Платіжка на газ: подвійна ціна?

Платіжка на газ: подвійна ціна?
Фото з відкритих джерел

1 квітня вступило в силу рішення НКРЕКП про так звану "абонплату " на газову трубу (плиту). Найбільше постраждають ті, у кого немає газового лічильника. На «абонплаті» зароблять облгази. Найбільшим бенефіціаром стане олігарх Дмитро Фірташ. Таку думку висловив Олександр Сергієнко, директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста», під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

За його словами, якщо провести розрахунки, то ми отримаємо 645 млн грн в місяць додаткового прибутку для облгазів, за рік це буде близько 7,7 млрд грн.

«Це приблизна оцінка, яка показує, скільки додатково будуть заробляти облгази і скільки додатково платитиме населення », - аналізує Сергієнко.

Експерт зазначив, що зростання прибутку облгазів буде забезпечений за рахунок збільшення розміру плати за доставку газу після використання нової методики розрахунку в порівнянні з нинішнім значенням, яке закладено в єдину ціну на газ.

«Найбільш ця реформа вдарить по сім'ям, які користуються газовими плитами і не мають лічильників. Таких сімей в Україні налічується 5,9 млн ... Ті, хто має котли і опалюється газом - вони виходять практично на нуль, для них не буде ефекту від поділу вартості газу », -продовжує Сергієнко.

Директор «Інституту міста» розповідає, що згідно з даними державної статистики, середній розмір сім'ї в Україні становить 2,6 людин. Отже, введення абонплати позначиться на доходах 15,3 млн громадян.

На його переконання,  розрахунок методики абонплати (плати за доставку газу до споживача) був заснований, виходячи з максимальної пропускної здатності лічильника, який встановлений у вашому будинку або квартирі, або ж, якщо такий відсутній, - то як еквівалент використовувався лічильник G2,5 

«Лічильники класифікуються за тим обсягом газу, який вони пропускають - є G1,6, G2,5, G4, G6 ... Залежно від того, скільки клієнт споживає газу, йому ставлять відповідний лічильник. Для квартир, в яких немає лічильника і є тільки газова плита, в розрахунок береться лічильник G2,5, номінальний потік газу через який становить 2,5 куб. м на годину, а максимальний потік - 4 куб. м на годину. Ось вони вважають, що якщо у вас квартирі немає лічильника, то у вас в квартирі стоїть віртуальний лічильник G2,5, який працює на максимальній потужності, і тоді виходить, що ви споживати не 4,4 куб. м газу на місяць на людину (що передбачено нормами по споживанню), а ви використовуєте 4 куб. м щогодини », - зазначив Сергієнко. Таким чином, за його словами, відбувається істотне зростання абонплати для таких споживачів, який в підсумку виливається в збільшення кінцевої ціни на газ в 2,4 рази в порівнянні з діючим значенням», - обурюється Сергієнко.

Нагадаємо, що ідею з введенням так званої абонплати мали намір втілити в життя ще минулого року. 

Прес-центр Главкома також радить переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: