На складах в Калинівці знову гримлять вибухи

На складах в Калинівці знову гримлять вибухи
Вибухи у Калинівці

Майже четверта частина території арсеналу ще не розмінована

Командира частини з Калинівського арсеналу викликали «на килимок» жителі села Павлівка, які знову налякані вибухами. Командир частини з 48-го арсеналу полковник Микола Батюк прибув на схід громади.

«Люди вимагали пояснень, чому знову гримлять вибухи. Я звернувся до командира. Пояснив ситуацію. Запросив прибути на зустріч з громадою», - розповів журналісту 20 хвилин/ RIA сільський голова Павлівки Віктор Кособуцький. 

Така зустріч відбулася у сільському Будинку культури.

Полковник Батюк повідомив, що 23% території арсеналу залишається не розмінованою. Роботи з розмінування планують завершити до настання теплих днів. Найбільше присутніх цікавило, чому знову чути вибухи.

Як пояснив військовий, вибухи лунають від того, що на території підривають боєприпаси.

«Підривають боєприпаси, які не можна транспортувати. Є такі боєприпаси, до яких руками торкатися небезпечно. Змушені підривати їх на місці. Іншого виходу нема», - говорить полковник.

Таке само пояснення давав раніше головний інженер арсеналу Микола Гресєв на засіданні районної комісії з надзвичайних ситуацій і техногенно-екологічної безпеки. Тому що вибухи чути не тільки у Павлівці, а й в Калинівці та інших сусідніх з арсеналом селах. Тоді він уточнював, що завершити роботи планують до кінця зими. Однак настала весна, а вибухи продовжують гриміти.

Як говорили на сході села жителі Павлівки, одні з них добре чути, інші звучать глухо. Їм розповіли, що деякі з боєприпасів підривають під землею. Ті, що можна транспортувати, вивозять на полігони у Житомирську і Рівненську області. Восени минулого року частину смертоносного вантажу доставили до кар’єру за селом Лісова Лисіївка.

Однак місцеві жителі заблокували подальший рух транспорту. Не дали дозволу на знищення боєприпасів у кар’єрі. Військові змушені були розвернути автомобілі.

Як повідомляв «Главком», наразі відпрацьовуються чотири основні слідчі версії вчинення кримінального правопорушення:  диверсія з боку РФ, недбальство посадовців Міноборони, навмисний підпал та людський фактор.

Збройні сили України посилили охорону військових об'єктів по всій країні. 

Унаслідок пожежі та вибухів боєприпасів на території 48 арсеналу в Калинівці Вінницької області зруйновано п’ять та пошкоджено 1437 житлових будинків.

Найбільш постраждали від вибухів визнано місто Калинівку, села Сальник, Павлівка (Калинівський район) і села Медвідка, Дорожне (Вінницький район).

За попередніми даними, сума збитків становить 49,5 млн грн з них житлові будинки - 16,8 млн грн, закладів освіти – 14,3 млн грн, адмінбудинки – 10 млн грн, заклади охорони здоров’я – 8,4 млн грн.

Читайте також статті «Главкома»: Провісники Апокаліпсиса. Що передувало вибухам у Калинівці і чому про це мовчить влада? «Утилізація зброї на папері, або Чому країна пахне порохом»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: