Перший в українській історії чемпіон Європи з ходьби: Особливі відчуття, коли перемагаєш людей, якими захоплюєшся

Перший в українській історії чемпіон Європи з ходьби: Особливі відчуття, коли перемагаєш людей, якими захоплюєшся
Минулого літа Мар'ян Закальницький переписав історію
IAAF

Інтерв’ю Мар’яна Закальницького для «Главкому»

Торік у Берліні цей 24-річний хлопець з села Верхня Калусьского району на Івано-Франківщині переписав історію. Мар’ян Закальницький став першим в історії української ходьби (враховуючи часи СССР) чемпіоном Європи на дистанції 50 кілометрів. До того серед українців на 50-кілометровій дистанції єдину нагороду чемпіонатів Європи здобував Олександр Щербина з Кропивницького, який був бронзовим призером Будапешта-1966.

До Мар’яна чемпіонами Європи зі спортивної ходьби були лише двоє українців. У 1971 році в Гельсінкі тріумфатором став Микола Смага з села Боброве на Сумщині, а через три роки в Римі переміг інший сумчанин, дворазовий олімпійський чемпіон Володимир Голубничий. Обоє тріумфували на дистанції 20 км.

Власне, з серпня 2018-го, коли Закальницькому підкорилося видатне досягнення, про нього широкому загалу не було чути майже нічого. Нагода поспілкуватися з’явилася несподівано — під час нагородження найкращих спортсменів краю управлінням спорту Київської облдержадміністрації.

- Мар’яне, вже сім з гаком місяців ви чемпіон Європи з легкої атлетики. Ваше життя з того часу якось змінилося?

- Нічого особливого. Як працював, так і працюю далі. Зіркою себе відчув лише того дня в Берліні, коли переміг. З наступної доби розпочалася повсякденна рутинна робота. На званні чемпіона Європи зупинятися не хочу. Прагну забути цю перемогу, щоб досягнути чогось вагомішого.

- Часу у вас залишається не так уже й багато, адже після Олімпіади-2020 Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій збирається виключити 50-кілометрову дистанцію з офіційних змагальних програм...

- Дуже прикро. Ми, спортсмени й тренери, робимо все від нас залежне. Але рішення приймають без нашого відома. На жаль, ніхто не враховує, що 50-кілометрова дистанція в ходьбі має великі, майже сторічні традиції. Класика начебто мала б цінуватися більше. Але якщо офіційного статусу нададуть 30-ти чи 35-кілометрівці, будемо адаптовуватися до нових умов. Нічого страшного в цьому не бачу. Проте дивуватися не перестаю. Люди, які хочуть позбутися дистанції 50 кілометрів, кажуть, що вона не дуже видовищна, надто довга, ніхто її не дивиться. Але якщо керуватися такою ж логікою, то велосипедний «Тур-де-Франс» теж надто тривалий.  Там спортсмени змагаються по сім-вісім годин щодня.

zakalnytskyi-tsviliy_klymenko_01

Мар'ян Закальницький і Алла Цвілій. Фото Костянтина Клименка

- Аліна Цвілій, яка в Берліні виграла в Берліні в тій же дисципліні срібло, а пізніше була відсторонена за вживання допінгу, колись сказала, що дистанція 50 кілометрів — то знущання над жінками...

- Між чоловіками і жінками є різниця. Вважаю, що для чоловіків то гарне випробовування на стійкість.

- Чим керувалися, коли обирали для себе такий вид занять у дитинстві?

- Я його не обирав, він сам мене обрав. Легкою атлетикою займався мій молодший брат Тарас. Я прийшов у секцію за ним.  Півроку бігав, а потім тренер сказав: «Давай спробуємо ходити». Спробував і ходжу досі. Хоча вдома умов, можна сказати, не було зовсім. На всі змагання їздив за свій рахунок. На перше тренування доводилося прокидатися о шостій ранку, потім іти на навчання в Калуський технічний коледж. Після пар — ще одне тренування. Вельми виснажливо. Так тривало доти, доки мені не запропонували перейти в Київський центр олімпійської підготовки в Білій Церкві, до тренера Олександра Шевченка. Тут для занять спортом умови оптимальні. Теж тренуюся двічі на день, але при цьому маю комфортніший графік. Тут відчуваю себе спортсменом-професіоналом.

zakalnytskyi-shevchenko

Мар'ян зі своїм тренером. Фото з Фейсбука Закальницького

- Батьки легко змирилися з вашим переїздом?

- Що ви? Були проти. Вперше приїхали до мене, лише коли трохи заспокоїлися, щоб подивитися на перші змагання. Батьки взагалі не сприймали мого захоплення ходьбою. Фактично, з дому я виїжджав потай. Зібрав сумку, нікому нічого не сказав і помчав до Києва. Добре, що тата тоді не було вдома, що він тоді знаходився за кордоном. Маму я, можна сказати, відставив у бік і поїхав. З батьком такі коники не пройшли б.

- Образи тривали довго?

- Мама десь за місяць відійшла. Зрозуміла, що то те, що мені потрібне, що мені подобається.

- Подобається? По 50 кілометрів ходити?

- Коли починав, думав приблизно так, як ви. В голові не вкладалося, як то можна ходити по 50 кілометрів. Точніше, просто ходити ще можна, а у нас треба ходити жорстко. Це набагато складніше. Втім, коли людина тренується, межі можливого поступово стираються. Переконувався в цьому неодноразово. Якщо присвятити себе якійсь меті і робити все для її досягнення, то все у тебе вийде.

- Ходоки — люди надзвичайно висушені. Притримуєтеся якихось дієт чи зганяєте все зайве в процесі тренувань?

- Швидше, у процесі. Обмежуватися доводиться в заключний перед важливими стартами період. Там важливий кожен грам. А поправлятися нам просто ніколи. 50 кілометрів — такий вид, що не можна відстартуватися, а потім місяць байдикувати. Доводиться тримати форму постійно, тренуватися круглий рік. На відпочинку ми теж тренуємося. Можна сказати, взагалі без тренувань не відбувається жоден день.

- Такі жертви виправдані?

- Якщо ти любиш цю справу і маєш конкретну мету, то так. Якщо ж ви натякаєте на матеріальні статки, то ми живемо так, як більшість українських спортсменів. Звичайно, мені, як кожному 25-річному чоловікові, вже б хотілося мати своє житло, а не мешкати в однокімнатному гуртожитку Центру олімпійської підготовки в Білій Церкві. Зрештою, поки я без сім’ї, мене нинішні умови влаштовують. Спати є де, їсти є що. Їм в основному в їдальні. Навіть коли тренування закінчуються пізно і їдальня вже зачиняється, її керівник йде на поступки і допомагає.

- На вашій батьківщині перемогу земляка на чемпіонаті Європи помітили?

- Так. Вітали і в Калуші, в рідному селі Верхні. У центрі міста повісили великий банер із моїм зображенням. Було дуже приємно.

zakalnytskyi

Мар'ян Закальницький націлюється на Олімпіаду-2020. Фото - Федерація легкої атлетики України

- Мар’яне, ви сказали, що наразі є людиною несімейною. Думаєте змінювати цей статус?

- Якби мав де жити, то вже б, мабуть, подумав. Однак наразі в моїй свідомості все ж на першому місці спорт. Тим паче, що до Олімпіади-2020 залишилося трохи більше року. Для початку треба туди пробитися, а потім уже гарно виступити в самому Токіо. У мене були шанси потрапити ще на попередні Ігри в Ріо-де-Жанейро. Однак тоді ще був надто молодий, 21-річний. Під час командного чемпіонату світу в Римі, за підсумками якого тренери визначали склад на Олімпіаду, посів серед українських атлетів четверте місце, а треба було потрапити до трійки.

- Вашою мрією є олімпійська медаль?

- Про це рано говорити. Зараз мені найперше хочеться довести, що торішній результат не був випадковим.

- А що хтось так думає?

- Повірте, не без цього. Дуже багато хто говорить. Мовляв, нехай ще раз так пройде, хай доведе. В нас в Україні таких людей дуже багато. Критиків набагато більше, ніж тих, хто за мене порадів. Втім, доводити щось я збираюся не їм, а самому собі. Якщо ж при цьому вдасться вигравати медалі, то буду тільки радий.

- Практика показує, що в спортивній ходьбі є чимало багаторічних лідерів.

- Я захоплююся російською школою ходьби. Грубо кажучи, їхній тренер має групу, дає їм установку і на 90 відсотків, що хтось із них буде з медаллю. Якщо порівнювати з рештою спортсменів, росіяни ходять дуже технічно. Також подобається, як ходить чинний олімпійський чемпіон Матей Тот зі Словаччини.

- Якого ви перемогли на чемпіонаті Європи.

- Так, це особливі відчуття, коли перемагаєш людей, якими захоплюєшся!

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Тетяна Петлюк повернулася. Тепер по-справжньому
На легкоатлетичному чемпіонаті України відбулося повернення Петлюк, а Бех встановила рекорд
Юлія Левченко вперше подолала висоту два метри в залі
Легкоатлетка Юлія Левченко вперше взяла висоту два метри в залі (відео)
Кастер Семеня судиться з міжнародною легкоатлетичною федерацією
Олімпійську чемпіонку з бігу на 800 метрів хочуть визнати чоловіком
На тлі перемоги Олександра Абраменка в Пхьончхані Ігор Жданов не шкодував гучних обіцянок
Льодовий палац, сноу-парк і зміни в законодавстві: 5 порожніх обіцянок міністра Жданова
Стало відомо, скільки Україна виділяє коштів на різні види спорту
Стало відомо, скільки Україна виділяє коштів на різні види спорту
Британка Лора М'юр встановила перший рекорд цього чемпіонату
Євро-2019 з легкої атлетики: перші медалісти, 8 українських фіналістів і перша болюча втрата
У 2014-му Андрій Проценко мав стрибки, з якими зараз впевнено здобув би золото
Українські легкоатлети виграли першу медаль на чемпіонаті Європи в Ґлазґо
Ольга Ляхова здобула бронзу на 800-метрівці
Три українських красуні здобули по бронзі чемпіонату Європи з легкої атлетики
У 2017-му Юлія Левченко стала віце-чемпіонкою світу і бронзовою призеркою чемпіонату Європи в закритому приміщенні
Юлія Левченко виграла срібло чемпіонату Європи-2019
Дата публікації новини: