про перехідне правосуддя та амністію, як феномен досягнення національного примирення після внутрішніх конфліктів не міжнародного характеру.

Вони також познайомили журналістів із світовим досвідом у цій сфері та пояснили, якою буде практика в Україні.

Трансляцію прес-конференції дивіться тут: 

 Ключовою тезою поняття правосуддя перехідного періоду (перехідного правосуддя) є те, що такий період змін, через який має пройти кожна держава, де мали місце масові порушення, має передбачати здійснення правосуддя щодо злочинів, вчинених у минулому. Це є умовою встановлення миру, утвердження цінностей демократичного суспільства і верховенства права. Ця теза покладена в основу робочого поняття перехідного правосуддя, запропонованого ООН. Відповідно до нього правосуддя перехідного періоду охоплює собою повний набір процесів і механізмів, пов’язаних із намаганнями суспільства примиритися зі спадщиною масштабних зловживань минулого і спрямованих на забезпечення підконтрольності, справедливості і примирення.
Формування концепції перехідного правосуддя почалося з середини 90-х років ХХ ст., і тому її називають порівняно новим напрямом досліджень. Однак події, які стали фактичним підґрунтям для відповідних теоретичних напрацювань, відбулися дещо раніше на американському континенті (Чилі, Аргентина, Гватемала, Ель Сальвадор та інші) та в інших частинах світу (перш за все, йдеться про Південну Африку). Вважається, що в період з 1974 року більше ніж 100 країн мали досвід переходу від недемократичного режиму до демократії або від збройного конфлікту до миру. Своєю появою концепція перехідного правосуддя завдячує великою мірою правозахисним кампаніям, які розгорталися в різних країнах світу як реакція на серйозні порушення прав людини і / або гуманітарного права.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: