Шведські вчені назвали спосіб знизити шкоду від жирної їжі

Шведські вчені назвали спосіб знизити шкоду від жирної їжі
Шведські вчені назвали спосіб знизити шкоду від жирної їжі

Ті, хто отримував лікування з самого початку не мали проблем з обміном речовин, складом тіла і метаболізмом

Усунути порушення обміну речовин, викликаного вживанням жирної їжі, можна знизивши рівень білка аполіпопротеїну C3.

Про це йдеться в результатах дослідження біологів з Дослідницького центру Рольфа Люфта при Каролінському інституті в Швеції, опублікованих в журналі Science Advances.

Автори дослідження спостерігали за мишами, яких годували жирною їжею з восьмитижневого віку, і порівнювали їх показники з контрольною групою тварин, які дотримуються нормальної дієти.

Піддослідних поділили на дві групи: в першій тварини отримували препарат для зниження рівнів апо C-3 з 10-го тижня високожирової дієти, а в другій – з самого початку. Ті, хто отримував лікування з самого початку не мали проблем з обміном речовин, складом тіла і метаболізмом.

«Через 10 тижнів всі миші в першій групі страждали ожирінням, інсулінорезистентністю та стеатозом печінки. Однак після лікування при триваючому харчуванні з високим вмістом жирів відбулася нормалізація метаболізму глюкози, ваги і морфології печінки», - сказав автор статті, доцент кафедри молекулярної медицини і хірургії Каролінського інституту Ісмаель Вальядолід-Асебес.

Відзначається, що білок апо С-3 утворюється головним чином в клітинах печінки. Підвищені рівні білка аполіпопротеїну C3 (апо C3) пов'язані з серцево-судинними захворюваннями і діабетом другого типу. Цей ключовий регулятор ліпідного обміну накопичується в секретуючі інсулін частини підшлункової залози – острівцях Лангерганса, що призводить до збільшення інсулінорезистентності.

15 лютого було опубліковано дослідження корейських вчених, згідно з яким вживання в їжу перцю чилі допомагає зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Крім цього, автори з'ясували, що перець також може сприяти нормалізації рівня цукру в організмі шляхом зменшення запалення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: