Онлайн-виставку про історію архівної справи на Поділлі відкрили у Вінниці

Онлайн-виставку про історію архівної справи на Поділлі відкрили у Вінниці

Державний архів Вінницької області влаштував онлайн виставку близько 150 документів за період від початку ХІХ століття і до наших днів

Приводом для такої експозиції став День працівників архівних установ, який відзначається 24 грудня. Виставка поділена на п’ять розділів, які охоплюють матеріали про діяльність Вінницької губернської комісії та перші згадки про розвиток архівної справи на Поділлі, а також діяльність архівних установ протягом ХХ століття.

«Архівна справа на Поділлі і Вінниччині зокрема зародилася ще в другій половині ХVІ століття, коли було створено Брацлавське воєводство й розпочали діяльність шляхетські суди: ґродський, земський та підкоморський. Перша конкретна вказівка на існування місця концентрації архівних документів сягає 1580 року, коли через необережність сталася пожежа Вінницького замку, у якій згоріла переважна більшість королівських актів на маєтки місцевої шляхти. За козаччини ґродські та земські книги зберігалися при судах. А після відкриття у 1909 році у Вінниці окружного суду, дія якого поширювалася на сім повітів Подільської губернії, при канцелярії старшого нотаріуса окружного суду було створено Вінницький нотаріальний архів, який дав старт повноцінній архівній діяльності», – розповів головний спеціаліст відділу інформації закладу Костянтин Завальнюк.

За його словами, в 1920 році у Вінниці створили архівну секцію охорони пам’яток давнини, природи і мистецтва. Навесні 1922 року було створено Подільський губернський історичний архів. В його фондах планували зберігати дореволюційні архівні документи. Пізніше установу не раз перейменовували та реформували аж поки в 1980 році вона не стала Державним архівом Вінницької області.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: