«Це була неймовірна капітуляція». Америка шокована Трампом

ТЕМА ТИЖНЯ
«Це була неймовірна капітуляція». Америка шокована Трампом
Зустріч Трампа і Путіна
Фото: ТАСС

Зустріч президентів США та Росії спровокувала вибух: у Вашингтоні її вже назвали «катастрофою для американських інтересів»

Вчора у столиці Фінляндії, у Гельсінкі, відбулась зустріч президента США Дональда Трампа з президентом Росії Володимиром Путіним. Напередодні саміту сталась подія, яка мала б визначити тон переговорів на найвищому рівні. 13 липня, Міністерство юстиції США висунуло прямі обвинувачення проти 12 російських розвідників щодо втручання у президентські вибори 2016 року. Однак на прес-конференції після перемовин двох президентів Трамп не проявив жорсткої позиції з цього питання, дозволивши Путіну спокійно заперечувати втручання Москви у американські вибори. І хоча Трамп ще перед поїздкою до Гельсінкі очікував, що отримає порцію критики від американських ЗМІ, але чи навряд чи він розраховував, що на такі її розміри. Навіть республіканці, які мали б підтримувати президента-однопартійця, були обурені його слабкою позицією на саміті.

«Главком» зібрав найяскравіші коментарі американських політиків та засобів масової інформації, які прозвучали за добу після завершення зустрічі у Гельсінкі.

Майк Пенс

Віце-президент США вирішив підтримати Трампа, заявивши, що зустріч американського лідера з президентом РФ показала всьому світу прагнення американського Трампа «завжди ставити на перше місце інтереси США».

«Президент Трамп добився того, що він описував як прямий, відкритий та продуктивний діалог з президентом Путіним у Хельсінкі. І, як сказав президент, це був конструктивний день, і це було лише початком», - зазначив він.

Але Пенс став чи не єдиним, хто підтримав Трампа. Багато американських конгресменів зазначили слабку позицію американського лідера на прес-конференції з Путіним в Гельсінкі, і не підбирали виразів у своїх коментарях.

Гілларі Клінтон

Не втрималась, щоб не прокоментувати саміт, колишня головна конкурентка Трампа на президентських виборах, демократка Гілларі Клінтон. «Хороший Чемпіонат світу (ЧС з футболу, який відбувся в Росії – ред.). Питання до президента Трампа, адже він зустрічається з Путіним: Ви знаєте, на чиєму боці граєте?», — написала Клінтон в Twitter, додавши пізніше: «Ну, от тепер ми знаємо». Демократка натякнула на те, що Путін подарував Трампу футбольний м’яч з Чемпіонату світу зі словами «Раніше м’яч був на російському боці, тепер він на боці США».

Ліндсі Грехем

Виступ президента демонструє «слабкість» США, про це заявив член комітету з питань збройних сил сенатор-республіканець Ліндсі Грем.  «Президент Трамп втратив можливість рішуче залучити Росію до відповідальності за втручання у вибори 2016 року і виступити із суворим попередженням з приводу майбутніх виборів. Ця відповідь президента Трампа буде розцінена Росією як ознака слабкості і створить більше проблем, ніж рішень», - написав сенатор у Twitter.

І нарешті, Грехем порадив Трампу перевірити м’яч, подарований Путіним, на наявність жучків.

Джон Бреннан

Колишній керівник Центрального розвідувального управління назвав зрадою заяви Трампа на спільній прес-конференції з Путіним.

Його обурила зустріч Трампа з президентом РФ тет-а-тет. «Чому Трамп зустрівся з Путіним сам на сам? Що він може приховувати від Болтона, Помпео, Келлі та американського суспільства? Як Путін використає те, що Трамп міг приховати щось, що піде на користь Росії та може нашкодити Америці? Відсутність довіри до Трампа перетворює будь-яке його твердження на помилкове», - написав Бреннан.

Коментарі Трампа він назвав ідіотськими, а сам американський президент, за словами Бреннана, «повністю в кишені Путіна».

«Виступ Дональда Трампа на прес-конференції в Гельсінкі виходить за межі поняття  особливо тяжких злочинів і проступків. Це було зрадою», - підсумував він.

Джон Маккейн

На думку сенатора-республіканця, прес-конференція в Гельсінкі була одним з найганебніших виступів американського президента в історії. «Збиток, нанесений наївністю Трампа, його самозакоханістю, помилковим сприйняттям еквівалентності і симпатією до диктаторів, складно оцінити. Очевидно, що саміт у Гельсінкі був трагічною помилкою», - прокоментував він.

Трамп, на думку Маккейна, виявився не тільки нездатним, але і не бажав протистояти Путіну. «Він і Путін, здавалося, говорили за одним і тим же сценарієм, так як президент зробив усвідомлений вибір захистити тирана від справедливих питань вільної преси та дати Путіну безперечну платформу для пропаганди та проголошення брехні для світу… Жоден з попередніх президентів ніколи не принижував себе більш зневажено перед тираном. Президент Трамп не тільки не говорив правду про противника; але, говорячи про Америку у світі, нашому президенту не вдалося захистити все те, що робить нас тими, хто ми є», - підсумував Маккейн.

Арнольд Шварцнегер

Голлівудський актор і екс-губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер теж не оминув увагою зустріч Путіна і Трампа, відмітивши у своєму відеоролику в мікробробці Twitter, що американський президент був схожий на «розкислу макаронину».

«Президент Трамп, я тільки що подивився вашу прес-конференцію з президентом Путіним, і це виглядало ганебно. Ви стояли там як маленька розкисла макаронина, як маленький фанат ... Я питав себе, коли ви попросите у нього автограф або селфі», - сказав Шварценеггер.

Шварцнегер нагадав Трампу про необхідність пам’ятати про політику America First (Америка - в першу чергу), а також додав, що участь Трампа в такій зустрічі «підводить розвідку США і Мін'юст», які відверто звинувачують РФ у втручанні в американські вибори 2016 року.

Джеймс Клеппер

Колишній директор національної розвідки США Джеймс Клеппер в інтерв'ю телекомпанії CNN заявив, що Трамп зазнав поразки за підсумками зустрічі в Гельсінкі. «Це була неймовірна капітуляція. Президент США, виступаючи на світовій арені, визнав свою поразку перед Путіним», - заявив Клеппер.

У Вашингтоні Трампа зустріли протестувальники вигуками «Зрадник!» і «маріонетка  Путіна».

Американські ЗМІ також сходились в тому, що Трампу варто було б захищати перед Путіним інтереси власної країни, як інтереси союзників США у Європі, натомість американський лідер проявив слабкість.

Чиновники в адміністрації президента надали перед самітом Дональду Трампу приблизно 100 сторінок інформаційних матеріалів, у яких викладена жорстка позиція щодо Володимира Путіна. Але в результаті слова Трампа на прес-конференції у Гельсінкі сильно відрізнялись від зазначеного плану, повідомив виданню чиновник, який побажав залишитись анонімним.

Помічники глави Білого дому перед зустріччю обговорювали з ним і засудження незаконної анексії Криму Росією, а також втручання РФ у американські вибори, але Трамп вів переговори на свій розсуд.

У Гельсінкі президент США показав, що ігнорує радників і розвідувальне співтовариство в питанні втручання Росії у вибори в 2016 році. Газета зазначає, що це демонструє страх Трампа, який боїться, що тиск на Путіна у темі втручання у вибори, може поставити під сумнів його перемогу над президентських виборах.

Автор колонки Мелінда Герінг, редактор блогу UkraineAlert в рамках Atlantic Council,  заявила, що Дональда Трампа провчили у Гельсінкі. Російський президент Володимир Путін, колишній радянський шпигун, був добре підготовлений до зустрічі, краще за Трампа розуміється у міжнародних справах.

Зустріч двох президентів стала катастрофою для американських інтересів. Трамп виглядав як невпевнений у собі молодший партнер Росії, і коли йому дали слово, не зміг сказати нічого по суті, окрім як говорити про свою «блискучу президентську кампанію», яка і дозволила йому виграти президентські перегони.

Путін у свою чергу піднімав питання конкретних країн і конкретних зовнішньополітичних проблем.

Російський президент не міг бути більш задоволений, аніж це було у Гельсінкі.

Бо навіть коли журналіст запитав Трампа, у чому, на його думку, винна Росія, замість того, щоб говорити про втручання РФ в президентські вибори 2016 року в США, про збиття рейсу MH-17 над Україною та загибель 298 безневинних людей у 2014 році, про незаконну анексію Криму, про вторгнення в Грузію, про війну і окупацію Східної України, або про отруєння колишнього шпигуна КДБ у Солсбері, американський президент відповів, що «ми всі винні».

А коли Трампа спитали напряму, кому він вірить більше – власним спецслужбам чи Путіну, відмовився дати конкретну відповідь. «Я не бачу причин, навіщо це (Росії)», - сказав американський президент, заперечивши тим самим висновки американських спецслужб, таким чином надавши Путіну зелене світло на втручання у майбутні вибори не тільки в США, але скрізь, де йому заманеться.

Добре, що хоч ніяких радикальних тез під час саміту озвучено не було, принаймні під час його публічної частини: Трамп не закрив очі на Крим і не обіцяв скасувати санкції проти Росії.

Але ганебно, що Трамп промовчав, коли Путін сказав, що Сполучені Штати повинні підштовхнути Київ до виконання мінських угод, хоча саме Кремль винний у кровопролитті на Донбасі.

Автор колонки радить Трампу вдатися до самоосвіти і ознайомитись із книгою Фіони Хілл «Путін: оперативник у Кремлі».

У матеріалах CNN також не обійшлось без критики Трампа. Зокрема, авторам публікацій і сюжетів не сподобався той факт, що американський президент не заперечував Путіну, коли той відкидав звинувачення у втручанні у вибори в США, і це є доказом того, що американський президент свої особисті інтереси ставить вище державних.

Президент США виглядав слабким після зустрічі з Путіним. Він виглядав настільки далеким від власно створеного ним образу «міцного горішка», людини, яка хвалилася на республіканському національному конгресі в 2016 році, що «я один можу це виправити».

Вирази, які використовує СNN у своїй підсумковій публікації про саміт у Гельсінкі, не вимагають пояснень і коментарів. Вони – однозначні: міф про Трампа як сильного американця може ніколи не відновитися; саміт - короткочасна політична катастрофа для Трампа. Трамп повинен бути лідером вільного світу. Але такі люди не піддаються російським диктаторам.

У CNN також відзначили, що навіть спікер Палати представників Конгресу США, республіканець Пол Райян, який зазвичай не критикує Трампа, продемонстрував протилежну позицію від позиції американського президента. «Президент повинен  прийняти до уваги, що Росія не наш союзник, немає морального рівноправ’я між США та Росією», - процитували слова Райяна.

Крім того, у статті зазначено, що Трамп напередодні зіпсував відносини з лідерами країн НАТО, такими як Ангела Меркель та Тереза Мей, піддавши критиці їхні дії, і підірвавши їхню довіру до США. «Ми більше не можемо повністю покладатися на Білий дім», - заявив у понеділок міністр закордонних справ Німеччини Хейко Маас.

Натомість переговори стали успішними для Росії. «Вони були чудовими», - сказав міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, додавши, що переговори «були кращими, ніж супер».

Вони продемонстрували, що Росія не перебуває в міжнародній ізоляції за анексію Криму у 2014 році, а також те, що США не вдалось «побудувати однополярний світ».

Але у Фінляндії, країні, яка колись воювала з Росією та частина якої була анексована, вважають хорошим знаком, що Трамп не визнав анексію Криму.

Автор матеріалів для Fox News Дуг Шоен у своєму блозі висловив розчарування результатами зустрічі. Зокрема, він відмітив, що Трамп хвалив Путіна замість того, щоб засудити його. Автор відзначає, що зі сторони Росії не прозвучало конкретних обіцянок йти на поступки.

Трамп не зміг озвучити публічно побоювання союзників Сполучених Штатів по НАТО  Естонії, Латвії та Литви у країнах Балтії щодо територіальних загроз, з якими вони постійно стикаються, а також не зміг засудити або навіть визнати незаконність дій Путіна в Україні, зокрема у Криму, що може дати російському лідеру зелене світло на порушення суверенітету інших країн.

Замість того, щоб протистояти Путіну, Трамп запропонував співпрацювати з Росією, а така стратегія полягає у тому, щоб дозволити злочинцеві розслідувати власні злочини.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: