Найбільша проблема в українських СІЗО – переповненість камер

Найбільша проблема в українських СІЗО – переповненість камер
Ірина Суслова, депутат 8-го скликання, член Комітету ВРУ з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин
Світлина: Главком/Станіслав Груздєв

Українські СІЗО мають неналежні умови утримання арештантів. Найбільша проблема – переповненість камер. Про це розповіла депутат 8-го скликання, член комітету ВРУ з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Ірина Суслова під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Як член міжфракційного депутатського об’єднання «Правозахисна коаліція» співпрацюю з Українським інститутом прав людини, що здійснює моніторинг місць несвободи. Те, що відбувається в місцях попереднього ув’язнення, шокує», - говорить Суслова.

Київський слідчий ізолятор переповнений.

«Під час моніторингу Український інститут з прав людини зафіксував, що в одній камері, де облаштовано 16 ліжок, утримується 23 засуджених. При цьому в таких умовах вони перебувають не одну добу. Є факти, що свідчать про застосування катувань до підозрюваних. Лише в листопаді 2018 року у слідчому ізоляторі виявили 29 в’язнів з тілесними ушкодженнями», - продовжує депутат.

Схожа ситуація і в Черкасах. «В Черкаському слідчому ізоляторі медики оглядають людей у металевій клітці. Це можна кваліфікувати як приниження, несумісне зі стандартами цивілізованої поведінки. В Херсонському слідчому ізоляторі стіни покриті грибком й люди цілодобово усім цим дихають», - говорить Суслова.

За її словами, у переважній більшості закладів попереднього ув’язнення  найбільша проблема – переповненість камер. Людей «пакують» буквально як шпроти в консервну банку.

«Найгірше, що в СІЗО перебувають особи, яких лише підозрюють у скоєні злочину. Наголошую, місця попереднього ув’язнення – це не колонії, вони не передбачені для виконання покарання, а призначені для того, щоб підозрюваний не втік від слідства або не вплинув на нього. Й далеко не всіх утриманців СІЗО визнають винними. Але після перебування в тісних переповнених приміщеннях люди виходять звідти з цілим «букетом» захворювань, а іноді не виходять зовсім», - наголошує депутат.

Суслова переконана, що потрібно внести зміни до законодавства. «У парламенті зареєстровано законопроект 9094 «Про внесення змін до Закону «Про попереднє ув’язнення (щодо збільшення норми площі в камері для однієї взятої під варту особи)»

«У нас досі діють застарілі нормативи, що відводять 2,5 кв.м. на одну особу й 4,5 кв. м. для жінки з дитиною або вагітної жінки. Така мізерна площа місць попереднього ув’язнення протирічить низці міжнародних зобов’язань , які Україна на себе взяла. У випадку з мамами це ще й грубо порушує Конвенцію про права дитини. Адже дитина, не вчиняючи жодного правопорушення, опиняється в камері через родинні обставини, а там на неї чекають умови тотожні катуванню», - підсумувала Суслова.

Депутат наполягає, що норматив площі має бути збільшеним на одну особу до 3 кв. м., а для вагітної жінки або для жінки з дитиною до 6 кв. м. Вагітні жінки або особи, що мають при собі дитину, повинні розміщуватися у маломісних або одиночних камерах.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: