Аваков влаштує фінансову ревізію «Українській правді»

Аваков влаштує фінансову ревізію «Українській правді»

Національна поліція отримала право доступу до звітності бізнесу Олени Притули та її партнерів за останні 15 років

В рамках розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета Національна поліція перевірить звітність організацій, що пов`язані із популярним інтернет-виданням «Українська правда».

Підлеглі очільника МВС Арсена Авакова отримали доступ до звітів про страхування та сплату обов'язкових платежів у Пенсійний фонд усіх структур, де фігурує ім`я співзасновниці «Української правди» Олени Притули. Окрім Громадської організації «Українська правда», та приватного підприємства «Українська правда», до цього переліку потрапили ТОВ «Інтернет Медіа» та громадська організація «Солідарні Медіа».

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 8 вересня 2016 року, який задовольнив клопотання правоохоронців.

Відповідно до судових матеріалів, водночас слідчі отримали доступ до інформації про страхові платежі в держбюджет від компанії «Нові медіа», що має безпосередній стосунок до скандально відомого холдингу «Вєсті Україна», а також «ІА 17 каналу», журналісти якого першими опинилися на місці вбивства Павла Шеремета.

Разом із зазначеними документами поліція отримала право ознайомитись з інформацією про:

  • працівників підприємств (прізвища, ім'я, по-батькові, рік народження, ідентифікаційний код, період роботи, займану посаду тощо)
  • розшифровками податкових зобов'язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів до декларації з ПДВ за період з 27 липня 2001 року по теперішній час у повному обсязі;
  • актами, складеними за результатами проведення планових та позапланових перевірок вказаних підприємств за останні 15 років, якщо такі проводилися.

Як повідомляла напередодні глава Національної поліції Хатія Деканоідзе, «серйозного прориву» у розслідуванні вбивства Шеремета не має. Ще раніше повідомлялося, що слідство відпрацьовує кілька версій замаху  – від спроби дестабілізації в країні до помсти за журналістську діяльність. Можливо, саме останнє припущення підштовхнуло слідчих дослідити діяльність «Української правди».

Разом з тим, звертає на себе увагу період, який цікавить слідчих: вони просили суд – а той задовольнив клопотання – про надання доступу до відповідних документів за період з 2001 по 2016 роки. В той же час, як відомо, Павло Шеремет почав співпрацювати з «Українською  правдою» лише у 2012 році.

Ця обставина підштовхує нагадати конфлікт, який певний час триває між Арсеном Аваковим та народним депутатом Сергієм Лещенком у публічній площині. Колишній журналіст «Української правди» неодноразово звинувачував голову МВС у корупційних діях. Але після нещодавнього скандалу навколо купівлі Лещенком елітної квартири, депутат вже заявив про переслідування з боку Авакова. Мовляв, підлеглі міністра розпочали кримінальне провадження проти нардепа-журналіста, вбачаючи в схемі придбання житла корупційні ознаки.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув вранці 20 липня внаслідок вибуху автомобіля на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка у Києві. Машина, якою він керував, належала керівнику інтернет-видання «Українська правда» Олені Притулі, її самої в авто не було. Поліція кваліфікувала вибух як умисне вбивство.

Отже, в перелік організацій, звітність яких планує перевіряти Національна поліція, увійшли:

  • громадська організація «Українська правда»,
  • приватне підприємство «Українська правда»,
  • ТОВ «Інтернет Медіа»,
  • ГО «Солідарні Медіа»,
  • ТОВ «Нові медіа»,
  • ТОВ «ІА 17 каналу».

Відповідно до реєстру юридичних осіб, засновниками ГО «Українська правда» є Сергій Лещенко, Олена Притула, Тетяна Ніколаєнко. Власником приватного підприємства «Українська правда» зазначена Олена Притула. Також її ім`я є серед засновників ТОВ  «Інтернет Медіа». Коди економічної діяльності цієї компанії: «діяльність у сфері телевізійного мовлення», «розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність», «посередництво у розміщенні реклами в ЗМІ» та інше. Партнером Притули у цьому бізнесі є Олексій Спірін із Кривого Рогу. Він також був серед засновників популярної онлайн-спільноти One Life, яка об'єднує користувачів, що захоплюються самостійним туризмом і подорожами. Ім`я Спіріна отримало поширення у ЗМI, в середині 2014 року, коли  виник конфлікт між адміністраторами цієї інтернет-групи. Тоді Спіріна звинувачували у  привласненні прав на сторінку. Він сам повідомляв, що є власником усіх суттєвих прав на торгову марку, а також президентом громадської організації One Life.

Ще одним підприємством, яке було зареєстроване за участі Олени Притули (близько року тому) стала громадська організація «Солідарні медіа». Її співзасновником і керівником виступив Павло Шеремет. Всі ці чотири структури прописані за адресою вул. Панаса Мирного, 16/13-А.

Але Національну поліцію, як зазначено вище, цікавить не лише орбіта «Української правди».
Слідчі також отримають звітність у Пенсійний фонд компанії «Нові - Медіа» з офісом у столиці за адресою Площа Спортивна, 1А. Це Торгово-розважальний комплекс «Gulliver», де на 32 поверсі розташований холдинг «Вісті Мас-Медіа». Про те, що «Нові-медіа» напряму пов’язані з цією структурою вказують не лише адреса, а й імена власника та керівника. Так, кінцевим бенефіціаром компанії «Нові-медіа» є Денис Мозговий з Авдіївки. Як повідомляли ЗМІ, саме його скандальний екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко, який переховується у Росії, вказав власником 79,2% активів свого медіахолдингу «Вєсті». Інша частина належить донеччанці Тетяні Александровій (20,8%).


«Примітно, що «власник» холдингу Денис Мозговий (або людина, що відповідає опису) зараз шукає роботу. А екс-секретар Клименко Ольга Семченко, яку влітку 2015-го назвали новим власником холдингу, в структурі власності так і не фігурує», - писало видання mediananny.com.

У свою чергу, керівник «Нові-медіа» Денис Болотніков водночас є керівником «Діджітал Десіжинс», засновником якої є «Медіа Холдінг Вєсті Україна Лтд».

Поліцейські також ознайомляться із звітністю ТОВ «Інформаційне Агентство «17 Канал». Нагадаємо, саме «17 канал» зняв і розмістив відео, в якому Павла Шеремета дістають з автомобіля одразу після вибуху. На відео помітно, що журналіст на той момент ще був живий. Бенефіціаром «17 каналу» є компанія з Белізу «Тіберія Інвест ЛЛП», а керівником - Катерина Трубнікова.

Як раніше повідомляв «Главком», Печерський суд Києва надав доступ Національній поліції до документів, на підставі яких загиблий журналіст Павло Шеремет отримав у користування індивідуальний банківський сейф у «Сбербанку Росії». Іншою ухвалою суд дозволив вилучити запис, який зробив відеооператор інформаційного агентства «17 канал» одразу після моменту вибуху автомобіля, на якому пересувався Павло Шеремет.

Варто зазначити, що в рамках іншого розслідування – про посягання на територіальну цілісність України – Служба безпеки отримала нещодавно доступ до банківських рахунків декількох компаній холдингу, що видає газету «Вєсті»: «Медіа Інвест Груп», «Медіа-Репортер», «Ізвестія Мас-Медіа».

Нагадаємо, Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що смерть Шеремета – це убивство.

Президент України Петро Порошенко доручив правоохоронним органам негайно розслідувати цей злочин.

За фактом загибелі Шеремета прокуратура відкрила кримінальне провадження за ознаками скоєння кримінального правопорушення, передбаченого п. 5 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство, скоєне способом, небезпечним для життя багатьох осіб).

Як повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт, наразі слідство розглядає 6 версій причин вбивства Шеремета.

Печерський суд Києва надав доступ Національній поліції до документів, на підставі яких загиблий журналіст взяв у користування індивідуальний банківський сейф у «Сбербанку Росії». 

Павло Шеремет народився і виріс у Білорусі. Прийшов у журналістику із банківської справи.

Працював на Білоруському телебаченні та ОРТ. Мав конфлікт з режимом президента Лукашенка, у 1997 році його було затримано білоруськими силовиками та засуджено до умовного строку, Шеремет провів у тюрмі три місяці.

Це змусило його переїхати до Росії, де він працював на ОРТ. Був ведучим головної новинної програми Росії «Время». 

Протягом останніх п’яти років Шеремет жив в Україні, працював журналістом та ведучим на різних каналах телебачення і радіо.

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: