Історична перемога Toyota та чергові тріумфи КамАЗ і KTM. Визначилися переможці «Дакара»-2019 (відео)

Історична перемога Toyota та чергові тріумфи КамАЗ і KTM. Визначилися переможці «Дакара»-2019 (відео)
Нассер Аль-Аттія та його штурман
Фото: Red Bull Content Pool

Переможцями стали Тобі Прайс, Аль-Аттія й Едуард Ніколаєв

Фініш «Дакара»-2019 у заліку мотоциклістів викликав найбільший інтерес. За 112 кілометрів до фінішу марафону на перемогу претендували три гонщики: Тобі Прайс лідирував, Пабло Кінтанілья програвав йому хвилину, а Маттіас Валькнер – шість з половиною хвилин.

На старті етапу гонщиків розмістили у зворотному порядку відповідно до становища у загальному заліку. Таким чином, першим із претендентів на перемогу стартував Валькнер.

З часу Валькнера на першій контрольній точці стало зрозуміло, що він їде обережніше, а ось Кінтанілья почав атакувати. І впав, через що загубив вісім хвилин. У цей момент він не лише втратив шанси на перемогу, але й віртуально поступився другою позицією Валькнеру, торішньому переможцю. Проте чилієць, стиснувши зуби, продовжив рух, щоб здобути хоча б подіум.

До фінішу етапу великих змін більше не відбулося. Команда KTM, яка неодмінно перемагає на «Дакарі» з 2001 року, здобула дубль, хоча цього року зі сторони Honda, Husqvarna та Yamaha йшла велика загроза.

Прайс провів ділянку у переможному стилі та став найкращим на заключному етапі. Кінтанілья до фінішу спецділянки втратив ще кілька хвилин, оскільки вже не хотів ризикувати. Втім, запас над четвертим гонщиком у нього був великий, тому він втримався на подіумі.

Проте, Сему Сандерленду не стали нараховувати штрафну годину на одному з попередніх етапів – і саме він став третім у класі мотоциклів.

У заліку позашляховиків перед початком завершального етапу майже все було вирішено: Аль-Аттія мав велику перевагу над Нані Ромою, а іспанець впевнено випереджав Себастьяна Льоба.

Тому гонщикам, по суті, залишалося без проблем дістатися фінішу марафону. І хоча в історії ралі-рейду траплялося все, але цього разу все обійшлося без великих змін.

Аль-Аттія, який спокійно провів етап, став триразовим переможцем «Дакара». Причому зробив він це на третій машині – до цього він перемагав на Volkswagen та Mini.

Toyota стабільно виступала у Південній Америці, завжди претендувала на подіуми, проте лише у 2019-му здобула омріяну перемогу. Японська команда настільки не ризикувала на останньому етапі, що попросила Жинеля де Вільєра майже годину почекати напарника на трасі. Дует фінішував парою.

Нані Рома на Mini, який переміг на «Дакарі»-2014, став другим. Себастьян Льоб після справжніх злетів і падінь протягом цих десяти днів фінішував третім – для нього це вже другий подіум на «Дакарі».

У заліку вантажівок становище у групі лідерів також фактично визначилося ще перед стартом заключного етапу. Едуард Ніколаєв і Дмитро Сотніков мали забезпечити КамАЗ переможний дубль, а Жерар де Рой на IVECO впевнено займав третє місце.

Два КамАЗи знову поруч проїхали спецділянку, щоб підстрахувати один одного. Ніколаєв і Сотніков не претендували на перемогу на етапі. Найкращим став гонщик IVECO Тон ван Генугтен, який у перший тиждень втратив дуже багато часу та вибув із числа претендентів на загальну перемогу.

Жерар де Рой також не поспішав – він став третім. У перший тиждень він був суперником КамАЗ, але також не уникнув великих часових втрат.

За матеріалами ua.motorsport.com

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: