Літав як метелик, жалив як бджола. 75 років із дня народження Мохаммеда Алі

Літав як метелик, жалив як бджола. 75 років із дня народження Мохаммеда Алі
Мохаммед Алі

17 січня легенді боксу Мохаммеду Алі могло виповнитися 75 років

Алі вперше приміряв боксерські рукавички в 13 років, а вже у 18 став олімпійським чемпіоном у напівважкій вазі. З 1964-го по 1966-й Алі (уроджений Кассіус Марселлус Клей) щорічно ставав абсолютним чемпіоном світу в суперважкій вазі, а в 1974-му він повернув собі цей титул і утримував його протягом ще трьох років.

«Літати як метелик, жалити як бджола», – ця тактична схема, вигадана Алі, була пізніше взята на озброєння багатьма боксерами в усьому світі. Один з найзнаменитіших поєдинків Алі з великим Джо Фрейзером відбувся в 1971 році на майданчику спортивного палацу «Медісон-сквер-гарден», а в 1974-му він провів у Кіншасі проти Джорджа Формана легендарний бій, який отримав від журналістів назву «Гуркіт у джунглях».

У 1981-му Мохаммед Алі востаннє вийшов на професійний ринг, програвши Тревору Бербіку одностайним рішенням суддів. Легенда світового спорту пішла з життя 3 червня 2016 року в одній з лікарень Скоттсдейла (США), куди Алі госпіталізували через проблеми з легенями. Спортсмен страждав від хвороби Паркінсона, яку у нього діагностували в 1984 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: