Третє пришестя Юлії Тимошенко

ВИБОРИ-2019
Третє пришестя Юлії Тимошенко
Юлія Тимошенко та Іван Кириленко
фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

Палац спорту, 10 тисяч людей та благословення Патріарха. Третій похід ЮВТ за булавою вражав масштабом…

Юлія Тимошенко стала першою, хто цього року зміг зібрати аншлаг в столичному Палаці спорту. Зазвичай на цьому майданчику проходять концерти таких зірок, як Олег Винник чи Оля Полякова. Сьогодні ж тут зібралась політична тусовка. В око відразу впадало те, що Тимошенко відійшла від традиційних для себе кольорів, вона тепер використовує національну символіку. А лозунг «ВірЮ в Україну» - взагалі точна копія політичної реклами її «затятого» помаранчевого соратника Віктора Ющенка.

Висунення Тимошенко в президенти більше нагадувало помпезне шоу, ніж рутинний з’їзд з заздалегідь відомими рішеннями. Для Тимошенко важливо було показати, що партія, яка є однією з найстаріших у порівнянні з  іншими модними зараз політпроектами, вже пережила важкі часи і представляє собою потужну силу, здатну не тільки виграти вибори, а й відстояти їхні результати. Щоправда, серед 10 тисяч гостей Палацу спорту делегатів виявилось менше двох сотень.

Близькі до організаторів з’їзду співрозмовники, закочуючи очі, обіцяли ще за тиждень до події, що його відвідувачі будуть неабияк вражені. З’їзд (точніше дев’ятий етап 14-го з’їзду) був названий урочистим, а також отримав другу назву: за модною нині традицією це був форум, цього разу – Соборності (данина особливій даті, на яку припала подія). Команда Тимошенко дуже технічно «застовбила» за собою День Злуки, зламавши тим самим плани президента, який також хотів оголосити про свій похід на вибори в цей день. Власне, промовою закулісного диктора на тему об’єднання і був відкритий однозначно поки що найбільш пафосний захід серед всіх, що вже проводили кандидати в президенти. Вразив форум не лише своїми масштабами, а й хронометражем. Дійство тривало більше чотирьох годин, з яких наприкінці більше години безперервно говорила сама Тимошенко.

Дійство тривало більше чотирьох годин, з яких наприкінці більше години безперервно говорила сама ТимошенкоДійство тривало більше чотирьох годин, з яких наприкінці більше години безперервно говорила сама Тимошенко

 

Очевидно, що Юлія Володимирівна намагається зламати свій сталий антирейтинг та довести, що образ старого політика, з яким «вже все зрозуміло», – це не про неї. Це помітно як у змінах в її зовнішності, одязі, так і в заграванні з молодим електоратом. На з’їзді були цілі сектори з молоддю, які за командою дівчини з бейджем «техслужба» починали активно розмахувати прапорами та плескати у долоні. Учасників заходу одягли у яскраві сині та жовті жилети (ніяких аналогій з французькими подіями!) та роздали бейсболки з написом «ВірЮ в Україну!», який стане новим гаслом в виборчій кампанії Тимошенко. Ті, у кого добра пам’ять, одразу згадали, що з таким саме слоганом у 2004 році йшов в президенти Віктор Ющенко. Тоді ще Тимошенко була в його команді.

Це, мабуть перші президентські вибори, на яких кандидати міряються своєю релігійністю. Та навіть попри це почалося все на форумі Тимошенко дуже несподівано. Першим на сцену вийшов патріарх Філарет, який закликав українців до єднання. Окремо він подякував всім президентам, зокрема, Петру Порошенку за зусилля щодо створення помісної української церкви. І це були єдині приємні для президента слова зі сцени цього вечора.

Патріарх закликав помолитися Ісусу Христу, аби той благословив з’їзд «Батьківщини», зачитав «Отче наш» та… поїхав отримувати з рук Порошенка звання Героя України.

атріарх Філарет відзначився кульбітом: на з'їзді у Тимошенко подякував Порошенку і за кілька годин отримав від нього звання Героя УкраїниПатріарх Філарет відзначився кульбітом: на з'їзді у Тимошенко подякував Порошенку і за кілька годин отримав від нього зірку Героя України

 

«Тамадою» на з’їзді був старий соратник Тимошенко Іван Кириленко. Він як перший заступник голови партії і відкрив з’їзд.

Цікаво, що зачіска маленької співачки, переможниці шоу «Україна має талант» Вероніки Морської, що виконала гімн України, була стилізована під знамениту косу ЮВТ, від якої та вже давно відмовилась.

Кириленко оголосив, що політрада та президія підтримали похід Тимошенко за президентською булавою і тепер слово за з’їздом. Але чекати логічного фіналу довелося ще три з половиною години.

Згодом на сцену вийшов ще один VIP-агітатор Тимошенко – більш звичний та гармонійний в цій ролі, ніж Філарет, – Леонід Кравчук. Перший президент розсипався в компліментах Юлії Володимирівні, назвав її майстером людинознавства та прямо закликав підтримати її кандидатом в президенти, піднявши руку вгору. «Ю-ля, Ю-ля…», – понеслося залом.

Цікаво, що зачіска маленької співачки переможниці шоу «Україна має талант» Вероніки Морської, що виконала гімн України, була стилізована під знамениту косу ЮВТ, від якої та вже давно відмовилась.Зачіска маленької співачки, переможниці шоу «Україна має талант» Вероніки Морської, що виконала гімн України, була стилізована під знамениту косу ЮВТ.

 

Михайло Саакашвілі, з яким Тимошенко свого часу героїчно проривала кордон, записав звернення до гостей з’їзду, стоячи на амстердамському мосту. Міхо розповів, що щасливий мати Юлю за друга, та в черговий раз закликав прибирати Порошенка. Щоправда, незрозуміло, підтримка екс-президента Грузії після всіх його пригод в України – це плюс чи мінус. З гігантських екранів до публіки також звернувся знаменитий письменник Пауло Коельо, на якого пара зустрічей з Юлією Володимирівною, вочевидь, справили незабутні враження.

Михайло Саакашвілі, з яким Тимошенко свого часу героїчно проривала кордон, записав звернення до гостей з’їзду, стоячи на амстердамському мосту. Михайло Саакашвілі, з яким Тимошенко свого часу героїчно проривала кордон, записав звернення до гостей з’їзду, стоячи на амстердамському мосту.

 

Пролунали відеовітання і від голови Європейської народної партії Жозефа Доля та екс-Генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена.

Організатори з’їзду зробили очевидний акцент на олюднення образу «залізної» Тимошенко. Тому значна частина дійства була присвячена сімейним цінностям. На сцену вийшла донька лідера «Батьківщини» Євгенія, яка з папірця прочитала історію про те, який жах твориться в українських лікарнях, куди їй довелося терміново відвезти свою хвору доньку. «Ми почули себе безпорадними, беззахисними перед лицем розрухи, – жалілась Женя. – І тоді, коли ми у відчаї бігали по лікарнях, я попросила Господа, щоб найякшвидше мама очолила країну».

Євгенія Тимошенко про свою матір: «Часом я читаю, що Юлія Тимошенко – залізна жінка. Ну яка ж вона залізна, я думаю, вона – тендітна, ніжна, мила. Але потім все ж таки погоджуюся. Вона з чогось іншого зроблена…»Євгенія Тимошенко про свою матір: «Часом я читаю, що Юлія Тимошенко – залізна жінка. Ну яка ж вона залізна, я думаю, вона – тендітна, ніжна, мила. Але потім все ж таки погоджуюся. Вона з чогось іншого зроблена…»

 

Після виступу Жені сімейну тему розвинули ще більше: аудиторії показали міні-фільм про Тимошенко. Екраном промайнули її дитячі фото, а чоловік вкотре повторив історію їхнього знайомства, яке сталось по телефону. Олександр Тимошенко порахував, що вони вже 43 роки разом. В фільмі також нагадали, що свого часу країна стояла на межі енергетичного колапсу, були віялові відключення електроенергії і тільки віце-прем’єр Тимошенко, «змінила цю ситуацію раз і назавжди».

Після цієї ретроісторії нарешті на авансцену вийшла сама винуватиця урочистостей у стриманому, але ефектному бордовому костюмі. Першим ділом вона знову ж таки згадала про свою сім’ю – маму, у якої відібрало ноги, коли доньку кинули за грати, подякувала чоловіку та покаялась за помилки, бо занадто вірила людям. Це був очевидний натяк на колишніх однопартійців, які розбіглися від Тимошенко хто куди, започаткувавши в українському парламентаризмі явище «тушок».

Цікаво, що колишніх соратників, які у 2014-му дружно перебігли до «Народного фронту» на з’їзді видно не було. Хоча достеменно відомо, що ведуться перемовини щодо повернення декого з них під юліне крило в разі її перемоги на виборах. З несподіваних персонажів були помічені такі аксакали української політики, як Анатолій Кінах, Іван Плачков, Володимир Семиноженко. Кулуарами ходили співак Павло Зібров, який кожну кампанію співає за Тимошенко, та його кум - легендарний поет Юрій Рибчинський.

Тимошенко пообіцяла зі сцени повернути Крим та Донбас, негайно вступити до НАТО та змусити світ повернутись до умов Будапештського меморандуму. Окремо вона пройшлася по улюбленій темі «юлефобів» – чи здатна бути жінка головнокомандувачем під час війни. Тимошенко нагадала, що в 6 з 29 країн-членів НАТО міністерства оборони очолюють саме жінки, згадала, що одним з найбільш ефективних «головнокомандувачів» в історії України була княгиня Ольга, а Маргарет Тетчер дала фору чоловікам під час Фолклендської війни. І далі вона вже не могла втриматись від шпильок на адресу діючого головнокомандувача, пообіцявши, що, на відміну від нього, не отримуватиме «відкати» від експорту зброї, не постачатиме армії неякісну техніку за цінами НАТО і не матиме бізнесу на території країни-агресора. Аби продемонструвати підтримку військових, на сцену до Тимошенко піднялись  учасники АТО та захисники Донецького аеропорту. Один з них назвав Юлю «єдиним політичним «кіборгом» України». Ця фраза викликала захоплення у прихильників Тимошенко і критику її недоброзичливців. Вони обурились та припустили, що до неї завітали якісь «ряжені «кіборги».

Аби продемонструвати підтримку військових, на сцену до Тимошенко піднялись учасники АТО та захисники Донецького аеропортуАби продемонструвати підтримку військових, на сцену до Тимошенко піднялись учасники АТО та захисники Донецького аеропорту

 

Крім заїждженої мантри про те, що країні потрібна нова Конституція, яку вона винесе на референдум, коли стане президентом, Тимошенко видала чотири цілком конкретні обіцянки.

Перша – за п’ять років підняти зарплати та пенсій в 3,5 рази. Друга – втілити програму довгострокових мікрокредитів без застави, не більше, ніж під 3% річних. Третя – забезпечити обов’язкове медичне страхування коштами роботодавців, на підприємства яких удвічі буде зменшено податкове навантаження. І четверта – надавати іпотечний кредит на купівлю житла без першого внеску і без застави, під спеціальне страхування ризиків.

Якщо Анатолій Гриценко пообіцяв обмежитись одним президентським терміном, після чого віддати країну молоді, то Тимошенко обіцяє, що всі побачать зміни в перші сто днів її президентства. А далі просто фантастична обіцянка: якщо ж вона відчує, що в неї не виходить, то піде з посади. Ну і наприкінці Кириленко «по книжці» звернувся до делегатів з’їзду, чи підтримують вони висунення лідера «Батьківщини» в президенти. Зал злився в екстазі, на сцену вийшов співак Олександр Пономарьов, а Тимошенко розчинилась в натовпі прихильників.


Висунення в президенти. Тимошенко в трьох образах: 2009, 2014, 2015 роки

Висунення в президенти. Тимошенко в трьох образах: 2009, 2014, 2015 роки

До цього з’їзду-форуму при всій його яскравості і технологічності, яку забезпечили «орговики» Олена Кондратюк та Олександр Абдуллін, є одна претензія – він вийшов надто затягнутим. Наприкінці гості (особливо молодь) просто почали лишати залу. До того ж, організація такого недешевого заходу в Палаці спорту нагадує стрільбу по горобцях – основні канали з’їзд проігнорували, а нішеві інформаційні, на кшталт 112, якщо й робили включення, то не найкращим чином. Зрозуміло, що картинки з цього дійства стануть основою рекламних роликів кандидата, а Тимошенко лишається сподіватись, що технологи все вірно прорахували, і Палац спорту, з якого Юлія Володимирівна стартує вперше, таки стане для неї фартовим майданчиком. 

Павло Вуєць, Станіслав Груздєв (фото), «Главком» 


До вашої уваги:
  • Детальніше про президентські вибори читайте тут

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: