Мільярд в одні руки. Названо компанію, яка продасть 635 джипів Нацполіції

Мільярд в одні руки. Названо компанію, яка продасть 635 джипів Нацполіції

Арсен Аваков та його заступник Олексій Тахтай на презентації Mitsubishi Outlander PHEV для Національної поліції

Компанія «Ніко» виграла тендер на 1 млрд гривень

У поліції з'явився свій «автомобільний» фаворит. «Ніко», офіційний дистриб'ютор Mitsubishi в Україні, виграла черговий тендер на поставку патрульних автомобілів. У 2017 році компанія має передати копам 635 позашляховиків Mitsubishi Outlander. Сума угоди – 959,6 млн гривень (зараз відбувається кваліфікація переможця).

Найцікавіша «деталь» тендера – він був кваліфікований як оборонний та відбувся за участю одного учасника за процедурою переговорів.

Після Майдану «Ніко» вже не вперше виграє великий тендер поліції. Рік тому компанія здобула перемогу в конкурсі на постачання поліцейським двох моделей близько трьох сотень французьких машин – 104 Renault Duster і 192 Renault Dokker. Щоправда, тоді сума контракту була значно скромнішою – 122,5 млн.

Перший поліцейський Mitsubishi Outlander міністр внутрішніх справ Арсен Аваков представив ще влітку. Вже тоді урядовець пообіцяв, що саме цим автомобілем оновиться парк Національної поліції.

Відео з презентації поліцейських Mitsubishi Outlander

Правда, тоді, як писав «Главком», незважаючи на обіцянки міністра, закупівля була під питанням: вона ще потребувала схвалення інвестора – уряду Японії, так як автомобілі купуються в рамках Кіотського протоколу. Але цієї осені Аваков разом зі своїм новим заступником Анастасією Дєєвою з'їздив у Токіо. Незрозуміло як, але «дуету» з МВС вдалося переконати японців, що Mitsubishi Outlander – саме те, що потрібно українським патрульним.

Україна вже купувала автомобілі за кіотські гроші. У 2012 році уряд підписав контракт на поставку гібридних патрульних машин Toyota Prius, які нині є основою автопарку поліції. Але, незважаючи на те, що проект із Toyota і Mitsubishi реалізується в рамках однієї «екологічної» програми, є в нового контракту нюанси, які істотно відрізняють його від попередньої закупівлі машин для поліції. Контракт на закупівлю «Пріусів» було укладено безпосередньо між Україною та акціонером «Тойоти» – компанією Sumitomo Corporation. А ось із Mitsubishi – все по-іншому. Переможець тендера – «Ніко Діамант». Це український дилер, який входить до складу відомої української автомобільної групи «Ніко».

Зрозуміло, що найбільше на поставках Mitsubishi Оutlander заробить їхній виробник. Але й «Ніко» не залишиться без «копійки». До того ж «Ніко» належить 40% акцій у спільному японсько-українському підприємстві «Ем Ем Сі Україна», через яке автомобілі імпортуватимуться до України.

Нагадаємо, що влітку у розслідуванні «Бізнес на новій поліції. Хто заробить на постачанні машин для копів» «Главком» припускав, що саме «Ніко» заробить на закупівлі Mitsubishi Оutlander. Так воно й сталося.

Кому належить «Ніко»

Компанія належить маловідомому бізнесменові Івану Ніколайчуку. У відкритих джерелах інформації про нього практично немає. Учасники ринку в неформальних бесідах розповіли «Главкому», що Ніколайчук в Україні практично не з'являється, живе у Люксембурзі, а бізнес веде його син Станіслав.

Втім, Станіслав – бізнесмен теж відносно непублічний. Відомо лише, що він підтримує відносини з футбольним клубом «Динамо» і братами Суркісами. Однак стверджувати, що ці відносини виходять за рамки ділових, підстав немає.

На запитання «Главкома», чи має сім'я Ніколайчуків своє лобі у владі, джерела видання серед автодилерів лише припустили, що з урахуванням того, що компанія «Ніко» на ринку вже близько 30 років, вона не могла не налагодити зв'язки у владних колах.

До речі, «Ніко» вже вигравала тендери МВС при Вікторі Януковичі. Наприклад, у 2012-му компанія продала силовикам 25 автомобілів Mitsubishi Lancer X. Але тендери 2015-2016 рр. – найбільші перемоги за всю історію компанії.

Як презентували поліцейські Mitsubishi Outlander

Які машини закуповує поліція

Українська поліція їздитиме не на стандартних Mitsubishi Outlander. В її розпорядження надійде найкрутіша модифікація кросовера – PHEV. Ця абревіатура розшифровується як гібридний електромобіль, який можна заряджати. Іншими словами, він може їздити як на бензині, так і на електриці.

Виходячи з даних тендера, за кожен Mitsubishi Outlander PHEV «Ніко» заплатять по 1,5 млн гривень. Якщо рахувати за курсом НБУ, то це близько $58 тис. Для порівняння: в Британії за таке ж авто просять від 31,7 тис. фунтів. А це приблизно $39,5 тис.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: