Прев'ю підсумкового турніру ATP. Чи є альтернатива Федереру з Надалем?

Прев'ю підсумкового турніру ATP. Чи є альтернатива Федереру з Надалем?
Учасники підсумкового турніру
Світлина: tennis.com

Чи зможуть суперники нав'язати боротьбу Федереру з Надалем? Чи не підведе Рафу та Роджера здоров'я? Як проявить себе молодий Звєрєв?

Тенісний сезон добігає свого завершення. Для представників еліти ATP, як і для їхні колег з WTA, останнім стартом цього року стане Підсумковий турнір - Nitto ATP Finals. Змагання в Лондоні, а саме в цьому місті і визначиться володар титулу, розпочнуться вже завтра, 12 листопада.

Цього року на турнір не змогли приїхати відразу декілька лідерів світового чоловічого тенісу останніх років - серб Новак Джокович, швейцарець Станіслас Ваврінка та британець Енді Маррей. Всі вони через проблеми зі здоров'ям завершили сезон задовго до змагань у Лондоні, тож на Підсумковому турнірі року ми їх вже не побачимо.

Головною інтригою ж змагань є питання, чи зможе хтось нав'язати боротьбу Федереру, в якій формі перебуває Надаль та чи зможе проявити себе майбутнє світового тенісу  - молодий німець Александр Звєрєв.

atp

Регламент змагань

Вісім найсильніших згідно з рейтингом ATP тенісистів жереб поділив на квартети - «Групу Піта Сампраса» та «Групу Бориса Беккера». В групах спортсмени зіграють по три поєдинки, після чого двоє найсильніших тенісистів з кожного квартету вийдуть до 1/2 фіналу, де вже і визначать переможця змагань.

В групі названій на честь великого американського тенісиста Піта Сампраса (переможця 14 турнірів «Великого шолома») між собою зіграють Рафаель Надаль (Іспанія, 1), Домінік Тім (Австрія, 4), Григор Димитров (Болгарія, 6) та Давід Гоффен (Бельгія, 7). В «Групі Бориса Беккера» (названа на честь великого німецького тенісиста, шестиразового переможця турнірів «Великого шолома» та олімпійського чемпіона) силами поміряються Роджер Федерер (Швейцарія, 2), Александр Звєрєв (Німеччина, 3), Марін Чиліч (Хорватія, 5) та Джек Сок (США, 8).

Букмекери ж наступним чином оцінили шанси тенісистів на успіх:

Як бачимо, головним фаворитом змагань вважається 36-річний швейцарець Роджер Федерер. Конкуренцію йому мають скласти Рафаель Надаль, Александр Звєрєв та Григор Димитров.

«Група Піта Сампраса»

Рафаель Надаль (Іспанія, 1)
Дата народження: 3.6.1986
Трофеї здобуті в 2017 році: Ролан Гаррос (грунт), US Open (хард), Монте-Карло (грунт), Барселона (грунт), Мадрид(грунт), Пекін (хард)
Особисті зустрічі з суперниками по групі: Тім: 5-2 (в цьому сезоні 3-1), Димитров: 10-1 (3-0), Гоффен: 2-0 (2-0)

Домінік Тім (Австрія, 4)
Дата народження: 3.9.1993
Трофеї здобуті в 2017 році: Ріо-де-Жанейро (грунт)
Особисті зустрічі з суперниками по групі: Надаль: 2-5 (1-3), Димитров: 2-1 (1-1), Гоффен: 3-6 (0-2)

Григор Димитров (Болгарія, 6)
Дата народження: 16.05.1991
Трофеї здобуті в 2017 році: Брісбен (хард), Софія (хард), Цинциннаті (хард)
Особисті зустрічі з суперниками по групі: Надаль: 1-10 (0-3), Тім: 1-2 (1-1), Гоффен: 3-1 (1-1)

Давід Гоффен (Бельгія, 7)
Дата народження: 7.12.1990
Трофеї здобуті в 2017 році: Токіо (хард), Шеньчжень (хард)
Особисті зустрічі з суперниками по групі: Надаль: 0-2 (0-2), Тім: 6-3 (2-0), Димитров: 1-3 (1-1)

Світлина: vavel.comВ групі названій на честь великого американського тенісиста Піта Сампраса (переможця 14 турнірів «Великого шолома») між собою зіграють Рафаель Надаль (Іспанія, 1), Домінік Тім (Австрія, 4), Григор Димитров (Болгарія, 6) та Давід Гоффен (Бельгія, 7). Світлина: vavel.com

В «Групі Піта Сампраса» головним фаворитом є Рафаель Надаль. Іспанець зумів відновитися від минулорічної травми та провів дуже вдалий сезон. Він переміг на двох турнірах «Великого шолому» (улюблений для нього Ролан Гаррос та US Open), а також зумів дійти до фіналу в Австралії. Суперники по групі не мають стати для нього перепоною, хіба що Рафу може підвести здоров'я. Минулого тижня саме через проблему з ним він знявся зі змагань в Парижі.

Саме фізичний стан Рафи, а також хардове покриття, і роблять головним фаворитом всього турніру саме швейцарця Федерера. Однак, для виходу з цієї групи до 1/2 фіналу сьогоднішнього рівня гри Надаля має вистачити.

Боротьба ж за іншу путівку точитиметься між Гоффеном, Тімом та Димитровим. Всі вони мають приблизно рівні шанси на успіх. Деяку перевагу матиме болгарин Димитров, для якого хард є більш зручним покриттям.

Австрієць Тім доволі слабко проводить другу половину цього сезону, то ж в Лондоні для нього успіхом буде навіть одна перемога в групі.

Давід Гоффен, який в рейтинзі займає нижче місце ніж Димитров та Тім, зумів відновитися від прикрої травми, яку він отримав на Ролан Гаррос та досить вдало провів хардову частину сезону.

Тож, скорше за все, ключовим поєдинком у цьому квартеті стане гра між Димитровим та Гоффеном, яка і визначить хто вийде разом з Надалем до 1/2 фіналу.

«Група Бориса Беккера»

Роджер Федерер (Швейцарія, 2)
Дата народження: 8.8.1981
Трофеї здобуті в 2017 році: Австралія Оупен (хард), Вімблдон (трава), Індіан-Уеллс (хард), Маямі (хард), Галле (трава), Шанхай (хард), Базель (хард)
Особисті зустрічі з суперниками по групі: Звєрєв: 2-2 (1-1), Чиліч: 7-1 (1-0), Сок: 3-0 (1-0)

Александр Звєрєв (Німеччина, 3)
Дата народження: 20.4.1997
Трофеї здобуті в 2017 році: Рим (грунт), Монреаль (хард), Мюнхен (грунт), Монпельє (хард), Вашингтон (хард)
Особисті зустрічі з суперниками по групі: Федерер: 2-2 (1-1), Чиліч: 3-1 (1-0), Сок: 1-1 (0-0)

Марін Чиліч (Хорватія, 5)
Дата народження: 28.09.1988
Трофеї здобуті в 2017 році: Стамбул (грунт)
Особисті зустрічі з суперниками по групі: Федерер: 1-7 (0-1), Звєрєв: 1-3 (0-1), Сок: 0-2 (0-0)

Джек Сок (США, 8)
Дата народження: 24.09.1992
Трофеї здобуті в 2017 році: Окленд(хард), Делрей Біч(хард), Париж (хард)
Особисті зустрічі з суперниками по групі: Федерер: 0-3 (0-1), Звєрєв: 1-1 (0-0), Чиліч: 2-0 (0-0)

Світлина: vavel.com В «Групі Бориса Беккера» силами поміряються Роджер Федерер (Швейцарія, 2), Александр Звєрєв (Німеччина, 3), Марін Чиліч (Хорватія, 5) та Джек Сок (США, 8). Світлина: vavel.com

Король Роджер повернувся! Вимушена перерва, яку Федерер взяв в 2016 році, пішла йому на користь. В цьому сезоні швейцарець здобув 7 титулів (лідер сезону), враховуючи два «Великих шолома» і три «Мастерса».

Федерер не поїхав грати в Парижі, щоб найкраще підготуватися до Підсумкового турніру. Таку ж групу великий швейцарець має проходити без проблем. Він головний фаворит змагань, хард під дахом - покриття, на якому любить грати Роджер, а, отже, всі карти в нього в руках, якщо, хіба що, у ветерана не виникнуть проблеми зі здоров'ям.

Іншим ж трьом суперникам Федерера по групі доведеться боротися за друге вакантне місце в 1/2 фіналу. Головним аутсайдером цієї боротьби є американець Джек Сок.

Лише збіг обставин та травми Ваврінки, Маррея і Джоковича дозволили американцю поїхати в Лондон. І хоча Сок має досвід перемог і над Звєрєвим, і над Чилічем, все таки рівень його гри є дещо нижчим, ніж у суперників. Якщо американцю вдасться здобути бодай одну перемогу - це вже буде непоганим досягненням для нього.

Ключовим в цій групі має стати гра між Звєрєвим, наймолодшим тенісистом змагань, та Чилічем. Протягом сезону кращу гру показував німець, однак, він дуже нестабільно грає другу частину цього року. Тож шанси на успіх в спортсменів майже рівні. Певну незначну перевагу фахівці та букмекери все ж віддають німцю, але лише корт розсудить суперників.

Артем Худолєєв, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: