Вінничанам нагадали, що спалювання листя – небезпека для здоров’я

Вінничанам нагадали, що спалювання листя – небезпека для здоров’я

Атмосферні забруднення несприятливо впливають на загальну захворюваність населення, особливо дітей та людей похилого віку.

Відкрите спалювання листя та сміття вивільняє у навколишнє середовище маленькі часточки твердих згорілих речовин, в яких містяться отруйні подразнюючі речовини та канцерогенні компоненти.

Про це інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій обалсті, повідомляє «Главком».

Ці забруднення впливають на органи дихання, сприяючи виникненню респіраторних захворювань, катарів верхніх дихальних шляхів, ларингіту, ларинготрахеїту, фарингіту, бронхіту, пневмонії.

Дим від спаленого листя складається з дрібних часточок, при потраплянні в органи дихання, вони можуть досягти найглибших ділянок легень і залишатися там роками, подразнюючи слизові оболонки та викликаючи коньюктивіти, риніти і відповідні алергічні реакції носа, очей та шкіри.

Спалювання листя і трави шкодить не лише здоров’ю людини, адже під час випалювання водно-болотної рослинності руйнуються місця гніздувань навколоводних птахів. Під час пожеж у лісових масивах повністю вигорає лісова підстилка, в якій буяє непомітне життя комах та іншої живності, яка є незамінною ланкою у природному ланцюгу. Також, у вогні гинуть зайченята та інші дрібні тварини. Доведено, що щорічні випалювання в одному і тому ж місці призводять до зміни видового складу рослинності. 

Слід відмітити, що в останні роки, на виконання розпоряджень міського голови (останнє №148-р від 14 вересня 2018 року) створюються робочі групи із залученням спеціалістів різних інстанцій з протидії спалюванню відходів рослинного походження. До складу таких робочих груп входять також фахівці Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області. Завдяки проведеній роботі, відповідно до вимог Законів України «Про охорону атмосферного повітря», «Про охорону навколишнього середовища», «Про благоустрій населених пунктів» значно зменшилась кількість випадків несанкціонованого паління різного походження на території міста.

З метою недопущення погіршення стану атмосферного повітря рекомендуємо:

  1. Не спалювати опале листя та сміття, а впроваджувати утилізацію органічних відходів шляхом компостування.
  2. Заключати угоди з відповідними організаціями щодо вивозу відходів для подальшого захоронення на полігоні ТПВ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: