У Вінниці вшанували пам’ять Дмитра Чернявського (фото)

Перший загиблий за український Донбас

Увечері 13 березня, у Вінниці вшановували пам’ять Героя Небесної сотні, громадського активіста Дмитра Чернявського. Він загинув, охороняючи мирне зібрання у Донецьку та вважається першим загиблим на Донбасі в результаті гібридної війни.

У четверту річницю загибелі чоловіка, на Європейській площі у Вінниці о 18 годині зібралося трохи більше 20 людей: зокрема це «свободівці», серед лав яких перебував Дмитро, а також – «Студентська свобода» та ГО «Яворина». Усі принесли із собою квіти та лампадки. 

Зформувавши коло навколо пам’ятного знаку Героям Небесної сотні, чоловіки та жінки розповідали про те, що знають про Дмитра, читали вірші та співали Гімн України. Увесь час йшов дощ, та попри це до активістів підійшло кілька перехожих – послухати, про кого говорять.

Рівно чотири роки тому в Донецьку Дмитро перебував у складі місцевої «самооборони». Тоді на підтримку територіальної цілісності України відбувався мирний мітинг, який він з побратимами охороняв.

Після мітингу на його учасників здійснили напад озброєні проросійські бойовики. 22-річний Дмитро Чернявський намагався захистити людей, втім сам отримав ножові поранення, не сумісні із життям. 

«В якийсь момент мітинг за єдність перетворився на криваву бійню, – зачитує спогади «самооборонівця» Артура Шевцова, який тоді опинився поруч із Дмитром, голова «Студентської свободи» Василь Луцик. – Артур Шевцов припускає, що напад був спланованим, а проросійських мітингувальників завезли з Росії. Бо їх видавали стрілки годинників, що були переведені на годину раніше, говірка та питання на кшталт «Де площа Леніна?». Ці люди з вигуками «Росія!» накинулися на проукраїнських активістів та взяли в оточення». 

Далі, за спогадами друга загиблого Дмитра, міліція намагалася вивезти з місця події «самооборонівців», проте автобус так і не рушив. Відтак сепаратисти почали закидати його важкими предметами та петардами, хтось пустив у салон газ.

Коли люди зрозуміли, що це пастка – вони вибігли назовні. Але врешті сепаратисти поставили хлопців з «Самооборони» на коліна та прискали у обличчя сльозоточивим газом. Дмитра штрикнули ножем у живіт. 

Коли з оточення вдалося вирватись, побратими Дмитра не могли зрозуміти, де він подівся. За кілька годин його знайшли – у морзі лікарні Калініна. 

Уже згодом, посмертно, чоловік отримав звання Героя України, а також – увійшов у історію як перший житель Донбасу, який загинув у ході російського вторгнення в Україну.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: