В Україні електромобілі популярніші, ніж у деяких країнах ЄС

В Україні електромобілі популярніші, ніж у деяких країнах ЄС

Електромобілі Mitsubishi i-MiEV у Києві

За обсягами продажів електрокарів Україна обійшла Польщу, Фінляндію та Росію

Україна – одна з найлояльніших до електромобілів країн у Європі. Такого висновку можна дійти, якщо порівняти статистику продажів автомобілів у нас, у Європейському союзі та Росії. У першому півріччі 2016-го за часткою електрокарів на ринку нових авто ми поступилися лише шести країнам Європи: Норвегії, Швейцарії, Австрії, Франції, Нідерландам і Швеції.

За підсумками перших шести місяців цього року українці купили більше електромобілів, ніж, наприклад, росіяни, поляки чи фіни. При тому, що в Росії населення втричі більше, ніж в Україні. А Польща та Фінляндія можуть похвалитися набагато вищим достатком своїх громадян.

Обсяги продажів в Україні

Згідно з даними, які «Главкому» надала асоціація «Укравтопром», у січні–червні 2016 року ринок електромобілів в Україні зріс у понад 2,5 рази. «Така значна динаміка, перш за все, пов'язана з тим, що це молодий сегмент ринку з низькою базою порівняння», – пояснює Георгій Овсянников, директор департаменту маркетингу асоціації.

Справді, якщо дивитися на абсолютні цифри, то темпи зростання продажів електромобілів вже не здаються бумом. За перші півроку у 2015-му в Україні було продано лише 72 нових електрокари. Рік потому показник зріс до 192 машин. До середини 2016-го сегмент електричних машин відвоював лише 0,7% вітчизняного ринку нових автомобілів.

Порівняння з Європою

Чи можна вважати, що відсоток електромобілів в Україні дуже малий? Звичайно, на тлі обсягів продажів класичних автомобілів показник виглядає мізерним. Але якщо порівнювати з Євросоюзом, наші досягнення в електрифікації автомобільного ринку виглядають цілком гідно. Виходячи з даних Європейської асоціації виробників автомобілів (ACEA), за перше півріччя 2016-го частка електрокарів у структурі продажів нових авто в ЄС становила 0,4%. Тобто менше, ніж в Україні.

Відсоток людей, які при купівлі автомобіля роблять вибір на користь електрокара, вищий, ніж в Україні, тільки в чотирьох країнах Європи. Наприклад, Норвегії 15% ринку нових авто мають електричний двигун. Країна є світовим лідером за цим показником. В Швейцарії, Австрії, Франції та Нідерландах на кожну сотню проданих машин десь одна – на «батарейках». А у Швеції показник вищий за наш усього на 0,02 відсоткових пункти.

Якщо ж говорити про абсолютні цифри, то тут, звісно, ми значно відстаємо від лідерів. За обсягами продажів електромобілів у січні–червні 2016 року в європейській статистиці Україна може претендувати лише на 13-те місце.

Однак цей результат вельми добрий. За півроку українці купили майже у шість разів більше електромобілів, ніж поляки чи росіяни. Тоді як автомобільний ринок РФ більший за український майже в 25 разів. Узагалі за відсотком електромобілів у структурі продажів нових авто Росія має один з найгірших показників у Європі – 0,004%. Гірші справи хіба що в тих країнах, де електричні машини не продаються зовсім.

Обійшла Україна й країни Балтії: за півроку українцям продали в 2,2 разу більше електрокарів, ніж у Литві, Латвії та Естонії разом узятих. Позаду залишилася також заможна Фінляндія, в якій продається приблизно вдвічі більше звичайних автомобілів, ніж у нас.

Продажі нових автомобілів у Європі*

*У січні–червні 2016 року

Дані ACEA, «Укравтопром», «Автостат»

Чому зростають продажі

Для зростання продажів електромобілів в Україні є кілька причин:

  • зниження податків;
  • подорожчання пального;
  • розвиток інфраструктури.

Податки на електромобілі знизили з початку 2016-го: з 1 січня імпортери електромобілів не платять ввізне мито – 8% від вартості авто. Також з цього року з машин на електротязі не збирають акцизний збір. А це мінус ще 110 євро.

Чималу роль у популяризації електрокарів в Україні зіграло й подорожчання пального. З початку 2014 року, з того моменту, як гривня почала різко обвалюватися, бензин на українських АЗС подорожчав більше ніж удвічі. Це змусило декого задуматися про зміну вуглеводнів на кіловати. Тим паче що «заправка» на багатьох зарядних станціях в Україні – безкоштовна.

Активно розвивається й інфраструктура для електромобілів. В одній тільки Київській області сьогодні налічується понад 70 зарядних станцій.

Найпопулярніші електромобілі в Україні*

*За підсумками продажів у січні-червні 2016 року. Дані: «Укравтопром»


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: