У Вінниці за маніпуляції із протоколом заступниці голови райвиборчкому дали два роки умовно

У Вінниці за маніпуляції із протоколом заступниці голови райвиборчкому дали два роки умовно

Два роки умовно замість п’яти років позбавлення волі за викрадення та приховування протоколу про підрахунок голосів виборців під час виборів у 2015 році отримала заступниця голови Вінницької районної виборчої комісії.

Апеляційний суд Вінницької області залишив в силі вирок Вінницького районного суду Вінницької області.

Засуджена працювала у виборчій комісії від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Маючи вільний доступ до документів, що зберігались у сейфі Вінницького райвиборчкому, жінка поцупила два примірники протоколу про підрахунок голосів виборців з виборів до обласної ради, які доставили сюди з виборчої дільниці села Агрономічне. Зберігала викрадене вдома.

Суд кваліфікував дії порушниці за ч. 3 ст. 158 КК України, як викрадення та приховування протоколу про підрахунок голосів виборців.

Втім, взявши до уваги, що обвинувачена розкаюється у вчиненому, має малолітню дитину, вперше притягується до кримінальної відповідальності та позитивно зарекомендувала себе за місцем проживання, суд звільнив її від основного покарання, позбавлення волі до п’яти років, та встановив іспитовий строк.

Депутатка Вінницької міської ради від політичної партії «Батьківщина» Ганна Давиденко вважає цей випадком прецедентом. Допис з даного приводу вона опублікувала на своїй сторінці у фейсбук.

«У 2015 році була вчинена спроба сфальсифікувати результати місцевих виборів. Тоді я балотувалась і у Вінницьку міську раду, і в обласну. За результатами виборів перемогла і пройшла в обидві ради, і мала можливість обирати. Але через фальсифікацію змушена була відстоювати результати виборів у судах. Тоді разом з Ольгою Найчук вдалося довести у суді факт фальсифікації голосів виборців, добитися перерахунку голосів, встановити істинні результати. Близько двох років тривало слідство. Я намагалася контролювати його хід шляхом депутатських звернень. І ось рішення суду – притягнути до кримінальної відповідальності за фальсифікацію виборів», – написала Ганна Давиденко.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року Ганна Давиденко звернулась до Вінницького окружного адміністративного суду із позовом до Вінницької районної виборчої комісії. Претендентка на місце в обласній раді стверджувала, що відбулась фальсифікація на користь її однопартійця Ігоря Вернигора по двом дільницям виборчого округу №9 до Вінницької обласної ради – у селах Агрономічне і Лука-Мелешківська.

Як зазначала Давиденко, шляхом фальсифікацій протоколів дільничних виборчих комісій до Вінницької обласної ради намагались «протягнути» іншого кандидата.

Тоді у судовому засіданні підробку протоколів помітила голова дільничної виборчої комісії села Агрономічне. В одному з документів стояв, як вона з’ясувала, не її підпис.

Суд зобов’язав  районну виборчу комісію здійснити перерахунок голосів виборців за кандидатів до обласної ради на виборчій дільниці села Агрономічне. Під час перерахунку, коли дійшла черга до кандидата від «Батьківщини» Ігоря Вернигора, з’ясувалось, що кількість відданих за нього голосів суттєво відрізнялась від  заявленої у протоколі, що надав суду райвиборчком.

«Це, напевне, один з небагатьох випадків в Україні! Вдалося не просто довести факт фальсифікації виборів, а й притягнути злочинців до відповідальності», – зазначила Ганна Давиденко після оголошення результату розгляду справи у Апеляційному суді Вінницької області.

Натомість, залишається питання, хто стоїть за цими фальсифікаціями та в чиїх інтересах діяла засуджена.

Ось що написав з даного приводу вінничанин Роман Цьомик у фейсбук: «Так це дуже важливо, пам’ятаю ті суди і перерахунок, тільки ця людина – це виконавець, а прийде час, і всі у Вінниці взнають замовників».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: