ЄС грозить «подальшими діями», якщо у Венесуелі не буде нових виборів

ЄС грозить «подальшими діями», якщо у Венесуелі не буде нових виборів
Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні зробила заяву

ЄС готовий визнати керівником країни лідера опозиції

Європейський союз закликає якомога швидше провести дострокові вибори у Венесуелі, в іншому випадку має намір визнати лідера опозиції в якості керівника країни. Про це йдеться в заяві глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні.

«ЄС настійно закликає до термінового проведення вільних, прозорих і таких, що заслуговують на довіру президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів і конституційного порядку Венесуели», - йдеться в заяві.

«За відсутності оголошення про організацію нових виборів з необхідними гарантіями протягом наступних днів ЄС вживатиме подальші дії, в тому числі з питання визнання керівництва країни відповідно до статті 233 венесуельської конституції», - зазначила Могеріні.

У Брюсселі підкреслили, що президентські вибори минулого року не були ні вільними, ні чесними, ні надійними, без демократичної легітимності.

В ЄС знову заявили про свою повну підтримку Національних зборів, лідер яких Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим главою держави.

«Ми підтверджуємо нашу глибоку віру в те, що мирне і всеосяжне демократичне рішення є єдиним виходом з нинішньої політичної безвиході і спровокованої нею серйозної соціальної кризи», - відзначили в Брюсселі.

Нагадаємо, 23 січня в Каракасі пройшов багатотисячний мітинг проти президента Ніколаса Мадуро. Під час нього голова парламенту Венесуели, лідер місцевої опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, оскільки раніше парламент визнав переобрання Мадуро на пост глави держави неконституційним.

Після заяви Гуайдо на акції протесту проти Мадуро вийшли жителі інших міст Венесуели. Під час протестів між мітингувальниками і силовиками сталися зіткнення.

25 січня Центр моніторингу за соціальною конфліктністю (OVCS) повідомив, що під час протестів у Венесуелі загинуло 26 людей.

26 січня правозахисники повідомили про 500 затриманих активістів.

США, Британія та понад десяток інших країн Заходу заявили, що не визнають Мадуро президентом і підтримують Хуана Гуайдо як тимчасового главу держави до повторних виборів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: