У Тульчині відкриють новий мистецький простір

У Тульчині відкриють новий мистецький простір

На батьківщині всесвітньовідомого «Щедрика» до початку Різдвяних свят з’явиться креативний простір під відкритим небом «Меридіан «Щедрик»

Вражаюча алея музичних інструментів, інтерактивна «співоча» інсталяція - лавка Леонтовича, яка гратиме чотири чарівні мелодії композитора, гігантські мурали, що стануть новими яскравими фотозонами й туристичними «родзинками», сучасне освітлення пам’ятника Леонтовича та інших вуличних арт-об’єктів – всі ці неймовірні атракції до початку Різдвяних свят з’являться у місті Тульчин, що на Вінниччині, – батьківщині всесвітньовідомого «Щедрика».

Про це йшла мова під час прес-конференції за участю виконавчого директора проекту «Меридіан «Щедрик»   Ірини Матковської, творчого куратора проекту Олександра Никитюка, Тульчинського міського голови Валерія Весняного, та його першого заступника Івана Костюка.

Як зазначила на початку прес-конференції Ірина Матковська, кінцева мета проекту – відродити славу Тульчина, як Всесвітньої столиці «Щедрика», проект спрямований на популяризацію творчості Леонтовича та збільшення туристичної привабливості міста.

«Креативний простір під відкритим небом «Меридіан «Щедрик» продовжить мистецьку трансформацію території міста і стане унікальною платформою для комунікації між митцями з метою культурного розвитку, - зазначила виконавчий директор проекту Ірина Матковська. – Формування такого надзвичайного креативного середовища закріплює за Тульчином статус столиці «Щедрика» та одного із найцікавіших малих міст України. А в майбутньому підвищення впізнаваності міста надасть можливість залучення грантової підтримки для реставрації Палацу Потоцьких».

Як зазначила Ірина Матковська, проект «Меридіан «Щедрик» є продовженням унікального «Леонтович Арт Кварталу», який 8 червня урочисто відкрив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та міністр культури Євген Нищук. Він пролонгує формування у місті Тульчин неповторної галереї сучасного мистецтва під відкритим небом. За п’ять місяців існування «Леонтович Арт Квартал» став улюбленим місцем як мешканців міста, так і туристів, що приїздять до Тульчина, аби побачити знаменитий «подільський Версаль» – Палац Потоцьких, музеї Леонтовича, Суворова та інші видатні історичні та мистецькі пам’ятки міста.

Вона також нагадала, що робота над втіленням проекту «Меридіан «Щедрик» стартувала 1 жовтня. Провідні скульптори та художники з усієї України зараз активно працюють над втіленням арт-об’єктів та креативних просторових мистецьких інсталяцій, а до створення стінописів матиме змогу доєднатися і молоде покоління митців.

Ірина Матковська повідомила, що в першій половині листопада під керівництвом творчого куратора проекту – відомого вінницького художника, керівника «Лабораторії актуальної творчості» Олександра Никитюка, відбудуться захоплюючі майстер-класи, дискусії, мистецькі лекції й авторські презентації творчого досвіду для студентів Тульчинського училища культури.

В ході прес-конференції Олександр Никитюк висловив переконання в тому, що дуже важливим завданням проекту є необхідність інтегрувати творчу молодь міста в процеси його розвитку, аби унеможливити її відтік зі своєї малої батьківщини, аби молоді люди Тульчина розвивали місто й надалі і творили його майбутнє.

У свою чергу міський голова Тульчина Валерій Весняний повідомив, що презентація та офіційне відкриття креативного простору під відкритим небом «Меридіан «Щедрик», який реалізується за підтримки Українського культурного фонду, відбудеться 1 грудня – саме в день народження Миколи Леонтовича – найвідомішого українського композитора, чию геніальну композицію під назвою «Carol of the Bells» співають у всьому світі.

Фінансування проекту «Меридіан «Щедрик» здійснюється 50/50 Тульчинською міською об'єднаною територіальною громадою та Українським культурним фондом - державною інституцією, яка у 2017 році була створена для сприяння розвитку культури і мистецтва України, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір.

«Меридіан «Щедрик» став одним із проектів-переможців великої грантової програми Українського культурного фонду, і що особливо цінно - матиме продовження у інших містах України. Після закінчення проекту планується проводити тренінги з питань облаштування простору в малих містах, співпрацювати з населеними пунктами, де мешкав та працював Микола Леонтович, консолідувати суспільство, як основу національної безпеки та мирного існування народів, які мешкають в Україні за допомогою нематеріального культурного ресурсу.

За новинами проекту слідкуйте на офіційній сторінці у Facebook.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: