Таємниці Жмеринки: замуровані тунелі під «вокзалом-кораблем» на Вінниччині

Таємниці Жмеринки: замуровані тунелі під «вокзалом-кораблем» на Вінниччині

За легендою, коли імператор Микола ІІ приїжджав у 1904 році на відкриття вокзалу, він вимовив нецензурне слово від захоплення

Однією з найгарніших та найвідоміших будівель Вінниччини можна сміливо назвати вокзал у Жмеринці. Цей «красень-корабель»  всіх захоплює своєю архітектурою. За легендою, коли імператор Микола ІІ приїжджав у 1904 році на відкриття вокзалу, він вимовив нецензурне слово від захоплення. Окрім будівлі вокзалу, є тут й підземні ходи, які мають свої таємниці.

Кожен зі жмеринчан та багато хто з гостей міста проходив через «середньовічний» тунель. Але є ще й один тунель, про який люди вже почали забувати.

Вхід у цей підземний хід знаходиться у самому вокзалі. Зараз його замурували і сходинки у великій залі йдуть в нікуди. 

Виходив цей підземний хід на четверту платформу у зал очікування, щоб люди у погану погоду не очікували свого потяга під відкритим небом. У радянські часи та у 1990-х роках тут розміщувались приміські каси. Тому цю будівлю місцеві називають «малим вокзалом» або «другим вокзалом». Стилістика споруди чудово поєднується з основним вокзалом, утворюючи єдиний архітектурний ансамбль. Наразі будівля законсервована.

«Цей підземний перехід ми не замурували - це тимчасова консервація. На його реставрацію треба багато коштів, тому були вимушені так поступити. У майбутньому плануємо відреставрувати та знову відкрити цей підземний перехід», - каже головний інженер вокзалу Олександр Кужін.

Є ще один тунель, який виходив у місто до теперішньої автостанції. Про нього ми розповімо у майбутніх наших публікаціях...

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: