День піару у Верховні Раді. Як депутати гуртом медиків рятували

Вірус і влада
День піару у Верховні Раді. Як депутати гуртом медиків рятували
Сьогоднішнє зібрання нардепів у Раді мало «декоративний» характер

«Слуги» навіть не приховували, що вкрали ідею у Порошенка

У четвер Верховна Рада провела чергове позачергове засідання. До такого дивного формату парламент уже всіх привчив. Але цього разу депутати зібрались не через гучні екстрені питання, як раніше (закон про ринок землі, зміни до регламенту), а суто з метою пропіаритися. 

Передісторія цього засідання інтригуюча – його ініціатором був лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко, який зміг заручитирсь підтримкою інших опозиційних фракцій. Але в результаті «слуги народу» перехопили ініціативу, відсунувши опозицію в сторону. 

Ініціатором сьогоднішнього засідання був лідер «Європейської солідарності» Петро ПорошенкоІніціатором сьогоднішнього засідання був лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко

Страхування медиків

На минулому засіданні погоджувальної ради Порошенко продемонстрував законопроєкт від своєї політичної сили щодо страхування медиків, які захворіють в період пандемії коронавірусу. Згодом виявилось, що зібрано більше 150 голосів за проведення позачергового засідання щодо цього питання. Причому серед підписантів опинились, не тільки депутати «ЄС», «Голосу» та «Опоплатформи «За життя», а й кілька «слуг народу» – Сергій Нагорняк, Юлія Яцик, Олександр Ковальчук, Дмитро Гурін. Заради справедливості варто відзначити, що їхні голоси не були вирішальними. 

Окрім проєкту про страхування медиків, в порядку денному опинився і ще один «коронавірусний» законопроєкт № 3380, який був узгоджений між різними фракціями і дискусій не викликав. 

Проєкт № 3380 передбачає, що підвищити спроможність реагування системи охорони здоров'я України на поширення Covid-19 можна, діючи в трьох напрямках. Зокрема, шляхом налагодження системи масового тестування (на амбулаторному та стаціонарному рівнях), посиленням потужності закладів охорони здоров'я, які приймають хворих на Covid-19, а також покращуючи умови праці медперсоналу.
Проект закону передбачає можливість залучення лікарів-інтернів та лікарів-спеціалістів без присвоєння або підтвердження кваліфікації (на волонтерських засадах) з урахуванням обмежень, які визначить Міністерство охорони здоров'я.
Проєктом передбачається підвищення розміру допомоги з тимчасової непрацездатності медпрацівникам, які перебувають на самоізоляції, зважаючи на контакт із хворим на Covid-19 під час виконання службових обов'язків, до 100% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.
Допомога громадянам, які перебувають на самоізоляції під наглядом медиків, має становити 50% середньої зарплати незалежно від страхового стажу.
Крім того, законопроект передбачає зміну алгоритму ПЛР-тестування на Covid-19 за кошти бюджету. Зокрема, Міністерство охорони здоров'я має забезпечити тестування на амбулаторному та стаціонарному рівнях залежно від медичних показань. Обов'язкове тестування має проводитися для осіб, які звертаються за допомогою з ознаками Covid-19, і осіб, що мають контакт із ними.
Крім того, регулярне тестування є обов'язковим для медиків та інших працівників медзакладів, які надають допомогу хворим на Covid-19.
МОЗ буде зобов'язане щотижня оприлюднювати інформацію про закупівлю, отримання та розподіл лікарських засобів, медичних виробів, обладнання та витратних матеріалів для боротьби з Covid-19 із обов'язковим зазначенням кількості,  вартості та джерел фінансування.

А от у документа щодо страхування лікарів авторства нардепів від «ЄС» з’явився конкурент. Альтернативний проєкт підписали голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія та голова профільного комітету Михайло Радуцький, а також співголова фракції «Опозиційна платформа – За життя» Вадим Рабінович та голова групи «Довіра», яка регулярно підголосовує «слугам», Олег Кулинич. З інформації внутрішнього чату «слуг» стало відомо, що президентська фракція просто вирішила перетягнути ковдру на себе. Арахамія у притаманному йому невимушеному стилі пояснив соратникам, що прийняття альтернативного законопроєкту дозволить перехопити «політичні дивіденди», на які поклав око Порошенко. Арахамія також засудив колег, які ставили підписи під законопроєктами конкурентів. Причому «порошенківцям» пропонували розглянути їхній законопроєкт разом з іншими (в тому числі «банківським») 12 травня, але ті наголошували на окремому засіданні.

Факт цієї цікавої переписки Арахамія згодом не заперечив. Тобто, вочевидь, засідання планувалось суто «піарне», причому з усіх сторін, і події у сесійній залі це тільки підтвердили. 

Петро Порошенко, політсила якого і ініціювала позачергове засідання, на брифінгу буквально перед самим його початком заявив: поки влада вивозить захисні маски, країна виживає завдяки меценатам, а його фонд готовий закупляти тисячі тестів проти коронавірусу. Подібні тези він повторював і під час свого виступу з трибуни.

Піар-парад і геморой

Початок засідання тільки підтвердив «декоративний» характер сьогоднішнього зібрання. Спікер Дмитро Разумков одразу оголосив, що фракції домовилися про виступи від кожної по дві хвилини. І далі почався піар-парад. Нагадаємо, що порядок денний стосувався двох питань щодо підтримки лікарів і  пацієнтів, але депутати використали цей час аж ніяк не задля цього. Співголова ОПЗЖ Юрій Бойко разом з усією своєю фракцією підтримали російські традиції побєдобєсія. З трибуни Бойко пафосно розповідав про перемогу над нацизмом 9 травня всім радянським народом. 

Представник «ЄС» Ірина Геращенко розповіла про те, що Україну пригнічували два тоталітарні режими та вимагала поваги до воїнів УПА. 

Керівник фракції «Голос» Сергій Рахманін нарікав на зміни у складі Тристоронньої контактної групи та вимагав перейменувати її в «товариство колективного геморою». 

А голова групи «За майбунє» Тарас Батенко скаржився на катастрофічну ситуацію в енергетиці, зупинку атомних електростанцій та діяльність нинішньої в.о. міністра енергетики Ольги Буславець, яку вважають близькою до Рината Ахметова. 

Але два заплановані законопроєкти в результаті були прийняті без проблем – більше ніж 300 голосами. Таку чутливу тему ніхто не ризикнув не підтримати. Найбільш компромісний законопроєкт №3380, як вже відзначалося, передбачає широкомасштабне тестування по всій країні  осіб з ознаками коронавірусу, та осіб, які контактували з хворими. 

З «порошенківським» проєктом, який замінили «арахамівським», дещо складніше. В «ЄС» скаржаться, що, списавши 80% їхнього тексту, влада врешті нівелювала їхню задумку, запровадивши страхування лікарів тільки на  випадок інвалідності. Аргументи «слуг» – повального страхування та виплат бюджет не витримає.

Прийнятий законопроєкт передбачає, що у разі встановлення групи інвалідності для працівників медичних закладів, держава встановлює страхові виплати. Це залежить від того, якщо інвалідність настала внаслідок захворювання коронавірусною хворобою Covid-19 та за умови, що таке захворювання пов'язане з виконанням професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження. Сума має становити не менше, ніж 300-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року (біля 630 тис. грн), у разі смерті – у 750-кратному розмірі (більше 1,5 млн грн). У разі настання відповідних обставин, страхова виплата призначається і виплачується працівникові протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату.

13 травня в Раді очікується тривале позачергове засідання, на якому, зокрема, має бути розглянутий «антиколомойський закон». А вже за два тижні парламент планує повернутись в режим звичайних пленарних засідань. І зайнятись піаром вже в стандартному порядку, не додаючись до позачергових заходів.
Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: