Експерти розказали , чому в Україні з’явилися «патентні тролі»

Експерти розказали , чому в Україні з’явилися «патентні тролі»

Відсутність реформи у сфері інтелектуальної власності заважає приходу іноземного інвестора та сприяє відтоку інвестицій з України, зокрема в IT-секторі

Вітчизняне законодавство у сфері інтелектуальної власності  відстало від потреб нашого часу. Його вкрай необхідно реформувати. На прогалинах у законодавстві паразитують «патентні тролі». Це заважає приходу іноземного інвестора та сприяє відтоку інвестицій з України, зокрема в IT-секторі. Про це розповіли експерти під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

Народний депутат ВРУ Вікторія Пташник переконана, що для здійснення ефективної та результативної реформи в сфері інтелектуальної власності необхідно створити платформу, як стала б основою розробки та просування відповідних ініціатив. «Така платформа повинна об’єднати представників бізнесу, юристів, що спеціалізуються в питаннях інтелектуальної власності, патентних повірених, представників правовласників, міжнародних партнерів України, наукових діячів, а також представників виконавчої влади, відповідальних за реформу, і народних депутатів, які спільними зусиллями створили б якісний продукт для комплексних і системних змін у цій сфері, а не окремих косметичних коригувань», - говорить Пташник.

Депутатка звернула увагу, що минуло вже майже два роки з моменту оголошеного Мінекономіки початку реформи інтелектуальної власності. Але зрушень до сих пір немає.

«Україна має шанси стати одним зі світових лідерів у сфері технологій, маючи на сьогодні у своєму активі до 100 000 розробників. Загальна вартість українських стартапів оцінюється в 1млрд $, а щорічні темпи розвитку ІТ-послуг демонструють стабільне зростання на 25-40%. Проте попри ці вражаючі цифри, на конче потрібно вирішувати проблеми із захистом авторських прав. Адже інтелектуальна власність є чи не ключовим активом сучасних ІТ- компаній. На жаль, нинішня ситуація стримує зростання українського ІТ-ринку, інвестицій в Україну та економіки в цілому», - говорить генеральний директор Майкрософт Україна Надія Васильєва.

заступник голови Комітету побутової електротехніки Європейської бізнес асоціації Олег Кисельов зазначає, що необхідно вирішити проблеми «патентного тролингу». «Це можливо зробити й в межах законодавчих ініціатив, що вже існують. Наприклад, шляхом прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правової охорони промислових зразків» №1891, що був зареєстрований в парламенті ще в січні 2015 року»,- переконує Кисельов.

Учасники прес-конференції наголосили, що реформу у сфері інтелектуальної власності  уряду і парламенту варто віднести до пріоритетних завдань.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції «Патентні тролі»,контрафакт та підробки – прогалини в праві інтелектуальної власності, що руйнують бізнес в Україні»

Запрошені гості: Вікторія Пташник, народний депутат України, Надія Васильєва , Генеральний директор Майкрософт Україна, Олег Кисельов, заступник голови Комітету побутової електротехніки Європейської бізнес асоціації 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: