Поліція у Тіндері. Секс-скандал чи провокація?

ТЕМА ДНЯ
Поліція у Тіндері. Секс-скандал чи провокація?
За словами студентки Наталі Бурейко чоловік заступника голови ДБР Ольги Варченко Олександр в доволі грубій формі нав’язував дівчині інтим в соцмережі знайомств «Тіндер»

Історія з запуском Державного бюро розслідувань набула несподівано пікантного розвитку

Не надто відома до цього моменту студентка Наталя Бурейко оприлюднила переписку нібито з Олександром Варченком – чоловіком заступника голови ДБР Ольги Варченко.

Бурейко з Варченком начебто знайшли одне одного в соцмережі знайомств «Тіндер». За словами дівчини, Олександр спочатку поводив себе чемно, але згодом став в доволі грубій формі нав’язувати дівчині інтим. Коли ж вона почала відмовляти йому, перейшов до погроз, хизуючись впливовими знайомствами. Коли ж Бурейко заблокувала наполегливого кавалера в «тіндері», він почав діставати її через телефон та месенджери, лякаючи, що знає адресу в Херсоні, де проживають її родичі, а одного разу надіслав у подарунок квіти та курячі лапки. Варченко або людина, яка видавала себе за нього, погрожував дівчині долею вбитої Катерини Гандзюк, про яку та, судячи з її здивованих відповідей, не знала. Проте за «слухняність» обіцяв влаштувати красиве життя. Своє небажання звернутись до поліції дівчина пояснила тим, що її співрозмовник підписав себе як «заступник голови департаменту захисту економіки Національної поліції України».

Після публікації резонансного посту Бурейко повідомила, що її переслідують невідомі люди, які розпитували про неї батьків та розшукували в університеті та гуртожитку, і що вона на якийсь час переїхала зі свого гуртожитку до подруги. Також сьогодні зранку вона подала заяву про переслідування в прокуратуру Києва. При цьому багато хто помітив, що пости дівчини по стилю і розміру дуже відрізняються від попередніх суто «дівчачих».

Наталія Бурейко подала заяву до прокуратуриНаталія Бурейко подала заяву до прокуратури

Варченко у свою чергу божиться, що його сім’я стала жертвою інформаційної атаки і що акаунт, з якого велася переписка, міг бути створений хакерами: «Думаю, що ця інформаційна атака пов'язана з тим, що моя громадянська дружина Ольга Варченко обіймає пост першого заступника глави Держбюро розслідувань і багатьом стала кісткою в горлі. Про провокації і брудні медійні атаки вона заявляла публічно буквально недавно. Підозрюю, що це тільки початок». Також він подав рапорт на ім’я голови Нацполіції з проханням провести перевірку скандальної переписки.

Олександр ВарченкоОлександр Варченко

Депутат-«фронтовик» Євген Дейдей не вірить, що людина на такій посаді могла так «спалитись»: «У людини, яка стільки років пропрацював в органах внутрішніх справ, як мінімум, є інстинкт самозбереження, а як максимум – мозок. Тому я дуже сумніваюся в достовірності цієї переписки. До того ж, немає ні дат, ні часу, що теж трохи насторожує».

Взялися за Трубу

Дійсно, ця історія викликає багато питань, хоча, звісно, не можна виключати версії про необачність велелюбного чоловіка. Як мінімум дивно, що одружений (хоч і неофіційно) Варченко під власним прізвищем і своєю фотографією пише в профілі, шо він «спортивний, заможний, мужній шукає молоду студентку або дівчину модель». Ще більш підозріло цей скандал виглядає на фоні боротьби, яка зараз ведеться за контроль над ДБР. Його нинішній очільник Роман Труба ще не встиг сформувати команду, а вже насолив ледь не всім групам впливу у владі. Зокрема, Труба відмовився призначати 27 керівників регіональних представництв, погоджених конкурсною комісією. Вважалось, що більшість з них були ставлениками міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Тоді Варченко проявила відверту незгоду з таким рішенням свого шефа Труби, заявивши, що воно протирічить закону і звинуватила керівника в одноосібному прийнятті рішенні, які мають ухвалюватися колегіально.

Ольга ВарченкоОльга Варченко

Коли Труба очолив новостворений орган, він став людиною-сюрпризом. Від гріха подалі його обсадили «системними» заступниками – Варченко та Олександром Буряком. На момент призначення Варченко була діючим начальником управління процесуального керівництва державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ. Цей департамент ще називають «департаментом Кононенка–Грановського» на честь двох соратників президента, які начебто його курують. За інформацією «Главкома», Грановський навіть лобіював кандидатуру Варченко на голову ДБР. І згодом така мета може бути досягнута. В суді зараз розглядається позов про незаконність обрання Труби на конкурсі в листопаді минулого року, який подав колега Грановського по фракції БПП Юрій Македон. Останній свого часу також до останнього претендував на роль очільника Бюро, але програв. Проте замовником атаки на Трубу називають саме Грановського. Якщо Труба буде відсторонений, його місце може зайняти перший заступник.

Ольга Варченко вважається близькою до депутата БПП Олександра ГрановськогоОльга Варченко вважається близькою до депутата БПП Олександра Грановського

Одразу після комплектування керівництва один з впливових прокурорів столичної прокуратури, де колись працювала Варченко, у розмові з «Главкомом» так прокоментував її призначення: «Вона всіх цих керівників підсидить через півроку. Є такі люди, які заповнюють собою увесь простір. Можливо, це і не погано». Враховуючи зв’язки Варченко, в це цілком віриться.

Фейк, брехня та провокація

Цікаво, що захищати репутацію сімейства Варченків в секс-скандалі одночасно почали як всюдисущий народний депутат-«фронтовик» Антон Геращенко, так і славнозвісний блогер-«порохобот» Мирослав Олешко. Геращенко опублікував великий пост, в якому зазначив, що дівчина, через яку все розпочалося, – реальна студентка-модель, яка переїхала в Київ з Херсона. Втім погрози, що надходили на її адресу нібито були зроблені з фейкового акаунту та мали метою втоптати в бруд сім’ю Варченка та підняти чергову хвилю ненависті до Нацполіції. Коротше кажучи, обидві сторони, що втягнуті у скандал, стали жертвами брудної та цинічної провокації. А нардеп Євген Дейдей зайнявся відвертим тролінгом і виклав фривольну «переписку» студентки нібито з Трубою. Політик таким чином прагнув переконати, що підробити таке спілкування зовсім не складно. Олешко, в свою чергу, навів досить дивний аргумент, що у дівчини нема акаунту в «інстаграмі», а «фейсбуком» в її віці користуються нечасто.

Ближче до вечора ситуацію прокоментувала Ольга Варченко, охарактеризувавши її як провокацією, пов’язаною з її професійною діяльністю. За її словами, вона знає, хто це зробив, але до встановлення цих осіб відмовилась називати прізвища. Якщо Варченки дійсно стали об’єктом інформаційної атаки, то питання – кому саме вона могла бути вигідною? Історія з невірним чоловіком аж ніяк не б’є по професійній репутації заступниці голови ДБР, але за конспіративною логікою мала бути зрежисована покровителями Труби. Його називали креатурою групи голови РНБО Олександра Турчинова та народного депутата від Сергій Пашинського, які ведуть всередині «Народного фронту» свою гру, що не завжди співпадає з інтересами ображеного Трубою Арсена Авакова. Але, за чутками, голова ДБР спіймав зірку, відсторонився від своїх патронів і наразі знайшов інший дах в особі одіозних депутатів від БПП Олександра Третьякова та Гліба Загорія.

Депутат Віктор Чумак з антикорупційного комітету парламенту допускає, що ця історія взагалі може бути далекою від метушні навколо ДБР: «Звісно, я не виключаю, що і у поліції можуть працювати дебіли. Але у Варченків посади дуже непрості – що у нього, що у неї. Сказати, що вони несуть іншим людям добро, світло, та здоров’я, не можна. Тож в їхньому оточенні точно є вороги».

Як би не було, існуючі протиріччя не дозволяють нарешті запустити орган, існування якого, за великим рахунком, не хочуть ані в Генпрокуратурі, ані в Національному антикорупційному бюро. І навіть дивний секс-скандал вкладається в русло заплутаних інтриг, які супроводжують створення чергового антикорупційного органу.

І вже після публікації матеріалу зі сторінки Facebook Бурейко були видалені всі пов'язані з секс-скандалом повідомлення та світлини. А згодом у цій історії стався неочікуваний поворот. Студентка Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Наталії Бурейко заявила, що стала жертвою провокації проти заступника начальника відділу Департаменту захисту економіки НПУ Олександра Варченка. Про це вона написала у соціальній мережі з словами, що їй «дуже соромно».


«Я, Бурейко Наталя, написала публікацію про погрози з боку Олександра Варченко в соціальній мережі Facebook, не розібравшись в ситуації і не віддаючи собі звіт в своїх діях. Я хотіла захистити себе, але завдала своїми діями шкоду іншим людям. Я не мала на те реальних підстав і будь-якого морального права. Я не мала ніяких підстав вважати, що мені погрожував саме Олександр Варченко, а не хтось інший. Я стала жертвою цинічної провокації проти Олександра і його дружини», - йдеться у дописі. Бурейко вибачалась перед Варченками та навіть припустила, що за усіма подіями стоять росіяни... Детальніше читайте тут.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: