У Вінниці «Правий сектор» завітав до московських попів із закликами про перехід до ПЦУ

У Вінниці «Правий сектор» завітав до московських попів із закликами про перехід до ПЦУ

Вінницькій активісти «Правого сектору» прийшли до Хрествоздвиженського храму УПЦ МП у Вінниці, аби закликати тамтешніх вірян перейти до Православної церкви України у зв’язку з набуттям Томосу

Анонс нечисленної акції «Правого сектору» спільно з ГО «Едельвейс» зібрав десятки, якщо не сотні, прихильників Московського патріархату з іншого боку. Мобілізовані повідомленнями на ресурсах РПЦ про «спроби захопити храм нацистами», віряни проросійської церкви зібралися як на території храму, так і обступили активістів «Правого сектору».

Для того, аби запобігти можливим сутичкам, на місце були викликані додаткові наряди поліції, серед яких були бійці з автоматичною зброєю. Проте забігаючи наперед, жодного силового протистояння під час акції так і не сталося.

Як пояснили представники «Правого сектору», мета їхньої акції – не «захоплювати храми», а спонукати вінничан приєднуватися до Православної церкви України у зв’язку з отриманням нею томосу про автокефалію від Вселенського патріархату. Для цього молоді патріоти принесли до церкви роз’яснювальні листівки, в яких вони, зокрема, вказували на антиукраїнські дії УПЦ МП напередодні та під час українсько-російської війни.

Водночас прихильники МП, який було значно більше, контраргументували та переконували, що їхня церква Росії не підпорядковується, ПЦУ – це «політична структура», а самі вони насправді допомагають українським військовим. Особливо активні люди в рясах вимагали в активістів ПС, аби ті зняли з обличь маски та допитувалися, «скільки вам заплатили за акцію».

Зрештою до акції «Правого сектору» вийшов архієпископ Варсонофій, якого УПЦ МП призначила місцевим предстоятелем замість митрополита Симеона, який перейшов до ПЦУ. Варсонофій за підтримки інших священиків влаштував дискусію з «Правим сектором» щодо християнських догматів та нюансів томосів: Варсонофій приніс із собою копію іншого «томосу», яким нібито дарувалась автономія УПЦ МП від РПЦ. Архієпископ та його прихильники стверджували, що УПЦ МП – незалежна від Москви фінансово та в питанні прийняття рішень та запросив «Правий сектор» на спільну молитву.

Молоді активісти відмовилися від такої пропозиції та заявили, що будуть молитися «у своїй церкві». Загалом дискусія «підкованих» в церковних питаннях священиків з юними активістами виглядала досить дивно та справляла враження «гри в одні ворота».

Зрештою, не знайшовши спільну мову, віряни УПЦ МП зі співами покинули місце акції та пішли досередини храму, в той час як «Правий сектор» також згорнув свою акцію.
Вже під час проведення акції прес-служба ПЦУ поширила заяву про «підготовку провокацій на релігійному ґрунті» .

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: