Частина російських військ може залишитися на території Білорусі?

Частина російських військ може залишитися на території Білорусі?

Загроза того, що російська армія, після російсько-білоруських навчань «Захід 2017», не покине територію Білорусі – дуже велика. Адже частина військових Російської Федерації перебуває на білоруській території ще з 2009 року. Про це розповіли Наталія Радіна, білоруська журналістка, головний редактор видання «Хартыя’97» та Зміцер Бандарэнка, опозиційний політик, дисидент, коордінатор громадянської кампанії «Еўрапейская Беларусь» під прес-конференції у прес-центрі «Главкома».

Існує велика ймовірність того, що російські війська після закінчення навчань «Захід-2017» залишаться на території Білорусі.

«Зараз звісно є серйозна загроза того, що частина військ залишиться в Білорусі, в додаток до тих, які вже є. Найголовніше, що частина техніки дійсно може залишитися. Вагони (які постачали російську техніку та військових – Главком) можуть відходити пустими з Білорусі. І на західних кордонах, і на кордонах з Україною може залишатися техніка. В лісах під охороною це все можна залишити та в часи «Х» використати», - говорить Наталія Радіна.

Зміцер Бандарэнка зазначає, що частина російських військових не залишила білоруську територію з часів навчань 2009 року та служать у білоруській формі.

«Ще у 2009 році, коли були навчання в період ще тої лібералізації відносин з останньою диктатурою Європи (режим Лукашенка – Главком)  з боку ЄС та України,  я був учасником протесту. Декілька діб ми просиділи у в’язниці. Потім з’сувалося, що (військові – Главком) відробляли  танковий прорив Калінінграда через Сувалкський коридор та нанесення ядерного удару по Варшаві. Головними лобістами тоді виступала Польща. Міністр закордонних справ Сікорський виступив, щоб МВФ видали кредит для Лукашенка. Тобто навчання проводилися на західні гроші. Вже на той час у нас була ця інформація. Коли я сидів у в’язниці з високопоставленими офіцерами білоруської армії, то вони казали, що росіяни вже тоді знаходилися в Білорусі. Частина з них була у формі білоруської армії», - говорить Бандарэнка.

Білоруська журналістка зазначила, що цю інформацію також підтверджувала знервована реакція  Міністерства оборони Республіки Білорусь.

«За реакцією білоруського Міноборони, яка одразу почала це спростовувати, було зрозуміло, що все правда.  Було видно, що вони занервували, коли це стало відомо. За джерела, які мені це повідомляли в 2012 – ручаюсь», - говорить Наталія Радіна.

Також Бандарэнка нагадав, що на гомельському  вокзалі  в 2014 році були зафіксовані російські військовослужбовці. Хоча на той монет жодних військових навчань не проводилося.

«Знову ж таки, це було у відкритому джерелі. У 2014, коли зелені чоловічки були в Криму та коли він був захоплений – були зафіксовані на вокзалі російські військовослужбовці в новій формі, до того ж з шевронами  прапору РФ. Один з опозиційних активістів з ними поговорив. Люди в формі спецназу збройних сил Росії були зафіксовані в Гомелі та заявили, що їдуть на заміну. Ось такий був прокол. Але тоді не було жодних навчань. Просто Росія підтвердила що їдуть міняти своїх військовослужбовців», -констатував опозиційний політик.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: