Стало відомо чому у Стадниці вже 10 днів немає води

Стало відомо чому у Стадниці вже 10 днів немає води

«Мали працювати дві свердловини, а по факту-один насос в одній свердловині»

Вже понад 10 днів немає води у водогонах на кількох вулицях Стадниці. Ольга була першою мешканкою, кого «Місто» зустріло у селі. Жителька вул.Шкільної, розповіла, що такої ситуації ще не було.

«Днів десять, а може, більше, вечорами у крані води взагалі нема. Наприклад, із п'ятої вечора і до півночі. У нас маленькі діти, набираємо воду з криниці і гріємо, - каже Ольга. - За використану воду платимо справно. Я чула, що селу потрібен додатковий насос».

Підходимо до вулиці Франишина. Тут вода є.

«Років десять тому ми дорогу перекривали, нам провели воду, адже пити з криниць нашу – неможливо», - пояснює літня жіночка.

Цій вулиці пощастило більше, ніж мешканцям згаданої Шкільної, а ще Польової, Миру, Молодіжної - там теж води немає.
Відсутня вода вдома і у сільського голови Владислава Яклюшина. Він переконаний: проблема з водогоном у тому, що «Вінницяводоканал», який його обслуговує, не реагує на звернення.

«Ми підприємству надсилали не один десяток звернень про відсутній тиск. Влітку люди, зрозуміло, використовують більше води, а ще набирають її на вулицях через колонки, - пояснює Владислав Яклюшин. - Але суть в іншому. При розробці проекту ми подавали інформацію про 640 дворів, додавши 30% резерву, тож водогін мав забезпечувати близько 900 індивідуальних водогонів. А вода сьогодні проведена у менш ніж 400. Мали працювати дві свердловини, а по факту - один насос в одній свердловині. Тому потрібно піднімати тиск шляхом підключення ще однієї. Коли люди стали звертатися на «Водоканал», то їм відповіли, що сільрада заборгувала кошти за обслуговування колонок. Ситуація абсурдна. Від 2-го травня сума у 106 тис.грн., отримана як субвенція від міськради, проплачена, заборгованість закрита. Щодо нових нарахувань у 18 тис. грн., вони заплановані і надійдуть вже днями. Я наголошую: стосунки сільради з «Водоканалом» через водозабірні колонки - це одне, і зовсім інше - водопостачання індивідуальних абонентів».

У різних куточках Стадниці встановлені 25 колонок, через які мешканці набирають воду безплатно. Частина з них несправна - ми переконалися самі.

«Колонками користуються не тільки власники водогонів, підключаючи шланги для поливу. Інші особи ще й заробляють на воді», - уточнив мешканець Владислав Яклюшин.

Як чужинці крадуть воду, бачив мешканець Стадниці Іван Капущак.

«Приїжджають бочками набирати, в основному вночі, потім по гривні за літр у Вінниці продають», - говорить він.

Про проблеми з водою Стадниці у КП «Вінницяоблводоканал» знають. Але говорять здебільшого про колонки і називають іншу причину - тариф. А ще кажуть, що однієї свердловини достатньо для забезпечення села водою.

«Ми припинили ремонт колонок, адже нині діючий тариф лише на 50% відшкодовує наші витрати. Із 2009 року ціна на воду - 4,47 грн. за куб, замість необхідної 7,86 грн. Уже два роки поспіль подаємо розрахунки тарифів селищній раді, але їх не виносять на сесію, - каже заступниця начальника підприємства Раїса Півторак. - За І квартал збитки по експлуатації свердловини у Стадниці 25,6 тис. грн. За минулий рік - 114,9 тисячі. Можливо, доведеться взагалі припинити водопостачання, поки тариф не переглянуть. Наразі у мене немає інформації про відсутність води саме по будинках. Ми обов'язково її перевіримо».

Мешканець Стадниці, депутат райради Володимир Болебрух переконаний, що суть не у тарифі:

«Два роки тому згорів насос. Його замінили: забрали з однієї свердловини, поставили на іншу. Навіщо говорити про тариф? Якби ж працювали два насоси! А щодо колонок, то їх взагалі ліквідувати треба, вони збиткові. Я, як абонент, не маю води, за яку плачу гроші».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: