Прокуратура розкуркулює намісника Лаври. У митрополита Павла забирають шість гектарів (Документ)

скандал
Прокуратура розкуркулює намісника Лаври. У митрополита Павла забирають шість гектарів (Документ)
Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ МП митрополит Павло

Земля передана наміснику Свято-Успенської Києво-Печерської лаври на 49 років для обслуговування майнового комплексу

Бориспільська місцева прокуратура Київської області подала судовий позов до Головного територіального управління юстиції в Київській області, Вороньківської сільської ради і громадянина Петра Дмитровича Лебідя (намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ МП митрополита Павла) щодо визнання недійсними рішень та договорів оренди земельних ділянок.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на відомості сайту «Судова влада України».

Цивільна справа надійшла до Бориспільського міськрайонного суду 6 грудня. Її слухатиме суддя Ілона Муранова-Лесів.

Як з’ясував «Главком» за допомогою Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, 9 лютого 2015 року відбулася реєстрація прав оренди двох земельних ділянок на намісника Києво-Печерської лаври УПЦ МП Павла, які розташовані у селі Вороньків Бориспільського району на вул. Українська, 127-В. Дві земельні ділянки площами 2,36 га і 3,89 га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства (для обслуговування майнового комплексу) передано в оренду на 49 років. Реєстрацію провели на підставі договору оренди між священнослужителем і Вороньківської сільської ради від 1 листопада 2014 року.

(для перегляду списку натисніть на зображення) 

(для перегляду списку натисніть на зображення) 

У Бориспільській місцевій прокуратурі «Главкому» зазначили, що позов стосується двох земельних ділянок, які, на думку правоохоронців, були незаконно виділені в оренду.

Спеціаліст-землевпорядник Вороньківської сільської ради Віталій Пасько підтвердив виданню, що земельні ділянки площами 2,36 га і 3,89 га виділені громадянину Петру Лебідю (наміснику Павлу) в довгострокову оренду на 49 років. Зараз там розміщені корівники підсобного господарства Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ МП.

Підсобне господарство Києво-Печерської лаври, Київська область, село Вороньків, 30 листопада 2018 року. Фото «Радіо Свобода» Підсобне господарство Києво-Печерської лаври, Київська область, село Вороньків, 30 листопада 2018 року. Фото «Радіо Свобода»

За даними аналітичної системи YouControl, у селі Вороньків на вул. Українська, 127-А зареєстровано підсобне господарство Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ МП. Підприємство займається вирощуванням зернових культур і розведенням ВРХ. Для цього орендує велику кількість сільськогосподарської землі у людей, про що свідчать дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Реєстрація договорів з пайовиками проводилася протягом 2017-2018 років терміном на 7 років.

30 листопада 2018 року до підсобного господарства Києво-Печерської лаври з обшуком навідалися співробітники СБУ у рамках справи за ч. 2 ст. 161 КК України - порушення рівноправності громадян залежно від расової, національної приналежності, релігійних переконань, розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Підставою для заведення кримінальної справи послужив відеозапис із інтерв'ю намісника Свято-Успенського Києво-Печерської лаври УПЦ Лебедя Петра Дмитровича під назвою «Митрополит Павел про Филарета: Он с бесом поцеловался», викладений на хостингу YouTube каналі «Главновости».

Будинок митрополита Павла, Київська область, село Вороньків, 30 листопада 2018 року. Фото «Радіо Свобода» Будинок митрополита Павла, Київська область, село Вороньків, 30 листопада 2018 року. Фото «Радіо Свобода»

У день обшуків намісник Павло висловив здивування появою правоохоронців у його підсобному господарстві.

«Чому йти в господарство? Може, корови-терористки, чи вівці? Що шукати там? Я не проти, хай шукають. Можливо комусь навесні треба гною, то будете знати, де взяти для своєї грядки», – сказав священик.

Додамо, що санкція ч. 2 ст. 161 КК України передбачає покарання у вигляді виправних роботів терміном до двох років або позбавленням волі на строк до п'яти років.

Як повідомляв «Главком», голова фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський заявив, що кожен співробітник СБУ і прокуратури, замішаний в переслідуванні УПЦ МП, буде відповідати за законом.

Читайте також статтю «Главкома» «З бісом поцілувався». Чому силовики прийшли з обшуками до митрополита Павла».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: