Експерт пояснив, чому деякі помісні церкви не визнають Православну церкву України

Експерт пояснив, чому деякі помісні церкви не визнають Православну церкву України
Ярослав Коцюба, асоційований експерт Інституту світової політики
Світлина: Главком/ Станіслав Груздєв

Після підписання Томосу членами Синоду повинна відбутися своєрідна його імплементація іншими помісними церквами. Це досить тривалий міжнародний процес визнання Православної церкви України, який може затягнутися. Таку думку висловив Ярослав Коцюба, асоційований експерт Інституту світової політики, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Як ми бачимо, на сьогоднішній день категорично проти Православної церкви України виступає російська церква. Великою мірою її підтримує Сербська православна церква, Антіохійська православна церква. Невизначена позиція Олександрійської церкви, а також є питання з Польською, Чеською, Словацькою церквами, які тривалий час були сателітами, як я називаю, радянської православної церкви. На сьогоднішній день вони також сильно залежать від РПЦ», - говорить експерт.

Визнання Православної церкви України буде тривати не один рік.

«Перші церкви до літа уже визнають нашу новостворену церкву. Я думаю, це будуть грецька, кіпрська, румунська», - продовжує Коцюба.

Експерт також пояснив, чому інші помісні церкви оглядаються на Москву.   

«Все просто. РПЦ розірвало євхаристичне спілкування з Константинополем. Все, що відбувається в Україні в церковному питанні, взагалі не визнає. Атіохійська церква – це сирійська церква. Знаходиться в Дамаску. Вона дуже залежна від режиму Асада. Коли почалася війна в Сирії, Росія максимально сприяє Антіохійській церкві. Вона її підтримує, зокрема фінансово», - розповідає експерт.

Сербська церква також має фінансову підтримку з Росії.

«Сербська церква також має тривалий час фінансування з Росії. Можна відкрити мережу Інтернет і з відкритих джерел дізнатися, скільки вливають коштів російські державні компанії у відбудову церков в Белграді. Не можна відкидати фінансовий фактор», - пояснив Коцюба.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: