Не хочемо замерзнути!: протестна акція у центрі Вінниці (фоторепортаж)

Не хочемо замерзнути!: протестна акція у центрі Вінниці (фоторепортаж)

У Вінниці 26 жовтня кілька разів було перекрито вулицю Соборну

Протестували мешканці новобудови ЖК «Європейський квартал». Вони ходили по пішохідному переходу навпроти будівлі міської ради, вимагаючи у влади вирішити їхні проблеми із забудовником. Однак, цієї зустрічі так і не відбулося: її перенесли на 2 листопада.  

Мітингувальники стверджували, що є жертвами забудовника, який навмисне не виконує своїх зобов’язань та при цьому залишає їх без світла та комунікацій. Спочатку люди прийшли до будівлі міської ради під час чергової сесії, вимагаючи у влади вплинути на вирішення проблеми, яка існує вже кілька років. За тим – просто перекрили рух центром міста в годину пік.

Тарифи на електроенергію та неможливість укласти договір з МЕМ

Житловий комплекс «Європейський квартал» розташований за адресою вулиця Покришкіна, 8Б, нині має вісім секцій, а всього має бути 11. Втім, за словами мітингувальників, вже є ціла низка проблем. Перша і головна – з електропостачанням. За словами мешканців новобудови, на будинки розраховано замало кіловат і за відсутності газового опалення, всі активно користуються електрикою, через що існуюча підстанція не витримує, відбуваються відключення, а до нової підстанції неможливо підключитися через помилки в документації, які компанія-забудовник, на думку протестувальників, допустила навмисно.

«Ми беремо електрику від забудовника, їхній трансформатор вже не витримує і відповідно йде перенавантаження на лінію і вона «просідає». А в нас великі будинки, по 12 поверхів (в одному будинку – 98-106 квартир), – пояснює один з мітингарів, Андрій Мазур, голова ОСББ будинку №7. – Найближчим часом ми взагалі залишимось без світла, вже почали робити «віялові відключення» на кілька годин, бо не витримує мережа. Здали восьму секцію, ще один будинок на 108 квартир, люди зробили ремонти, газ провести туди не можуть, вони включають електрообладнання, конвектори, і лінія «просідає», одразу зупиняються ліфти і виключається насосна станція, а отже не подається вода вище шостого поверху».

Андрій Мазур пояснює, що для вирішення проблеми, мешканці хочуть під’єднати іншу трансформаторну підстанцію, яку цей забудовник побудував, але зробити цього не можуть.

«В нас технічна документація не відповідає вимогам. На один будинок в нас має бути один обліковий лічильник і має бути прорахована потужність в кіловатах на кожен. А в нас лічильник на два та на чотири будинки, – каже Андрій Мазур. – Також неправильно прораховані кіловати на кожен будинок (на одну квартиру розрахували 2 кіловати замість 5 кіловат).

Щоб переробити документацію і заключити договори із міськими електромережами (МЕМ), потрібно близько півтора мільйони гривень (таку оцінку нам дали в МЕМ). Забудовник сказав, що не робитиме цього і «не викидатиме гроші тільки для того, щоб переробити нам технічну документацію», але окрім цього, іншого виходу у нас немає, – каже Андрій Мазур. – Забудовник все усвідомлював, коли робив цю документацію, щоб зекономити гроші, бо так проект став набагато дешевшим».

Інші мітингувальники підтверджують це та додають, що вже протягом кількох років сплачують за електрику за тарифом юридичних осіб, тобто 2,83 гривень за кіловат. Відповідно, люди вимагають зробити для них ті самі умови, що й для інших вінничан – 90 копійок.

«Ми не хочемо замерзнути, але все до того йде» – кажуть люди.

Потреба у додаткових коштах та недобудовані об’єкти

Окрім електроенергії, мешканці звертають увагу на інші проблеми, пов’язані із ЖК «Європейський квартал».

«Є секції, восьма та четверта, в яких все майже добудоване, але забудовник вимагає від власників квартир доплатити ще, – каже інший учасник мітингу, Юрій (четверта секція ЖК). – Люди доплачують цю суму, теж незрозуміло яку, і за їхній рахунок добудовується та вводиться в експлуатацію секція. Теж проблема, що є недобудовані та фактично не існуючі дитячі майданчики. Діти в болоті граються».

За словами мітингувальників, оскільки Вінницька міська рада давала дозвіл на будівництво ЖК, то саме вона і має проконтролювати забудовника та хід будівництва.

«Ми вже до всіх звертались, хочемо тепер Моргунова, щоб він нам за все відповів» – пояснювали мітингувальники.

Також люди зазначили, що раніше зустрічалися із членами виконавчого комітету з цього питання, проте відтоді нічого по суті не змінилося.

Тож спершу мітингарі зібрались під стінами ВМР, а потім перекрили вулицю Соборну, рухаючись по пішохідному переходу. Через хвилин 15 люди перейшли до приміщення міської ради із вимогою, щоб до них вийшов хтось із представників влади.

За 20 хвилин до людей вийшов Сергій Левченко, очільник Департаменту енергетики, транспорту та зв’язку, проте у цей момент мітингарі через таке тривале очікування, з вигуками «Ганьба!» вирушили на вулицю, щоб знову перекрити дорогу, що викликало невдоволення у пасажирів громадського транспорту, які виходили з тролейбусів та трамваїв, а дехто з них підходив до мітингувальників та просив «вирішувати свої проблеми не на дорозі». Натомість останні зазначали, що «саме через таких (противників акцій з перекриттям дороги – авт.) нічого не робиться» і «якщо у вас все добре – йдіть звідси, а як ні, то приєднуйтесь». Врешті, за спостереженнями Vежі, з усіх перехожих до акції приєдналися двоє.

Як розповів Сергій Левченко, без головної дійової особи, забудовника, вирішувати немає що. Тож люди заявили, що поки від влади не буде отримано конкретних відповідей на їхні запитання, рух транспорту буде заблоковано. Врешті до мітингарів вийшов очільник Департаменту економіки та інвестицій Віталій Погосян. Йому вдалося дещо заспокоїти людей, які наперебій розповідали йому про проблеми із забудовником.

Дитячий садочок

Окрім проблем з електрикою, мітингувальники повідомили Віталію Погосяну про низку порушень при введенні секцій «Європейського кварталу» в експлуатацію, а також про те, що забудовник у терміни здачі об’єктів не вкладається. Зокрема йдеться про недобудований дитячий садочок та незавершений благоустрій прилеглої території.

 «Якщо не виконується інвестиційна угода, то ми сьогодні доповідаємо міському голові про проблему. Ми далі не можемо вплинути на забудовника, щоб він підключив вас до електромереж, відповідно ми будемо передавати ці документи до юридичного відділу, щоб він займався процесуальними діями», – сказав Погосян, після чого у присутності громадськості зателефонував представникам забудовника.

На запрошення Погосяна, чоловік (Іван Миколайович) відповів, що зможе прибути до міської ради щонайменше за півтори години (о 15:00). За цей час Віталій Погосян продовжив спілкування із мешканцями Європейського кварталу.

«Наскільки ми розуміємо, введення будинку в експлуатацію було з порушенням технічних умов щодо електроенергії. Є два варіанти: перший – забудовник має взяти на себе зміни технічних умов (в документації – авт.) на постачання електроенергії, і другий – ми подаємо документи на судове розслідування по цьому питанню».

Натомість мешканці обурились, що під час судової тяганини, яка триватиме щонайменше півроку, забудовник, який все одно не збирається щось змінювати у документації, може взагалі відключити мешканців від електрики. Відтак, мітингарі зазначили, що поки не прибуде на місце представник забудовника, рух Соборною буде перекритий. Щоправда, крізь натовп вдалося проїхати автобусу із бійцями Національної Гвардії, що дуже обурило людей. Втім також пропустили «Швидку допомогу».

Через певний час Віталій Погосян повідомив, що із забудовником було домовлено про зустріч (2 листопада) за участю мешканців та інженерів, щоб вирішити питання по самій забудові. Зокрема зустріч вирішили відкласти через те, що потрібні представники забудовника перебувають далеко за межами міста Вінниця. За словами Погосяна, до того часу буде опрацьований варіант об’єднання ОСББ для вирішення проблем з електропостачанням, тобто щоб фахівці дали оцінку, чи справді є невірними розрахунки кіловат на квартиру та інші. Відтак, мітингувальники, ще трохи побувши, розійшлися, а о 14:27 рух вулицею Соборною було відкрито.

Водночас, зауважимо, що поліція ніяк не впливала на ситуацію, а тільки спостерігала зі сторони. «Ми нічого не можемо зробити, оскільки люди ходять тільки по пішохідному переходу, що не є правопорушенням, та не поводяться агресивно» – пояснили патрульні.

Нагадаємо, що сьогодні відбулась чергова сесія Вінницької міської ради. Найбільшу дискусію викликав проект рішення «Про заходи захисту котів від жорстокого поводження а території м. Вінниця. Також були розглянуті й інші важливі рішення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: