На Вінниччині побудують міст через Дністер за 50 млн євро

На Вінниччині побудують міст через Дністер за 50 млн євро

Нове сполучення між Україною та Молдовою

У районі прикордонних населених пунктів: Ямпіль (Україна) – Кесеуць (Молдова) планують будувати міст через Дністер. На сьогодні там діє паромне сполучення. Переправа дозволяє одночасно переправляти декілька легкових авто та близько 30-40 людей.

Українські та молдовські чиновники, зокрема заступник міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Віктор Довгань, державний секретар з питань транспорту міністерства економіки і дорожньої інфраструктури Республіки Молдова Сергій Букатару, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, а також керівництво Державної митної та Державної прикордонної служб, виїздили на місце майбутнього будівництва мосту для ознайомлення з тамтешньою інфраструктурою. Представники обох країн обговорили можливі варіанти його розташування, техніко-економічне обгрунтування зведення мостового сполучення, яке з’єднає м. Ямпіль Вінницькоїобласті та с. Кесеуць Сорокського району.

«Безперечно в Ямполі має бути міст. Ми домовились із молдовською стороною затвердити дорожню карту. На першому етапі має бути розроблено техніко-економічне обґрунтування, на базі якого буде підготовлено державний інвестиційний проект. Також є домовленості із колегами з Молдови розробити міжнародну угоду і разом шукати джерела фінансування. Дорожня карта розрахована на 2018-2020 роки. До того часу ми маємо зробити ТЕО, знайти кошти і розпочати будівництво», - зазначив Віктор Довгань.

За словами державного секретаря з питань транспорту міністерства економіки і дорожньої інфраструктури Республіки Молдова Сергія Букатару, міст є вигідним, як для української, так і для молдовської сторони.

«Цей міст є економічно обґрунтованим та вкрай необхідним, адже між нашими країнами тісні економічні зв’язки. Єдиним в цьому регіоні мостом, через який можуть рухатись легкові та вантажні автомобілі, є той, що у місті Могилів-Подільський, і він дуже перевантажений. Переконаний, що завдяки будівництву нового мосту наші народи стануть ще ближчими, збільшиться товарообіг, а також його зведення стане символом дружби наших народів»,  - Сергій Букатару.  

За попередніми підрахунками аби збудувати міст Ямпіль – Кесеуць необхідно 50 млн. євро. Крім того, обговорюється питання проведення капітального ремонту під’їзних шляхів, адже головний акцент при проектуванні мосту робитимуть на можливості пропуску вантажного транспорту.

«Це той приклад, коли ідея стала реальністю. Адже сьогодні відкривається можливість для фінансування ТЕО, яке визначає параметри і технології будівництва мосту, геодезію, прив’язку до місцевості і майбутнього розміщення доріг як на території України, так і на території Молдови. Тому сьогодні стоїть завдання до кінця 2018 року підготувати і пройти експертизу ТЕО, а на початок 2019 року відпрацювати виготовлення проектно-кошторисної документації з визначенням джерел фінансування і проведенням тендерних процедур. Переконаний, що працюючи і надалі в такому ключі, як зараз – в І-ІІ кварталі 2020 року будуть розпочаті реальні роботи з будівництва цього мосту», - зауважив Валерій Коровій.

Остаточне затвердження дорожньої карти із будівництва мосту та створення відповідної інфраструктури відбудеться під час зустрічі прем’єр-міністрів України та Молдови, яка запланована на 5-6 жовтня в Кишиневі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: