Московська церква на Вінниччині заявила про «етноцид православних» та погрожує «недовірою» центральній владі

Московська церква на Вінниччині заявила про «етноцид православних» та погрожує «недовірою» центральній владі
Архієпископ Московського патріархату Тульчинський Іонафан

Архієпископ УПЦ МП Тульчинський Іонафан, сьогодні, 4 січня, після зборів представників Вінницьких єпархій, що залишилися під впливом РПЦ, дав прес-конференцію для місцевих журналістів

Архієпископ заявив, що на порядку денному зборів стояло одне питання: «як нам далі жити?». Під цим священнослужитель мав на увазі вироблення реакції УПЦ МП на події, які відбуваються навколо церкви. За його словами, учасники зборів одностайно констатували, що порушується законодавство щодо релігійних організацій в Україні та щодо УПЦ МП зокрема.

«Ми просимо припинити свавілля і знущання над віруючими УПЦ нашої області. Це ми зафіксували у зверненні до місцевих органів державної влади Вінницької області», – сказав Іонафан.

Архієпископ кілька разів наголосив, що на його думку зараз в Україні відбувається «етноцид православних вірян». Окрім того він зазначив, що відбуваються «захоплення храмів» УПЦ МП. Проте на уточнююче запитання не зміг назвати жодного храму, який, на його думку, був захоплений.

«Моя голова – не Дом Совєтов. Ця інформація є відкритою, дивно, що ви про це запитуєте», – сказав архієпископ.

Іонафан зазначив, що «захоплення відбуваються силою, навіть за участі державних чиновників. Ми не визнаємо легітимності так званих «сходів», на яких начебто вирішується питання про перехід до так званої автокефальної української церкви. В законі написано, що ці питання має вирішувати релігійна громада храму разом з предстоятелем». 

Відтак представники єпархій УПЦ МП вирішили звернутися до обласних органів влади з вимогою «припинити дискримінацію» церкви. Як приклад Іонафан навів начебто відмову голови ОДА Валерія Коровія прийняти новопризначеного архієпископа Вінницького та Барського (МП) Варсонофія.

«Він просив губернатора про аудієнцію, однак йому було сказано, що Коровій надто зайнятий. Це неповага і не відповідає законодавству про рівність усіх перед законом», – сказав Іонафан.

У випадку, якщо «дискримінація не буде припинена», священики УПЦ МП Вінниччини допускають висловлення недовіри як обласним державним органам влади, так і центральним органам державної влади. Проте що це означає та які можуть бути наслідки такої «недовіри», Іонафан так і не зміг сказати.

Водночас досить дивною була реакція архієпископа на запитання одного з журналістів, чи будуть священики УПЦ МП відспівувати полеглих українських воїнів:

– Ми всіх відспівуємо. Якщо хтось не відспівує, то запитайте в нього.

– А якщо людина вже мертва, як її запитати?

– Тоді творіть панахиду і викликайте його дух, – сказав Іонафан.

Так само дивно відповів архієпископ відповів на запитання, що стосуються ставлення до митрополита Симеона, який перейшов в ПЦУ, а також щодо офіційного джерела інформації про новини УПЦ МП у Вінницькій області. «Це взагалі не ваше питання. Самі розберіться», – підсумував священик.

Наприкінці зустрічі журналісти попросили прокоментувати інцидент з перешкоджанням зйомці на території храму з боку невідомих осіб, який трапився сьогодні. На це Іонафан зазначив, що «зйомка на території храмів дозволена, але лише за погодження з предстоятелем. Тактовно все треба робити», – сказав архієпископ.

Нагадаємо, раніше «Главком» повідомляв, що Вселенський патріарх Варфоломій закликав патріархів визнати Православну церкву України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: