Мінімальна зарплата – 7700. Профспілки озвучили свою блакитну мрію

ТЕМА ДНЯ
Мінімальна зарплата – 7700. Профспілки озвучили свою блакитну мрію
Акція протесту під Кабміном, 17 жовтня 2018 року
Фото: Станіслав Груздєв, Главком

«Якщо нас не почують, перекриємо дороги і аеропорти!», - кричав Каплін, який зовсім скоро опинився по вуха у лайні

У Міжнародний день боротьби з бідністю столицею пройшов протест із соціальними гаслами. Зранку 17 жовтня центр Києва заполонили кілька тисяч людей з різних регіонів України. Біля Кабінету міністрів пройшла Всеукраїнська акція профспілок, на якій був оголошений ультиматум владі. Головна вимога вельми абстрактна –  забезпечити розвиток вітчизняного виробництва для створення робочих місць в Україні. Про це, зокрема, заявив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. Сьогоднішньою акцією також встигли скористатись окремі політики. Але окремим з них це вилізло боком.

Нинішня акція – це вже другий етап протестів. 9 жовтня в багатьох регіонах України вже відбулись подібні акції.

За словами організаторів виступів, вони змогли зібрати під Кабміном не менше 20 тисяч людей. Але фото і відео свідчать про те, що ця цифра завищена у кілька разів. Хто і з якими вимогами вийшов на протести з’ясовував «Главком».

Що вимагають профспілки:

  • забезпечити розвиток вітчизняного виробництва для створення робочих місць в Україні. Гідні робочі місця з належною зарплатою;
  • зупинити відтік робочої сили з країни, припинити економію на людській праці, встановити з 1 січня 2019 року у держбюджеті розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на рівні 5167 грн, мінімальний рівень оплати праці – не менше 7700 грн, мінімальний розмір пенсій – на рівні 2840 грн;
  • не підвішувати ціни на споживчі товари, газ, паливо, тарифи на електроенергію, ЖКГ, транспорт;
  • передбачити у держбюджеті-2019 видатки на освіту на рівні 7% ВВП, охорону здоров’я – на рівні 5% ВВП, у достатніх розмірах видатки на соціальний захист, стипендії, розвиток економіки, як цього вимагає вітчизняне законодавство;
  • невідкладно погасити борги із зарплат, що зараз сягають 2,7 млрд грн, а також захист прав профспілок на їхнього майна.

Громадяни, які вийшли до Кабміну здебільшого неохоче спілкувалися з пресою. А ті, хто погоджувались, не завжди могли точно пояснити, завдяки чому можна підвищити зарплати і пенсії, «зупинити відтік робочої сили», або «не підвищувати споживчі ціни».

Колишні «регіонали» і депутат у лайні

«Заборгованість перед шахтарями за чотири місяці складає 1,1 млрд грн. І з кожним місяцем вона лише зростає», - бідкаєтьсяув розмові з «Главкомом» голова профспілки працівників вугільної промисловості, колишній народний депутат від «Партії регіонів», а нині голова Профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов. «Ніколи такого раніше не було», - додає він, переконуючи, що нинішні часи найгірші для шахтарів за всю історію України.

Турманов і його прес-секретар з блокнотом Партії регіонів (фото: Михайло Глуховський, Главком)Турманов і його прес-секретар з блокнотом Партії регіонів (фото: Михайло Глуховський, Главком)

«Давайте перестанемо плакати біля цієї стіни плачу, давайте вимагати виконання наших вимог», - заявив один із спікерів на сцені, встановленій біля Кабміну. Нагодою «повимагати» тут же скористалися і народні депутати: Ольга Богомолець розкритикувала медичну реформу, а Сергій Каплін почав кликати «на килим» прем’єра Володимира Гройсмана, міністра соцполітики Андрія Реву і віце-прем’єра Павла Розенка.

«Якщо протягом місяця ми не побачимо виконання нашого соціального ультиматуму, ми колоною у 20 тисяч людей блокуватимемо, дороги, аеропорти, Кабмін і парламент», - заявив Каплін, закликавши розгортати намети для збору підписів задля виконання вимог протестувальників. Вочевидь, не усім такі заяви депутата, ласого до будь-якого піару, сподобалися. Після виступу на Капліна невідомі вилили відро фекалій. Цей момент потрапив на відео очевидців, які виклали його у соцмережах.

Поміж тим, на акції протесту дуже різні люди: освітяни, шахтарі, лісники, медики і працівники культури.

«Проблема низьких зарплат і пенсій, з якою ми стоїмо, тягнеться з 1991 року, як Україна стала незалежною», - каже Микола Шваб, працівник лісгоспу з Народичів, що на Житомирщині. За його словами, влада в Україні не змінюється, бо всі, хто є нині заплямовані, а молодих немає. Микола розповідає, що вже на пенсії, але ще працює, отримує зарплату у 7 тис. грн, а от пенсії вистачає тільки на комуналку. Боїться, що коли покине роботу, просто не вистачатиме на життя.

Медик Олена Василівна із Західної України критикує медичну реформу і розмір зарплат медиків і вчителів, які, за її словами, зрівнялися із встановленими законом мінімальними окладами. А під реформи немає достатнього фінансування. «Як можна в гірському селі у глибинці користуватися інтернетом, вносити у комп’ютерну базу пацієнтів, коли цей інтернет не всюди є?», - запитує медик. Закликає замість нинішніх урядовців поставити «компетентних людей», проте кому саме довірила б державу, жінка сказати не змогла.

Працюючи за «мінімалку» неможливо сплачувати за комунальні тарифи, каже голова райкому профспілки працівників культури міста Іршава, що на Закарпатті Оксани Сідор. За її словами, уряд не виконує свою ж постанову про доплату клубному працівнику за вислугу років (постанова 1026 за 2015-й рік). Відповідаючи на запитання, чи готова вона для перекриття вулиць, чи підтримує заклик блокування будівель Кабміну, пані Оксана відповідає негативно. «Треба діяти дипломатичними методами», - каже вона.

Після висунення ультиматуму владі акцію завершили. Автомобільний рух вулицею Грушевського, яка була перекрита для проїзду на час акції, було відновлено. Організатори пообіцяли знову зібратися в центрі Києва в разі, якщо влада ігноруватиме вимоги профспілок.

Михайло Глуховський, Станіслав Груздєв (фото), «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: