Непомічена державна зрада? Майор, що вивіз до Росії документи Космічного агентства, не зацікавив слідчих

Шпигунська історія
Непомічена державна зрада? Майор, що вивіз до Росії документи Космічного агентства, не зацікавив слідчих

Рік тому російський телеканал показав, як український майор передає ФСБ документи Державного космічного агентства…

Державне космічне агентство (ДКА) підтвердило «Главкому», що у сюжеті російського телеканалу НТВ про українського перебіжчика, який обіцяв співробітництво спецслужбам РФ, були показані технічні креслення ДКА. Також в агентстві зазначили, що особа, яку демонстрував телеканал НТВ у ролі перебіжчика, схожа на тодішнього співробітника Державного космічного агентства та офіцера ЗСУ Дмитра Явтушенка. Попри це Служба безпеки України не відкрила кримінальне провадження щодо державної зради.

«Шпигунська історія», про яку йде мова, розгорталась минулої зими. 15 лютого 2017 року російський телеканал НТВ випустив сюжет про українця Дмитра Явтушенка, майора Збройних сил України, відрядженого для проходження служби до Державного космічного агентство України. Згідно з інформацією російських телевізійників, офіцер ЗСУ взимку 2017-го на території Російської Федерації провів зустріч із з оперативними співробітниками Федеральної служби безпеки РФ. Під час розмови українець начебто запропонував надати інформацію росіянам про оборонно-промисловий комплекс України. Журналісти НТВ уточнювали, що в обмін на цю інформацію майор просив громадянство та роботу в ОПК РФ.

Згідно з телесюжетом, Явтушенко передав російським офіцерам документи, що належали Державному космічному агентству України. Цим він нібито демонстрував готовність та здатність працювати інформатором для російських спецслужб,  передавати секрети ракетобудування України.

Переговори між представником ФСБ РФ та Явтушенком фіксувались оперативною зйомкою, яку згодом й використали у своєму сюжеті російські журналісти. Чому історія про шпигунські пристрасті потрапила в ефір російського телеканалу, з`ясується у другій половині сюжету. А там вже йде мова про те, що російські спецслужби під час розмови запідозрили українця у подвійній грі, а саме – шпигунстві на користь СБУ. Буцімто майор після працевлаштування в оборонно-промисловому комплексі РФ насправді збирався нанести «непоправну шкоду Росії через викрадення секретних і цілком таємних відомостей про діяльність ракетної галузі РФ, її військово-космічні сили і новітні розробки». Після такого «викриття» українського офіцера вислали з Росії на Батьківщину.

Така версія – про горе-шпигуна, який працює на Службу безпеки України – має хиткий фундамент з декількох причин.

Останні роки російські телеканали не відрізняють пропаганду від інформації і виокремити правду від спроби дезінформувати у цьому сюжеті дуже важко. Однак, твердження журналістів НТВ про полювання українського майора на ракетні секрети Росії звучить абсурдно. Українська космонавтика вже чверть століття не має військової складової і майже повністю пов`язана із російським замовленням. Тому, чи потрібні Україні новітні розробки Росії у військово-космічній галузі – питання риторичне. Так само складно уявити, що Служба безпеки України довірила б виконання такого завдання офіцеру, чиї батьки живуть на території Росії. А згідно з інформацією Державного космічного агентства у відповідь на запит «Главкома», мати й батько Дмитра Явтушенка живуть саме в Російській Федерації.

Дмитро ЯвтушенкоДмитро Явтушенко

Як повідомив інтернет-виданню начальник Харківського представництва Державного космічного агентства України Олександр Василенко, особа, яку демонстрував телеканал НТВ рік тому, схожа на Дмитра Явтушенка, тодішнього співробітника ДКА та офіцера ЗСУ. Хоча, уточнив Василенко,  у спілкуванні з колегами та керівництвом Дмитро Явтушенко згодом заперечував свою присутність у зазначеному відеосюжеті.

Кого саме демонстрували російські телевізійники у своєму сюжеті мала б з`ясувати.

Служба безпеки України. Але у відповідь на запит «Главкома» СБУ повідомила, що кримінальне провадження за фактом розмови майора ЗСУ із представниками ФСБ РФ не відкривалось.

«Продемонстровані у телесюжеті аркуші паперу з реквізитами Державного агентства та технічним кресленням належать Державному космічному агентству», - зазначено у відповіді харківського представництва ДКА, де працював Дмитро Явтушенко. Разом з тим начальник харківського представництва космічного агентства уточнив «Главкому», що ці папірці не мають грифу обмеження доступу та отримані відкритими каналами зв`язку та через інтернет. «Інформацію щодо шляхів потрапляння зазначених документів до телесюжету не маю», - додав керівник.

Можливо, саме це стало причиною повернення «шпигуна» з Росії? – ФСБ не побачило цінності в отриманих документах від майора ЗСУ та не повірило, що вони з`являться у нього в майбутньому.

На умовах анонімності один із представників Космічного агентства України запевнив «Главком», що колеги Явтушенка впевнені: в сюжеті НТВ показали саме майора ЗСУ.

Проте доводити це офіційно та шукати відповіді на питання про причини появи телесюжету українські правоохоронні органи, схоже, не збираються. 30 червня минулого року Дмитро Явтушенко, військовослужбовець ЗСУ, відряджений до ДКА України, був звільнений у запас у зв`язку із закінченням контракту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: