Як треба правильно називати Росію - Московія?

Як треба правильно називати Росію - Московія?
Світлина з відкритих джерел

Політичний словник України потребує змін

Росію потрібно називати Московією, росіян – московитами, російську мову – московською або московщиною. Такі думки висловили етнічні ерзяни в Україні, Кирдя Ожомасонь, член товариства «Ерзян вал», та Сиресь Боляєнь, голова товариства «Ерзянь вал», співзасновник громадського руху «Вільний Ідель-Урал», ветеран російсько-української війни, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Кирдя Ожомасонь, член товариства «Ерзянь вал»Кирдя Ожомасонь, член товариства «Ерзянь вал». Світлина: Главком/Станіслав Груздєв

Треба казати московська нація. «Я свідомо так кажу, бо поняття російський народ – це новояз. Зараз є вагомі ініціативи, у тому числі академічні, щоб було офіційно прийнято в політичному словнику України, що Російська федерація – це Московська федерація, Росія – це Московія», - говорить Кирдя Ожомасонь.

Говорячи про питання ідентичності щодо північного сусіда,  в Україні повинні розібратися з власним політичним словником. «Зараз це може виглядає десь футуристично, провокативно, тролинг, але в українській традиції це все є. Якщо ми Угорщину називаємо Угорщиною, хоча самоназва країни Маґярорсаґ, то чому ми не можемо Росію називати Московією. Тим більше це наша традиція так її називати. Це дасть можливість розуміти краще з ким ми маємо справу, одночасно допомагаючи московитам зрозуміти хто вони є, звідки вони повинні починатися і де повинні закінчуватися», - продовжує Ожомасонь.

Сиресь Боляєнь, голова товариства «Ерзянь вал», співзасновник громадського руху «Вільний Ідель-Урал»Сиресь Боляєнь, голова товариства «Ерзянь вал», співзасновник громадського руху «Вільний Ідель-Урал». Світлина: Главком/Станіслав Груздєв

Не варто говорити Росія, треба говорити Російська Федерація. «Росія – це щось велике, не зрозуміло, де вона починається, і де закінчується. Є Російська федерація, є суб’єкти РФ. А Росія починається там, де людина забуває рідну мову, не знає звідки вона взялася, забуває свою культуру», - каже Сиресь Боляєнь.

Він порадив українцям бути обережним із термінологією. «Не ототожнюйте «рускій» і мокша, мокша – це окремий народ, який нічого немає спільного з «рускіми», не Росія, а Російська Федерація і Московія. Російську мову називати московською або московщина. Не кажіть на ерзян мордвини. Бо це слово вигадали більшовики, обзиваючи народи ерзя та мокша. Треба тікати від термінів, які нам нав’язують», - підсумував Боляєнь.

Нагадаємо також, що «Вільний Ідель-Урал» - це суспільна платформа, яка об’єднує татар, башкирів, чувашів, марийців, удмуртів, ерзя та мокшу в боротьбі за культурні, релігійні, економічні та політичні права та свободи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: