Кубок Девіса: чи вдасться українцям вирішити ізраїльську тенісну загадку?

Кубок Девіса: чи вдасться українцям вирішити ізраїльську тенісну загадку?
Чоловіча збірна України з тенісу

На чоловічу збірну України з тенісу очікує важкий поєдинок із командою Ізраїлю

Уже у п'ятницю, 15 вересня, українські тенісисти в надважливому поєдинку Кубка Девіса зустрінуться з командою Ізраїлю. Переможець дуелі залишитися в Першій групі Євро-Африканської зони в 2018 році. А збірна, яка зазнає поразки, в жовтні цього року змушена буде зіграти з невдахою пари Австрія-Румунія за право залишитися в цьому дивізіоні.

Варто зазначити, що в разі невдачі в Ізраїлі наша команду наступну свою гру (незалежно від того чи це буде поєдинок з австрійцями, чи з румунами) також проведе на виїзді. До того ж, невідомо в якій формі будуть наші лідери, і чи зможуть вони взагалі приїхати зіграти в жовтні, тому для українців є важливим саме в протистоянні з Ізраїлем закрити питання збереження прописки в Першій групі Євро-Африканської зони. 

Вперше за декілька років збірній Україні вдалося зібрати всіх найсильніших тенісистів. Зокрема, капітан збірної України Андрій Медведєв викликав на поєдинок Олександра Долгополова (52-а ракетка світу), Сергія Стаховського (103-ій у світовому рейтинзі), Іллю Марченка (286-ий у світі) та найкращого «парника» країни Дениса Молчанова (130-ий у світовому парному рейтингу). 

Лідери збірної Ізраїлю Дуді Села (67-а ракетка світу) та 40-річний ветеран Джонатан Ерліх (займає 107-у позицію в світовому парному рейтингу, свого часу займав 5-у позицію рейтингу ATP) також візьмуть участь у протистоянні. Крім них, капітан збірної Ізраїлю Ран викликав на гру молодих гравців Едана Лешема (290-а ракетка світу) та Мора Буліса (544-ий в світі). 

Склади збірних України та ІзраїлюСклади збірних України та Ізраїлю

Суперники зіграють на хардовому корті «Canada Stadium» в місті Рамат-ха-Шарон. Покриття «хард» є зручним для обох команд, тож гравці мають на ньому продемонструвати свої найкращі якості. 

Сама гра складається з п'яти поєдинків у п'ятисетовому форматі. Дві одиночних гри відбудуться в п'ятницю, в суботу, 16 вересня, зіграють парні комбінації, і в неділю мають відбутися також два одиночні поєдинки. Тож для перемоги в поєдинку збірній України необхідно перемогти в мінімум трьох матчах. 

Якщо аналізувати склад наших суперників, то можна побачити, що другий номер збірної Ізраїлю Едан Лешем помітно поступається всім лідерам нашої збірної. Едану 20 років, у рамках Кубка Девіса він зіграв лише в трьох поєдинках, у яких здобув лише одну перемогу, в матчі, який не мав турнірної ваги. В світовому рейтингу він ніколи не піднімався вище 262-ої позиції, яку займав у липні цього року. Грає він переважно на хардових «ф'ючерсах» та «челенджерах». До того ж, упродовж усієї своєї кар'єри він ніколи ще не обігрував чинних гравців першої сотні світового рейтингу. Тенісний шлях Лешама лише починається, він є майбутнім ізраїльського тенісу, але на сьогодні його зобов'язані обігрувати і Долгополов, і Стаховський, і Марченко. 

Третя ракетка збірної Ізраїлю Мор Буліс є гравцем дещо нижчого класу, ніж Лешем. Йому 21 рік, у світовому рейтингу він перебуває на 544 місці, що є найвищим досягненням у його кар'єрі. Не виключено, що тренерський штаб ізраїльської збірної виставить Буліса в п'ятницю зіграти проти першої ракетки нашої збірної Олександра Долгополова, розуміючи, що в другого номера Лешема мало шансів проти гравця такого рівня, і Мор зможе зберегти сили на поєдинок в неділю. 

Саме тому, ключовими поєдинками протистояння для наших тенісистів будуть матчі проти найсильнішого гравця збірної Ізраїлю Дуді Сели. Йому 32 роки, свого часу він входив до ТОП-30 світового рейтингу, а сьогодні займає 67-е місце в світі. Села любить грати на швидких покриттях в агресивний атакувальний теніс. Цього року Села провів непоганий трав'яний сезон, дійшовши до 3-го кола на «Вімблдоні», та вигравши «Челенджер» у Ноттінгемі. 

На професійному рівні Села обмінявся перемогами з Марченком та Долгополовим, а зі Стаховським вони ще не зустрічалися. 

для перегляду - натисніть на зображення

Якщо говорити про гравців нашої збірної, то до цього протистояння вони підходять у різній формі. Іллі Марченку травма зіпсувала цей сезон. Як підсумок, він вилетів з першої сотні світового рейтингу, і сьогодні займає 286-е місце. До гри з Ізраїлем він має набрати форму, але на сьогодні саме він є третім номером нашої збірної. 

Сергій Стаховський, найдосвідченіший гравець нашої збірної, в цьому сезоні виграв влітку хардовий «Челенджер» у Словенії, також непогано провів ґрунтову та трав'яну частину сезону. За своїм сьогоднішнім рівнем гри він є сильнішим за Лешема та Буліса, а також може нав'язати боротьбу Селі, який знаходиться вище за нього в світовому рейтингу. 

Головною ж нашою надією є Долгополов. Травми заважали йому зіграти за збірну упродовж декількох років, але сьогодні Олександр в обоймі команди. Саме він є основною зброєю українців у цьому протистоянні. Долгополов перебуває вище в рейтингу за всіх гравців суперника та показує більш змістовну гру. На останньому турнірі серії «Великого шолому» US Open, який закінчився минулого тижня, Долгополов дійшов до четвертого кола, обігравши, зокрема, гравця ТОП-20 світового рейтингу Томаша Бердиха. 

Особливу вагу для загального успіху матиме парна зустріч, яка відбудеться в суботу. В ізраїльтян, скорше за все, зіграють Села та 40-річний ветеран Ерліх, який в середині минулого десятиліття був одним із найсильніших парних гравців світу. Хоча його найкращі тенісні роки вже позаду, та він все одно залишається грізною силою. Склад збірної України на сьогодні важко передбачити, адже він буде залежати від того, як закінчаться поєдинки в п'ятницю. Скорше за все, має зіграти Денис Молчанов, найсильніший парний гравець збірної України. А хто буде його партнером, уже стане відомо ближче до самого початку гри.

Тож, якщо підсумувати все вище зазначене, завданням наших хлопців є обіграти другого номера суперника, що їм цілком до снаги. Це має принести нашій збірній два залікові бали. Третій ж бал потрібно буде здобути в протистоянні з лідером суперників Селою. Неважливо, це буде парний чи одиночний поєдинок. Перемогти найкращого тенісиста ізраїльтян спроможні Марченко, Стаховський та Долгополов. 

Однак, Кубок Девіса саме й цікавий своєю непередбаченістю. Досить часто складається ситуація, коли більш рейтингові гравці поступаються значно слабшим суперникам, особливо, якщо їх палко підтримують домашні трибуни. Адже прихильники збірної Ізраїлю відомі своєю палкою підтримкою. Зокрема, на цьому напередодні протистояння акцентував свою увагу Сергій Стаховський.

Варто також зазначити, що букмекери фаворитом протистояння називають саме нашу збірну. Коефіцієнт на перемогу наших хлопців становить 1,4. На успіх збірної Ізраїлю - 2,7. 

Тож необхідно побажати нашим хлопцям успіху та талану в протистоянні з командою Ізраїлю, перемогти яку є цілком під силу українцям.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: