У Вінниці погасили марку до 100-річчя української марки

У Вінниці погасили марку до 100-річчя української марки

У Музеї української марки імені Якова Балабана відбулося погашення поштової марки до 100-річчя української марки

У рамках заходу  генеральний директор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський також передав в колекцію  вінницького музею сувенірний буклет з поштовим блоком і монетою "Перші українські поштові марки Доби Визвольних змагань 1917-1921 років».
Спецпогашення ювілейної марки відбулося у рамках заходів до 100-річчя української марки. Зокрема, сьогодні у Музеї української марки ім. Якова Балабана завершилась 5-річна пересувна обласна Вінницька філателістична виставка, приурочена відзначенню пам’ятної дати.
Про це інформує прес-служба Вінницької міськради, повідомляє «Главком».
Генеральний директор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський відзначив, що символічно проводити святкові заходи у Вінниці – в єдиному в державі Музеї української марки.  «Не кожному керівнику повезло відзначати перше століття української марки. Дуже сподіваюся, що враховуючи ту важку історію,  яку пройшла Україна та українська марка, наступні 100 років будуть набагато кращі. Вчора ми у Києві відкрили виставку, присвячену 100-річчю української марки. Сьогодні запускаємо марку, присвячену українському тризубу. Завтра у нас спільний запуск з Національним банком  - щодо відзначення століття марки і гривні. Ми розуміємо, що певний час марка і пошта десь була в минулому  і треба це осучаснити. Ми робимо марки для дітей з українськими мультфільмами, кінострічками. Марка - це символ сучасної держави, і ми  намагаємося робити, щоб людям це подобалося.  А наші марки і зараз є одними з найкращих у світі», - каже генеральний директор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський.  
Вінницький міський голова Сергій Моргунов, який взяв участь у  заході, наголосив на важливості вивчення історії країни крізь призму дослідження української марки. 
 «Думаю, що можна запровадити ще й електронну українську марку і ми теж будемо перші в світі. Сьогоднішня подія надзвичайно важлива: по марках ми можемо вивчати нашу історію. Майже 100 років українська марка була під гнітом пошти СРСР, але ми виправили цю ситуацію, і я точно погоджуюся з тим, що українська марка на рівні з прапором, гімном, військом, грошима теж є символом  будь-якої держави. Я хочу подякувати Укрпошті за те, що вболіваєте за українську філателістику. Приємно, що завершення виставки відбувається в унікальному, єдиному в Україні Музеї української марки. І тут дуже велика роль Олександра Балабана, який зберіг колекцію свого батька, ім’я якого носить музей», - зазначив Сергій Моргунов. 

Після проведення урочистої церемонії спецпогашення керівник Музею Олександр Білецький презентував Ігорю Смілянському сувенірну картину із зображенням типових   українських тризубів, які використовувало Міністерство пошти у 1918 році, зокрема,  тих, які були популярні на Поділлі.
Для довідки:
Вінницьке міське товариство колекціонерів, Вінницьке обласне товариство Асоціації філателістів України за підтримки Вінницької обласної дирекції державного підприємства «Укрпошта» та Вінницького обласного краєзнавчого музею на початку 2014 року розпочали пересувну філателістичну виставку, присвячену 100-річчю перших поштових марок України. 
Цей проект являється унікальним, адже такої тривалої виставки в Україні ще не було. Представлені в експозиціях поштові марки та листівки, в повному обсязі дали можливість відвідувачам ознайомитись з історією України та рідного краю. 
Перша серія українських поштових марок була надрукована у 1918 році. Перші марки були мало помітні, але вже символізували елемент певної державності. На перших етапах становлення української державності марки виконували і функції платіжного засобу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: