ЗМІ: китайський лідер відмовив Байдену в особистій зустрічі

ЗМІ: китайський лідер відмовив Байдену в особистій зустрічі
Лідер КНР Сі Цзіньпін та президент США Джо Байден нещодавно провели перемовини
фото: Carolyn Kaster / AP

Сі Цзіньпін нібито запропонував президенту США пом'якшити риторику щодо Китаю

Китайський лідер Сі Цзіньпін відмовив президенту США Джо Байдену в особистій зустрічі, американська сторона розчарована. Про це пише Financial Times.

П'ять співрозмовників видання, знайомі зі змістом телефонної бесіди двох лідерів, яка відбулася 9 вересня, повідомили, що на пропозицію про особисту зустріч китайський лідер відповів відмовою.

Сі Цзіньпін нібито запропонував президенту США пом'якшити риторику щодо Китаю.

У той же час Байден спростував інформацію про відмову лідера Китаю.

«Це неправда» – відповів президент США на запитання журналістів, чи розчарований він відмовою Сі зустрічатися особисто, додає Reuters.

Нагадаємо, у липні президент України Володимир Зеленський домовився з Цзіньпіном про безвіз із Китаєм.

Цій розмові Зеленського з Сі Цзіньпіном передувала низка епізодів, які можуть вказувати на зближення України та Китаю.

6 липня стало відомо про підписання 30 червня міжурядової угоди між Україною та Китаєм у сфері інфраструктури. Подробиць угоди уряд не наводить.

За даними South China Morning Post, вартість підписаних між українською та китайською сторонами домовленостей за останні два роки перевищує 2 мільярди доларів.

Водночас лідер парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в інтерв’ю китайським ЗМІ сказав про схожість своєї політичної сили з Комуністичною партією Китаю, а також висловив вдячність Пекіну за підтримку України.

Крім того, заява Арахамії та інвестиційна угода між Україною та КНР з’явилися на тлі ймовірного тиску Пекіна на Київ у межах Ради ООН із прав людини: за даними джерел Associated Press, Китай нібито змусив Україну відкликати підпис під заявою щодо засудження порушень прав людини в КНР, погрожуючи припинити постачання вакцин проти коронавірусу. Китай офіційно заперечив ці твердження. Українська сторона їх досі не коментувала.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: