«Як розпочати справжнє переозброєння армії та використати потенціал приватних оборонних підприємств?»

Збройний напад на сході України з боку РФ стимулював розвиток приватних оборонних підприємств України. Сьогодні їх кількість наближається до 200. Вони покривають практично всі сегменти оборонної промисловості. Рік тому такі підприємства об’єдналися в Лігу оборонних підприємств з метою налагодження зв’язку роботи між підприємствами та державою. Наразі в Лігу входить 40 підприємств приватної форми власності. Про це розповів член правління Ліги оборонних підприємств, заступних генерального директора з питань продукції оборонного призначення корпорації «УкІннМаш» Ігор Одноралов під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

Сьогодні кількість приватних підприємств наближається до 200, які задіяні у виконанні замовлень за оборонною тематикою.

«Ці підприємства покривають практично всі сегменти оборонної промисловості. Це і засоби зв’язку, і безпілотні  авіаційні комплекси, і броньовані автомобілі, і засоби радіоелектронної боротьби, і засоби радіаційного, бактеріологічного та хімічного захисту, безліч всіляких запасних частин і так далі. Іншими словами, немає жодного сегменту, який не покривався б приватним сектором підприємств оборонної промисловості», - говорить  Одноралов.

Сьогодні армія вимагає кардинального переозброєння.

«Ці величезні кошти 5% ВВП, які платять платники податків нашої країни, ці кошти відриваються від соціально незахищеної верстви населення, з одного боку це величезні кошти для України, з іншого боку, це кошти недостатні для одноразового чи швидкого переозброєння армії», - продовжує Одноралов. 

За його оцінками, процес переозброєння армії затягнувся свого  часу. Практично він не проводився. До моменту російської агресії ми мали армію, яка була озброєна застарілими зразками. Новітні зразки, які були розроблені, залишилися нереалізованими і в статусі дослідних зразків, адже держава не фінансувала.

«В української армії не було жодного танку «Оплот». Дуже приємно, що зараз уже держава прийняла рішення про фінансування танків «Оплот» саме для української армії. Бо зараз ці танки йдуть на озброєння іноземних держав», - каже експерт.

Проте Одноралов зазначає, що приватний сектор не конкурує з державним оборонним сектором. Адже немає дубляжа продукції. Як правило, приватні підприємства мають ті ніші, які на сьогодні не зайняті або там робота з боку державних підприємств ведеться дуже повільно.

Ліга оборонних підприємств України підписала ряд меморандумів з різноманітними організаціями ( науковими, освітніми) у тому числі і з оборонпромом. Цей меморандум передбачає напрямки спільної діяльності, зокрема про взаємовигідне співробітництво. На сьогодні Ліга об’єднує 40 приватних оборонних підприємств.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: