Як Білецький зібрав Палац спорту і не пішов у президенти

Вибори-2019
Як Білецький зібрав Палац спорту і не пішов у президенти
Очільник «Національного корпусу» Андрій Білецький відмовився брати участь в президентських виборах
Фото: Станіслав Груздєв

Деякі гості з’їзду, здавалося, прогулювали в цей час школу

Слідом за Юлією Тимошенко, яка на початку тижня провела у столичному Палаці спорту  помпезний захід, на цю арену вийшли націоналісти.

У п’ятницю, 25 січня, тут пройшов третій з’їзд партії «Національний корпус», вона мала визначитись зі своєю участю у виборах. Заздалегідь було відомо, що прихильники лідера цієї політичної сили Андрія Білецького відмовились підтримувати «єдиного кандидата від націоналістичних сил» «свободівця» Руслана Кошулинського. Але при цьому в оточенні Білецького зазначали, що і він сам поки не визначився зі своїм форматом участі в президентських виборах.

Слідом за Юлією Тимошенко, яка на початку тижня провела у столичному Палаці спорту помпезний захід, на цю арену вийшли націоналістиСлідом за Юлією Тимошенко, яка на початку тижня провела у столичному Палаці спорту помпезний захід, на цю арену вийшли націоналісти

Якщо серед прихильників Юлії Володимирівни історично переважають жінки бальзаківського віку, то апологети «Нацкорпусу» кардинально іншої вікової категорії – деякі гості з’їзду, здавалося, прогулювали в цей час школу. Багато з них просто не досиділи до кінця заходу, кинувшись до гардеробу одразу після виступу лідера. Але Палац спорту забився якщо не під зав’язку, то досить щільно. Сам Білецький нарахував 5–6 тисяч чоловік. Вибір такої масштабної локації в партії пояснювали просто – інші потенційні варіанти зірвались, тож таку велику споруду довелось орендувати ледь не від безвиході.

На з’їзді були помічені цікаві гості – дисидент Степан Хмара, колишній «свободівець» Юрій Михальчишин. «У нас тут навіть з «Батьківщини» сьогодні люди є», – підморгували члени «Нацкорпусу».

Дисидент Степан ХмараДисидент Степан Хмара

Початок з’їзду затримався більш ніж на півгодини, доки під оплески присутніх не з’явився молодий вождь в оточенні свого незмінного супутника – ще одного депутата Олега Петренка. Захід вів прес-секретар Білецького Олександр Алфьоров, який почав з перерахування численних успіхів, яких вдалося досягти партії за рік. Так, зі слів спікера, вона рекордно наростила кількість прихильників на 32 тисячі і тепер їх 150 тисяч, активу – 20 тисяч. «Нацкорпусівці» весь рік боролися з рейдерами та «наливайками», відкривали спортзали, дитячі табори, реабілітаційні центри, не допустили підвищення тарифів на електроенергію та підвищення цін на маршрутки в Київській області, представили перший український автомобіль баггі, який не поступається американським аналогам та домоглися створення міністерства у справах ветеранів.

Захід вів прес-секретар Білецького Олександр АлфьоровЗахід вів прес-секретар Білецького Олександр Алфьоров

Після цього пустили фільм про становлення «Нацкорпусу» ще з часів заворушень в 2014-му в рідному для Білецького Харкові, війни на Сході, формування полку «Азов», створення «Національних дружин». Після того, як був змінений статут партії та склад її політради, Білецький взяв мікрофон і в своєму спічі відмітив, що вперше виступає перед такою великою аудиторію. Якщо винести питання відновлення ядерної зброї за дужки, то на цей рік він поставив кілька задач  – довести чисельність активу до 50 тисяч чоловік та отримати потужну фракцію в парламенті: «Вона повинна бути заслоном, як блокпост проти сепаратизму та розпродажу країни в парламенті, це буде кадровий резерв для національного уряду».

Якщо з планами парламентськими виборами, які пройдуть восени, все зрозуміло, то в президентських партія таки участь не братиме.

«Багато хто очікував, що ми візьмемо десяток мільйонів доларів у заможного дядька, який зафрахтує нас як потужний людський ресурс, – заявив Білецький. – Вбухаємо їх у рекламу, отримаємо свої відсотки та щасливо роз'їдемося додому. Я відмовляюся брати участь у цьому фарсі».

Він відмітив, що у партії є гроші, необхідні для висунення кандидата, але краще витратити їх не на передвиборчу кампанію, а на підтримку фронту та розвиток української молоді. При цьому на брифінгу після з’їзду Білецький уточнив, що партія не підтримає жодного кандидата, і припустив, що більшість її членів за таких обставин взагалі не з’явиться на вибори.

Втім дуже сумнівно, що численний силовий резерв «Нацкорпусу» лишиться без роботи. Вже було анонсовано, що п’ять тисяч членів «Національних дружин» будуть використані на виборах як спостерігачі. І тут виникає питання, наскільки нейтральними вони будуть, враховуючи що дітище Білецького пов’язують з різними таборами, які представляють головних фаворитів президентської гонки. Раніше «Нацкорпус» вважали ще одним силовим підрозділом голови МВС Арсена Авакова, який через свою посаду буде мати великий вплив на організацію виборів. Нинішній заступник Авакова Вадим Троян був заступником Білецького в батальйоні «Азов». За чутками, Аваков вже домовився зі своєю колишньою соратницею Юлією Тимошенко як мінімум про пакт про ненапад, тож гіпотетично може використати «Нацдружини» в забезпеченні результату ЮВТ. Втім джерела в оточенні Білецького запевняють, що з «поліцейською» лінією давно покінчено, а з Трояном той вже давно не спілкується.

Білецький заявив, що партія не підтримає жодного кандидата, і вважає, що більшість її членів взагалі не з’явиться на вибориБілецький заявив, що партія не підтримає жодного кандидата, і вважає, що більшість її членів взагалі не з’явиться на вибори

Також «Нацкорпус» пов’язують з іншим крилом – а саме з одіозним депутатом Блоку Порошенка Олександром Третьяковим, який в перервах між своїми бізнес-справами займається в парламенті ветеранами АТО і ініціював створення міністерства у справах ветеранів. В своєму колі він навіть називав Білецького власною «політичною інвестицією». Білецький спростовує вплив на «Нацкорпус» як з боку Авакова, так і з боку Третьякова. Втім якщо власних інтересів в цій кампанії у Білецького нема, то використати такий організований і чималий людський ресурс виникне спокуса у багатьох важковаговиків.

Станіслав Груздєв (фото), Павло Вуєь, «Главком»

До вашої уваги:  
  • Детальніше про президентські вибори читайте тут

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: