Прем'єром Швеції вперше стала жінка

Прем'єром Швеції вперше стала жінка
Парламент затвердив лідерку соціал-демократів Магдалену Андерссон новим прем'єр-міністром Швеції
фото: nord.news

Серед скандинавських країн тільки в Швеції до цього не було жінки на посаді прем'єр-міністра

Шведський парламент проголосував за призначення нового прем'єра-міністра. Вперше в історії країни цей пост зайняла жінка, пише місцеве видання The Local.

Повідомляється, що парламент затвердив лідерку соціал-демократів Магдалену Андерссон новим прем'єр-міністром Швеції, але офіційно вона прийме повноваження тільки після зустрічі з королем Карлом XVI Густавом в цю п'ятницю.

Варто зазначити, що серед скандинавських країн тільки в Швеції до цього не було жінки на посаді прем'єр-міністра. У Данії, Норвегії, Фінляндії та Ісландії жінки очолювали уряди.

Андерссон також окреслила політичні пріоритети на майбутнє – повернути демократичний контроль над школами та охороною здоров'я, відмова від приватизації сектору соціального забезпечення, лідерство Швеції у сфері боротьби зі зміною клімату.

Згідно зі шведською системою парламентаризму, кандидату в прем'єр-міністри для затвердження потрібно переконати більшість членів парламенту не голосувати проти своєї кандидатури.

Андерссон була за крок від поразки, її врятував один голос. 54-річна глава уряду, яка до цього обіймала посаду міністра фінансів, домовилася з Лівою партією про підвищення пенсій в обмін на її підтримку на голосуванні в парламенті.

Соціал-демократична партія обрала Андерссон своєю главою після того, як колишній прем'єр-міністр Стефан Льовен подав у відставку з посади.

До слова, японська принцеса, яка зреклася титулу через кохання, скуповується в супермаркеті (фото).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: