«Бабах!». Як «пакували» Героя України

ТЕМА ДНЯ
«Бабах!». Як «пакували» Героя України
Надія Савченко

Кому вигідна розкрутка цієї історії за рік до президентських виборів

Сьогодні Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт нардепа Надії Савченко. Її підозрюють у підготовці теракту в парламенті. Сама ж Савченко, як відомо, не стала заперечувати цих звинувачень, але уточнила, що умисно влаштувала провокацію з метою налякати можновладців.

Перед голосуванням генпрокурор Юрій Луценко показав парламентарям відео, на якому Надія прямо говорить, що особисто має бажання вчинити терористичний акт у Верховній Раді та підірвати не лише депутатів, але й президента та верхівку правоохоронних органів. Також показано, як Савченко, Володимир Рубан (керівник Центру звільнення полонених ГО «Офіцерський корпус», - «Главком») та людина, вказана як «Березень Г. П.» обговорюють план майбутнього теракту. Коли мова заходить про те, хто ж стане людиною, яка візьме на себе головне завдання, Надія заявляє, що це зробить вона і стане українською Жанною д’Арк. За словами нардепа, теракт можна вчинити тільки одного дня на рік – тоді, коли президент Петро Порошенко читатиме свою доповідь у Раді і там зберуться не лише нардепи, але і уряд та керівники правоохоронних органів.

Як і передбачено процедурою, голосуванню в Раді передувало обговорення у Регламентному комітеті парламенту. Там все пройшло без заминок, усі члени комітету одноголосно підтримали всі три подання.

Вже за кілька годин парламент теж схвалив рішення і Юрій Луценко особисто оголосив про підозру Савченко у скоєнні низки кримінальних злочинів прямо в будівлі Верховної Ради. Після цього Савченко прийшла в управління СБУ  у Києві та Київській області для складання протоколу затримання. Силовики запропонували Савченко проїхати в СБУ на автомобілі, та вона відмовилася і пішла пішки центром міста у супроводі численних журналістів та групи підтримки до офісу спецслужби. Станом на вечір її допитували як підозрювану.

Речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко уточнив: «Савченко, зокрема, інкримінується – змова для вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, підготовка терористичного акту, сприяння терористичній організації, незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами».

Цікаво і те, що процес позбавлення Савченко недоторканності суттєво відрізнявся від того, як це відбувалося у випадку, скажімо, із Вадимом Новинським чи Олесем Довгим. Та про це далі…

Юрій Луценко та надія Савченко. Фото: Ольга ЧерваковаЮрій Луценко та Надія Савченко. Фото: Ольга Червакова

Битва титанів

Нестандартним у цій історії було все від самого початку. Приміром, Савченко влаштувала великий брифінг перед тим, як парламент дав згоду на її арешт. Нагадаємо, 15 березня Луценко звернувся до парламенту щодо притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт депутата, а також пообіцяв оприлюднити відеодокази, що підтверджують її злі наміри. 20 березня Савченко провела брифінг, основною метою якого було виправдатися по кожному з пунктів обвинувачення Генпрокуратури, а також розказати, що українцям покажуть у ролику. Така собі дія на випередження. А перед цим у мережі з’явився доволі дивний ролик, у якому Надія на фоні сесійної зали говорить: «Бабах! Що, всра*ися?». Очевидно, героїня скандалу так намагалась відповісти тролінгом на серйозні звинувачення.

Сьогодні ж підозрювана в підготовці держперевороту і теракту Савченко запізнилась на засідання комітету, який вирішував її долю. Щоправда, буквально на пару хвилин. «Заходьте, пані Надіє, засідання тільки почалося, ви нічого не пропустили», - привітав до нардепа голова комітету Павло Пинзеник.

Обговорення вийшло вкрай емоційним. Кілька разів здавалося, що Савченко і Луценко готові побитися. Так, депутатка вирішила потролити прокуратуру і принесла на засідання два фрукти – гранати. Витягуючи їх з сумки, вона пояснила: чутки про те, що 15 березня її вивели з Ради через гранати в сумці розпустив головний військовий прокурор Анатолій Матіос. «Вас всіх лякає: були в мене гранати чи не були в сумочці. Були в мене гранати. Гранати були. Ось. Гранати були», - сказала вона і додала, що їй «дуже важливо було показати зараз вам (нардепам, - «Главком»), що ви ходите дуже близько біля смерті».

Луценко не оминув увагою такий тролінг.  Генпрокурор вказав Савченко на те, що знає, що таке смерть і знає про підготовку нею теракту. «І не треба мене, Надя, лякати тим, що я пам'ятав про близькість смерті. Я біля неї був на 31-й день голодування, і я знаю, що це таке. Я тоді скинув 23 кілограми, отримав 16 дірок в шлунку. А ти вийшла напомпована російською пропагандою, про зброю на Майдані, про гроші на Майдані...», - обурився Луценко.

«Та ні, я була на Майдані і бачила твої злочини», - перебила генпрокурора нардеп.

«Я вас не перебивав. Жуйте гранати!», - сказав Луценко.

Савченко у відповідь назвала його «мразью».

«Якщо ви хочете закінчити війну, треба було підірвати Захарченка, а не Верховну Раду», - дорікнув очільник ГПУ, зачитав текст звинувачення і ще раз запропонував Надії жувати гранати. У відповідь роздратована Савченко сказала: «Я можу поділитися! Метнути?» і взяла в руки один з фруктів.

Проте «фруктовий інцидент» став не єдиною цікавинкою. Коли Савченко надали слово, вона вибухнула одкровеннями – доречними і не дуже. Приміром, Надія згадала історію майже 10-річної давнини і поскаржилась, як до неї сексуально домагався начальник штабу (очевидно мова, про частину, де проходила службу Надія). Крім того, вона заявила, що її, а також її сестру Віру Савченко і помічницю намагалися вербувати, затягнувши до ліжка. «Але не встав, не змокріло. Я на такі провокації не ведуся», - запевнила всіх у своїй добропорядності депутат. На прохання глави комітету Павла Пинзеника слідкувати за лексикою Савченко відповіла, що говорить літературною мовою «за Забужко» і такий вислів є припустимим.

Коли кілька членів комітету назвали її розповіді сумбурними і натякнули на можливі проблеми із психічним здоров’ям, Надія запевнила, що воно у неї в порядку.  «Те, що ви говорите: «Психічно хвора», ви знаєте, намагалися не раз довести… Але до того не забувайте, що я 10 років служила в Збройних силах України. Причому в авіації. Я піддавалася перевірці кожні півроку. І будь-який інститут, будь-яка ваша перевірка покаже вам, що я – абсолютно здорова психічно людина, чого не скажеш про кожного народного депутата в сесійній залі Верховної Ради», – наголосила вона.

Кінець кінцем Савченко погодилась, що наведені Луценком факти мали місце, однак трактувати їх слід інакше, ніж це робить ГПУ. «Це просто слова. За слова не судять», - зазначила вона.

За, проти, утримався

Перед голосуванням за притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт нардепа Надії Савченко правоохоронці посилили охорону біля будівлі Верховної Ради: під стінами парламенту вишикувались близько півсотні поліцейських. Втім, це вже традиційно – те саме відбувається практично щоразу, коли чергового нардепа намагаються зробити доторканним. 

А от із демонстрацією широко анонсованого відео Генпрокуратури вийшов казус: технічним службам парламенту ніяк не вдавалось розпочати його демонстрацію. Кілька разів ролик намагались запустити, але припиняли трансляцію через збої у роботі системи «Рада».

Нардеп від Блоку Петра Порошенка Олексій Мушак у розмові з журналістами зазначив, що фракція заздалегідь прийняла рішення голосувати за зняття недоторканності з Надії: «Щодо Савченко історія була вже давно відома всім тим, хто опікувався своєю безпекою». «Я близько двох тижнів тому вже мав доступ до інформації про те, що Савченко робила і що планувала. У членів коаліції, крім публічної відповідальності, є невеличкий привілей мати доступ до інформації, яка стосується безпосередньо їхньої безпеки», - додав він і похвалив СБУ за «потужну роботу контррозвідки».

У підсумку БПП дало 116 голосів за позбавлення Надії недоторканності. «Народний фронт» підтримав рішення 72 голосами «за». «Самопоміч» віддала 24 голоси, партія Ляшка додала ще 20. У «Батьківщині», завдяки якій Савченко і опинилась у Раді, 14 нардепів проголосували за позбавлення її недоторканності, ще 31 голос «досипали» позафракційні та по кілька голосів «Воля народу» та «Відродження». Всього - 291.

Дещо менше, але все ж достатньо голосів - 277 - парламентарі віддали за притягнення Савченко до кримінальної відповідальності. За згоду на арешт – 268.

Нестор Шуфрич переконаний: «справа Савченко» - політична розправаЗа згоду на арешт Савченко проголосували 268 депутатів (фото: Станіслав Груздєв)

Щоправда, представники «Самопомочі» у кулуарах зізнавались, що вагалися, чи голосувати. За словами нардепа Тетяни Острикової, ще зранку у них не було визначеної позиції з цього питання. Однак, вирішальною стала інформація від ГПУ про контакти Надії із ватажками терористів «ДНР».

У свою чергу нардеп від «Опоблоку» Нестор Шуфрич переконаний: «справа Савченко» - політична розправа. Слова не розійшлись із ділом – він голосував проти позбавлення Савченко недоторканності.

Нестор Шуфрич переконаний: «справа Савченко» - політична розправаНестор Шуфрич переконаний: «справа Савченко» - політична розправа (фото: Станіслав Груздєв)

Голосування за позбавлення Савченко недоторканності стало чудовою можливістю для Вадима Новинського віддячити Надії за публічну підтримку, яку вона висловила йому, коли недоторканності позбавляли його самого. Як відомо, тоді Савченко у залі парламенту потисла йому руку. У кулуарах заявила, що опоблоківець дуже гідно поводився в цей відповідальний момент, тому вона висловила йому слова подяки.

Коли Новинського позбавляли недоторканості, Савченко його теж підтрималаКоли Новинського позбавляли недоторканості, Савченко його теж підтримала

Новинський не забув віддячити Надії. Він зробив справжнє зізнання «Главкому»: «На минулому тижні, коли Луценко озвучив подання на Савченко, я вийшов з Верховної Ради і побачив, що вона стояла на вулиці. Я потис їй руку і сказав: «Молодець, що прилетіла». Вона була за кордоном – напевно, все так підгадали, щоб вона не повернулась. Але вона повернулась, а для цього потрібно мати мужність. Вона ж розуміла, що висунуті їй звинувачення – це тюрма». «Я побажав їй мужності і терпіння». Також Новинський додав, що взагалі не голосував за притягнення до кримінальної відповідальності та затримання Надії і висловився проти утримання її під вартою.

Чи сяде Надія?

Запобіжний захід для Надії Савченко буде обиратися у Шевченківському райсуді Києва вже завтра. Проте навіть представники коаліції не вірять у те, що у фіналі цієї історії Надія сяде за грати. Нардеп від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник у коментарі «Главкому» пояснив, чому «справа Савченко» має всі шанси розвалитися у суді. «Наш КПК дає значно більше можливостей для захисту, ніж для обвинувачення. Все, що зараз інкримінується Савченко, базується на відео- та аудіоматеріалах - негласних слідчо-розшукових діях, які були здійснені проти Рубана, і у які випадково потрапила Савченко. Відповідно, головною позицією захисту Савченко буде посилатися на неналежність отриманих доказів у зв’язку з тим, що Конституція захищає народного депутата від оперативно-розшукових дій до моменту зняття недоторканності, - пояснив Вінник. - Так, фільм показує очевидні речі, але очевидність для суду нічого не значить, якщо вона йде всупереч нормам законодавства».

У свою чергу адвокат Сергій Войченко, який визвався захищати Надію у суді (однак Надія поки що не відреагувала на пропозицію юриста, - «Главком»), у коментарі «Главкому» підтвердив слова Вінника. «Статус народного депутата є особливим. Щоб поводити щодо парламентаря оперативно-розшукові заходи, треба отримати відповідні дозволи. Взагалі оперативно-розшукові заходи проводяться з дозволу суду. У клопотанні має бути вписано, стосовно якої особи проводиться цей захід і, звичайно, немає Надії Савченко. Так, прокуратура використовуватиме це відео як доказ у суді. Але ж треба з’ясувати, наскільки він є автентичним, чи не піддався монтажу.

Тієї ж думки дотримується і нардеп від «Самопомочі» Єгор Соболєв. Однак не з юридичних міркувань, а суто за досвідом інших проваджень Луценка проти позбавлених недоторканості депутатів. «Скільки Луценко не давай згоди на знаття недоторканності, він жодної справи не доводить до вироку. Ми свого часу доклали величезних зусиль, аби знайшлися голоси для притягнення до кримінальної відповідальності Вадима Новінського: бойкотували інші голосування, щоб відбулося це. І що? Минуло більше року – Новінський спокійно сидить у Верховній Раді», - нагадав  депутат «Главкому».

Втім, є нардепи, які вважають, що якщо довести провину Савченко у суді не вдасться, відповісти за це має особисто Луценко. «Опоблоківцець» Юрій Павленко сказав «Главкому»: «За усе те, що тут було сказано, хтось має відповісти. Той, хто дійсно винний: або Савченко, якщо вона справді щось таке готувала, або ж представники влади, які створили таку інформаційно небезпечну історію».

Юрій Луценко та Надія СавченкоЮрій Луценко та Надія Савченко (фото: Станіслав Груздєв)

Нардеп від «Батьківщини» Сергій Власенко у коментарі «Главкому» підкреслив: «У країні відсутні правоохоронні органи та судова система, яким довіряє суспільство в цілому. Я собі не можу уявити, щоб припустімо, вийшов директор ФБР і сказав, що готується теракт, а вся країна почала сміятися. Йдеться про величезний теракт у центрі столиці. Або генеральному прокурору треба іти у відставку – якщо такі фантазії виносяться у залу, - або треба приймати радикальні рішення до людей, які це планували».

Президент Петро Порошенко, коментуючи зняття недоторканності і затримання Савченко, висловив подякупрацівникам Служби безпеки і Генпрокуратури «за врятовані життя людей внаслідок запобігання масових терактів і викритої російської спецоперації проти України». «Також дякую офіцерам Збройних сил, які не піддалися на провокації і вчасно поінформували правоохоронні органи про злочинні задуми агресора і п'ятої колони», - зазначив глава держави.

Проект «Надя». Хто режисер?

Політтехнолог Андрій Золотарьов вважає, що сьогоднішні події підіймають градус та радикалізують майбутню виборчу кампанію.

«Багато хто з 80% українців, які не схвалюють курс влади, позитивно будуть дивитись в бік Савченко, – вважає експерт. – Інше питання, що за два роки вона так і лишилася політиком-одинаком і не повела за собою людей. У неї знайшлося дуже мало захисників. Але у влади в цій ситуації не було хороших варіантів: вона обирала між поганим і дуже поганим. Очевидно, що влада та взагалі український політикум зазнає значного репутаційного збитку, бо всі ж чудово пам’ятають, хто послав літак за Надею і хто стрибав по Раді в білих футболках».

Золотарьов вважає, що Савченко стала небезпечною для влади, коли порушила психологічне табу – озвучила думки тих, хто на кухнях каже, що треба зробити з цією владою. «Як казав один класик, коли ідея опановує маси, вона матеріалізується. І проблема в тому, що які б вбивчі аргументи щодо її провини не наводив Луценко, за існуючого рівня довіри до влади це буде розбиватись об лід недовіри. Комунікаційно Савченко сьогодні виграла».

Політолог Вадим Карасьов вважає, що зараз головна задача влади – переконати суспільство і тих, хто бачить у Савченко символ спротиву режиму олігархів, в тому, що вона брала участь в грі по-крупному. Причому не особисто, а її вели більш серйозні центри впливу, в тому числі, іноземні спецслужби. Карасьов вважає, що влада використає казус Савченко, аби влаштувати показовий процес для буйних: «Є ветерани АТО, які не інтегрувались в нинішню владу і продовжують себе позиціонувати в ролі героїв, а не рутинних політиків. Вони хочуть воювати далі, і неважливо, як і з ким. Цих воїнів-одинаків, які, до речі, в суспільстві користуються популярністю, влада боїться, що вони можуть стати лідерами не опереточного, а реального перевороту. Тому наслідки «справи Савченко» полягатимуть ще в тому, що влада бере під більший контроль військових, вулицю та намагається охолодити Семенченка, Парасюка та їм подібних».

Розкрутка цієї історії за рік до президентських виборів – скоріше, великий мінус для Порошенка, а не плюс. По-перше, ув’язнення Савченко зіб’є з пантелику західних партнерів, які зовсім нещодавно сприяли її визволенню. По-друге, всі могли наочно бачити, як Надія вміє використовувати суди для самопіару. Тільки зараз її зухвала поведінка та прокляття на адресу хазяїна Кремля змінять «наїзди» на господаря Банкової. Це саме те, що «потрібно» Порошенку у передвиборчий рік.

Звісно, є ще одна конспіративна версія: Банкова навмисно розкручує Савченко, аби на виборах вона відкусила голоси у іншої Жанни Д’Арк української політики – Юлії Тимошенко. Заодно історії про жахливі теракти, які вдалося упередити, мають консолідувати суспільство навколо нинішньої влади та відволікти увагу від інших делікатних питань. В ідеалі Банковій, мабуть, було б краще, аби Савченко просто не повернулася до країни, коли стало відомо про зрив її «змови» з Рубаном. Але вона повернулась, і нас попереду очікують місяці вже підзабулої вистави «Надя за гратами».

 Наталія Сокирчук, Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: