«Одного терміну мені вистачить». Як Гриценко презентував себе і свою команду

ВИБОРИ-2019
«Одного терміну мені вистачить». Як Гриценко презентував себе і свою команду
Форум демократичних сил. Обрання Анатолія Гриценка кандидатом на пост президента України
Фото: Станіслав Груздєв, Главком

Гості форуму Гриценка шукають новий «транспорт» для потрапляння в парламент

Декілька кандидатів у президенти вже зареєструвались в ЦВК. Але «важковаговики» не поспішають. Лише окремі з них тільки починають висувати свої кандидатури. Вічного «першого непрохідного» Анатолія Гриценка в цілому можна віднести до категорії лідерів. Попри те, що за соцопитуваннями він не завжди входить до трійки лідерів, відрив від конкурентів, які попереду, у нього не такий великий. Тому багато що буде залежати від грамотно проведеної кампанії. Поки що Гриценко розігрівав публіку білбордами з гаслом «Чесних більше» та представленням своїх нових сподвижників.

Попри чутки про Віктора Балогу, штаб кандидата очолив народний депутат Віктор Чумак, а про підтримку кандидатури «полковника» заявили, скажімо так, не дуже ресурсні політики: Микола Томенко, Микола Катеринчук та Єгор Фірсов з їхніми кишеньковими партіями. А от заклики Гриценка до Андрія Садового про єднання, не отримали схвалення. Мер Львова вирішив вести самостійну президентську кампанію. Не вийшло домовитись і з Романом Безсмертним, який без Садового та Святослава Вакарчука не побачив в такому об’єднанні сенсу.

Втім сьогодні зранку Гриценка висунула в президенти його партія «Громадянська позиція», а по обіді відбувся Форум демократичних сил, який був присвячений цій події.  Головною інтригою форуму була публіка, яка «засвітиться» навколо Гриценка. Окрім вищезгаданих політиків в кулуарах заходу можна було побачити екс-міністра фінансів Олександра Данилюка, екс-міністра закордонних справ Володимира Огризка, нерозлучну трійцю «єврооптимістів» Мустафа Найєма, Сергія Лещенка та Світлану Заліщук, депутата від БПП Наталію Новак, екс-голову Фонду держмайна Олександра Бондаря, голову Центра протидії корупції Віталія Шабуніна, блогера Романа Шрайка, народного депутата 3–4 скликань Тараса Стецьківа та інших. Проте всі вони, окрім Стецьківа та Новак, який вже ходив у списку «Громадянської позиції» на минулі парламентські вибори, наразі не є членами команди Гриценка. Принаймні поки що.

Публіка, яка зібралась на форумі Гриценка, не приховує, що шукає новий «транспорт» для потрапляння в парламент. Фото: Станіслав Груздєв, Главком

«Мене просто запросили, я прийшов», – посміхається Данилюк, рухаючись в бік голови штабу Віктора Чумака. Після душевного рукостискання Чумак каже Данилюку коротке «Включайся».

«Я просто запрошений гість, але, звісно, ми всі спілкуємось», – пояснює Мустава Найєм, який разом ще з однією «гостею» Світланою Заліщук просидів весь з’їзд поруч з Гриценком і навіть виступив, закликавши демократів нарешті об’єднатись. «Ми очікуємо, що «єврооптимісти» приєднаються до нас, просто їм ще треба визначитись зі своїм парламентським статусом», – каже співрозмовник з оточення Гриценка, натякаючи, що доки вони є членами парламентської фракції Блоку Порошенка.

Віталій Шабунін, який разом зі Стецьківим був в списку партії Гриценка в 2014-му, запевняє, що і його теж не можна вважати членом команди, бо він очолює громадську організацію. «Коли я брав участь у виборах, я виходив з неї. І агітувати за Гриценка я теж не можу, просто ми завжди були прихильниками того, що демократичні сили мають висунути єдиного кандидата, незалежно від прізвища, – пояснює Шабунін.

 

А от хто точно може вважати себе частиною штабу кандидата – це Тарас Стецьків. Він розповів «Главкому», що буде своєрідним антикризовим менеджером – колишній ватажок Майдану буде працювати «в полях», особливо там, де у штабу будуть найбільші проблеми. Єгор Фірсов займатиметься роботою з волонтерами. Безкоштовна сила дуже знадобиться Гриценку, бо фінансування кампанії поки бажає кращого. А проривати інформаційну блокаду та потрапляти на центральні телеканали, як нарікають у штабі, поки вдається фактично лише на комерційній основі.

Віктор Чумак бачить виборцем Гриценка «освіченого думаючого громадянина». А деяке просідання кандидата в останніх рейтингах керівник штабу пояснює так: «Зараз спаде піна і ажіотаж навколо Зеленського, люди замисляться, що потрібно відповідально підходити до вибору – і рейтинги знову підростуть. Думаю, реальні рейтинги ми побачимо десь наприкінці лютого».

Віктор Чумак бачить виборцем Гриценка «освіченого думаючого громадянина». Фото: Станіслав Груздєв, Главком

Гриценко в своєму виступі на форумі на фоні інших ораторів був стриманим і флегматичним, здавалося, аж занадто. Для програмного президентського спічу йому дещо не хватало вогнику. Втім, може, в такій відстороненій ґрунтовності і полягав задум, принаймні, для своїх прихильників кандидат був переконливим – промова кілька разів переривалась тривалими аплодисментами. Меседжі, які подавав Гриценко, чіткі і рубані:

  • «Слово «олігарх» Україна забуде»;
  • «Ніяких любих друзів не буде»;
  • «Догори носити більше не треба. Тільки десь-хтось – обрубаю руки»;
  • «Хабарник-прокурор отримає три речі – пожиттєва тюрма, без права амністії, з конфіскацією майна родини»;
  • «Армія буде повністю контрактна»;
  • «Силовики не будуть прослуховувати нас, тиснути на бізнес. Я їх поставлю в рамки»;
  • «Одного терміну мені вистачить»;
  • «Нема у мене каменя за пазухою ніде і не буде»;
  • «Я не маю ні перед ким жодного зобов’язання. Це класно і драйвово, і дойду так до дня голосування»;
  • «У президента не буде ні офшорів, ні бізнесу, ні власності за кордоном»;
  • «Піраміда корупції перетвориться в трапецію в перший же день перебування на посаді»;
  • «Ніякого капітулянського повернення окупованих територій не буде на основі славнозвісних Мінських угод»;
  • «Ми повернемо Крим та Донбас на наших умовах. Це можливо здійснити за п’ять років президентського терміну».

Гриценко в своєму виступі на форумі на фоні інших ораторів був стриманим і флегматичним. Фото: Станіслав Груздєв, Главком

Наприкінці форуму на сцену піднялася велика команда кандидата, з якої лише одиниці відомі широкому загалу. Зрозуміло, що Гриценко намагається оточити себе медійно відомими людьми з підвішеними язиками. Втім саме оточення викликає питання – осколки «Нашої України» (і ті, що вже в команді, і ті, що приглядаються до неї), які ніяк не можуть знайти себе в нових політичних реаліях, можуть опинитись в одних рядах з тими ж «єврооптимістами» та молоддю з «Альтернативи». Причому той же Микола Томенко де тільки не побував – і в «Нашій Україні», і в БЮТ, і в Блоці Порошенка. Чи об’єднання з Гриценком – останній його політичний кульбіт? Що дасть цей «сплав досвіду та молодості», поки що загадка.

Багато хто з тих, хто зараз знаходиться в «тусовці» навколо Гриценка, раніше завзято відвідували антикорупційні форуми Михайла Саакашвілі та ототожнювали своє політичне майбутнє з ним. Проте Саакашвілі став для них тимчасовим попутником і вони шукають зараз новий «транспорт» для потрапляння в парламент. До речі, ще одне питання, яке рано чи пізно постане перед цією «солянкою», – формування виборчого списку. І от тут всі старі болячки демократів можуть повилазити назовні.

Багато хто з тих, хто зараз знаходиться в «тусовці» навколо Гриценка, раніше завзято відвідували антикорупційні форуми Михайла Саакашвілі та ототожнювали своє політичне майбутнє з ним. Фото: Станіслав Груздєв, Главком

Сьогодні Гриценко і Ко обкатали обов’язкову програму, провівши в незвичному для цієї публіки експрес-режимі (всього за півтори години) презентацію кандидата і задекларувавши принципи чесності та трьох «П» – порядність, професіоналізм, патріотизм. Тепер час показати, що стоїть за цією красивою картинкою насправді. Поки не дуже видно, за рахунок чого Гриценко з його вічним дефіцитом ресурсів розпихає фаворитів виборів, але для нього і його нової команди це як мінімум шанс розігрітися перед парламентською кампанією.

Павло Вуєць, Станіслав Груздєв, «Главком»

До вашої уваги:

  • Детальніше про президентські вибори читайте тут

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: