«Подуйте у трубку», або Чи може поліцейський «Драгер» помилитися?

«Подуйте у трубку», або Чи може поліцейський «Драгер» помилитися?
Вінницькі патрульні складають протокол на поліцейського з Шаргорода. Підозрюють, що він їхав п’яний

Прилад все одно може знайти алкоголь у вашій крові. Так сталося з вінничанином Дмитром Ківгазовим.

Понад три місяці тому, 22 листопада, о 8:40 ранку, по Хмельницькому шосе їхав фургончик «Mercedes-Benz 310». За кермом сидів чоловік на ім’я Дмитро Ківгазов. Його автомобіль зупинили вінницькі патрульні поліцейські. Заявили, що водій — п’яний, дістали алкотестер «Драгер» і запропонували подути у трубку. Чоловік погодився. Трубочку розпаковував самостійно.

А вже через 40 хвилин, о 9:20, на нього склали протокол за статтею 130 адмінкодексу — керування у нетверезому стані. Як розповів Дмитро у коментарі журналісту RIA/20minut.ua, він здивувався цифрам, які показав прилад — 0,73 проміле. І попросив у поліцейських поїхати разом у наркодиспансер, щоб пройти огляд у лікаря-нарколога. Але патрульні відмовилися. Тому Ківгазов написав у протоколі «не згоден», почекав, поки «Мерседес» забере його друг і поїхав у лікарню самостійно.

— Менше години пройшло від того, як склали протокол, — каже Дмитро. — І я уже був у наркодиспасері. Лікар мені сказав продути «Драгер», який був у них у відділенні. І тепер вже показало нулі, тобто тверезий. Нарколог наказав швидко телефонувати на «102», щоб зробити огляд у присутності поліцейських.

Через півгодини приїхав той самий екіпаж, що до цього складав на чоловіка протокол. Ківгазов каже, що у присутності патрульних кілька разів дув у трубку і прилад показував, що водій тверезий.

— Поліцейські тільки посміялися, віддали мені копію протоколу, нічого ніде не підписали, розвернулися і поїхали, — каже Дмитро. — До речі, коли я тільки приїхав у лікарню, нарколог одразу запитав, який поліцейський складав протокол. Я сказав, що це був Павло Малішевський, і лікар почав дивитися щось у телефоні, а потім вийшов дзвонити, мабуть, цьому патрульному.

Що кажуть у поліції?


Олександр Гаркавюк

Для початку ми зробили запит до патрульної поліції області з проханням надати відео огляду Ківгазова з боді-камер «копів». Щоб мати змогу самостійно подивитися, як себе поводив водій. Невдовзі отримали відповідь: «Ми залюбки надали б даний відеоматеріал, але у зв’язку із наявними технічними можливостями строк збереження відеозаписів є обмеженим. Тому запитуване відео відсутнє», — відповіли поліцейські.

Далі спробували діяти по-іншому: звернулися до прес-служби управління, щоб домовитися про коментар від патрульного Павла Малішевського — саме він складав протокол.

Проте, через прес-секретаря Павло передав, що не пам’ятає обставин цієї «130-ї». Мовляв, що вона не єдина у нього і все відбувалося давно.

Що вирішив суд?

Справу про нетверезе керування Дмитра Ківгазова розглядали у Вінницькому міському суді 16 січня 2018-го. Суддя — Ігор Вишар. Патрульних на засіданні не було. Послухавши адвоката Ківгазова, прочитавши пояснення свідків та інші матеріали справи, суддя дійшов такого висновку: «письмові пояснення свідків є шаблонними та ідентичного змісту», «результати «Драгеру» оцінюються критично через відсутність у матеріалах справи сертифікату відповідності та свідоцтва про повірку робочого засобу». Тому і вирішив, що Дмитро нічого не порушив.

Чи є проблеми з «Драгерами»?

Заступник начальника вінницьких патрульних Олександр Гаркавюк каже, що «Драгер» не може помилитися.

— Випила людина 100 грамів, — каже він. — Пішла покурила, сіла за кермо, і раз… продувають поліцейські. Прилад показує 0,8 проміле. А якби її зловили через годину, то було б вже 0,6. Чому? Бо пройшов час. І у кожного свої особливості організму. Тому так, я вважаю, що за годину чи півтори людина могла стати тверезою.

Начальник сектору зв’язку та телекомунікації патрульної поліції Юрій Куник додає, що у «Драгерів» немає особливих технічних обмежень при використанні, якщо не дотримуватися яких, результат може бути неточним.

— Єдине, температура повітря має бути, якщо не помиляюся, від -5 до +50 градусів, — каже він. — Якщо на вулиці температура інша, то освідування, зазвичай, проводиться у салоні патрульного автомобіля. Свідки тоді спостерігають через вікно. А у роздруківці приладу вказується температура, за якої проходив огляд. Це можна потім подивитися.

Також Куник показав документи на «Драгер».

— Найголовніший документ для кожного такого приладу — свідоцтво про калібровку і повірку. Він видається один раз на рік, — казав поліцейський. — Зазначається дата, до якого сертифікат є дійсним. Будь-яка людина може попросити у патрульних цей документ, якщо сумнівається у «Драгері». У нових моделях є функція, яка автоматично блокує пристрій, якщо спливає термін дійсності.

Завідувач юридичного сектору патрульної поліції Вінницької області Ігор Семенчук каже, що у матеріалах справи Ківгазова відсутні документи на прилад, бо ніхто не просив їх надати. А поліцейських могли просто не викликати на засідання.

Чи міг за годину стати тверезим?

Головний лікар обласного наркодиспансеру Павло Слободянюк каже, що для повторного огляду лікарі завжди викликають поліцейських, щоб потім не було непорозумінь.

А щодо того, чи могла людина стати тверезою за ті годину-півтори…

— Таке цілком можливо, — говорить Слободянюк. — У кожного різні властивості організму. Це залежить від вентиляції легенів, від роботи печінки… Від моменту складання протоколу, людина має дві години на те, щоб звернутися до нас за повторним оглядом. Якщо цей час сплив, то вже не можна сказати, що людина на момент зупинки поліцейськими була тверезою.

Лікар зауважує, що випадки, коли людина приїжджає у наркодиспансер, дотримуючись двох годин, і виявляється тверезою, бувають, але рідко.

«Не треба працювати на показник»

Володимир Черкас,
голова ГО «Комітет безпеки руху»

— Думаю, що це нереально, щоб за годину чи навіть півтори людина стала повністю тверезою, і у неї не залишилося навіть банального алкогольного запаху з рота. Але суть у тому, що з місця складання протоколу водій одразу поїхав до лікарні. Грубо кажучи, це 20-30 хвилин. Те, що він ще викликав поліцію та чекав поки приїде екіпаж, то що, лікар би не помітив, якби він був п’яним?

Чому поліцейські відмовили йому, коли чоловік попросив разом поїхати до лікарні, бо не довіряє приладу? Вони мали б це зробити.

Це не перший такий випадок, коли люди на місці продувають «Драгер» і виявляються п’яними. А вже за півгодини у наркодиспансері, у присутності поліцейських, прилад показує, що водій тверезий. Навіть самі патрульні нам про це казали.

Можу порадити тим, хто не пив за кермом, а «Драгер» знаходить алкоголь у крові — швидко їдьте у наркодиспансер. Вимагайте у поліцейських вас туди відвезти і проходьте огляд у їхній присутності.

Потрібно, щоб до поліції була довіра. Щоб вони не писали протоколи для показника. Щоб була гарна доказова база, а справи не розвалювалися у суді. Якщо цього не буде, то ми потроху повернемося до часів ДАІ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: