Putin team: російські спортсмени перемогли на чемпіонаті лакеїв

Putin team: російські спортсмени перемогли на чемпіонаті лакеїв
Володимир Путін та Олександр Овечкін

Чемпіони пропагують любов до диктатора, але самі живуть і роблять бізнес за кордоном

На початку листопада у російському інформаційному спортивному просторі з’явилася, загалом, пересічна для України новина. Один з найвідоміших хокеїстів Росії Олександр Овечкін оголосив через свій Instagram про створення громадського руху Putin team. Він зазначив, що у західній пресі почав часто зустрічати поєднання Putin's team, тобто «команда Путіна». І от буцімто йому сподобалося таке словосполучення, і він готовий бути частиною такої команди.

«Я ніколи не приховував свого ставлення до нашого президента, завжди відкрито його підтримував. Я впевнений, що нас, хто підтримує Володимира Путіна, багато. Так давайте об'єднаємося і покажемо всім сильну та згуртовану Росію. Хочу оголосити про те, що створюю громадський рух під назвою Putin team», - написав у своєму зверненні Овечкін.

Личные награды и призы – все это здорово, но в хоккее, как и в любом деле, для победы важнее команда. Только команда способна переломить ход игры, сделать невозможное. В последнее время в западной прессе я встречаю сочетание Putin’s team, то есть команда Путина. И знаете, мне очень понравилось это определение. Лично я готов быть частью такой команды. Я никогда не скрывал своего отношения к нашему Президенту, всегда открыто его поддерживая. Я уверен, что нас, поддерживающих Владимира Путина, много! Так давайте объединимся и покажем всем сильную и сплоченную Россию! Сегодня я хочу объявить о том, что создаю общественное движение под названием Putin Team. Быть частью такой команды – для меня гордость, это похоже на ощущение, когда ты надеваешь майку сборной России, зная, что за тебя болеет вся страна. #putinteam

Допис, поширений Alexander Ovechkin (@aleksandrovechkinofficial)

Здавалося б, нехай створює. Українські ЗМІ, звичайно ж, на цю «новину» не звернули уваги. Не звертали б і далі, якби не подав свій голос колишній українець, а нині ледь не головний прихильник Путіна серед спортсменів – шахіст Сергій Карякін.

Після скандальної зміни громадянства у 2009 році, цей гросмейстер за кожної нагоди розповідає про свою безмежну любов до президента Російської Федерації. Карякін уже з’являвся на фоні ялтинського Ластівчиного гнізда у футболці із портретом Путіна та написом «Своїх не кидаємо». Так він підтримав шахістку Катерину Лагно, яка також змінила українське громадянство на російське. «Вітаю подругу дитинства Катю Лагно з отриманням російського громадянства», - підписав він тоді фото. Дивно, але ця екс-українка досі ще не приєдналася до «команди».

Зауважимо, що у цій вже не українській компанії знайшлося місце і бійцю змішаного стилю Олексію Олійнику. Спортсмен із Харкова також засвітився у футболці із зображенням Путіна, а потім отримав російське громадянство. Згодом Олійник розповідав, що одягнув таку футболку, бо Путін підтримує мир, виступає за те, щоб на Донбасі припинилися військові дії, а Україна нібито обстріляла чергове місто, і загинули люди.

«Тому я і вирішив показати, що підтримую президента, який не хоче війни між нашими країнами. Для мене ж і Росія – дім, і Україна – дім, я їх не розділяю. А ті, хто їх розділяє і каже: «Давайте вбивати», – я їх не розумію. Чому я повинен з братом воювати? Я просто показав свою громадянську позицію», - заявляв на початку 2015 року Олійник.

0000046155-aleksej-olejnik

Олексій Олійник

Уже відомо, що до руху Putin Team приєдналися колишній тренер київського «Динамо» Валерій Газзаєв, знамениті хокеїсти Павло Буре й Ілля Ковальчук, а також багато інших.

Перший з них також дуже відомий українським прихильникам спорту. Футбольний функціонер безуспішно намагався об’єднати чемпіонати України та Росії. Газзаєв стверджував, що іншого виходу у період кризи немає, що країни обов’язково прийдуть до цього спільного знаменника, що це буде ледь не найсильніший чемпіонат Європі. Ну і справді, куди там Англії чи Іспанії?!.. Російський тренер марив спільним чемпіонатом, поки не почалася війна на Донбасі. Тоді, нарешті, від проекту вирішили відмовитися.

Натомість, зовсім нещодавно Газзаєв виступив із черговою безглуздою ідеєю – запропонував зробити національний Кубок імені президента країни. «Мені здається, ось це дуже важливо. Якщо ми поставимо питання саме так, це буде дуже важливий турнір. Потрібно підняти значущість та авторитет Кубку Росії», - заявив він. На думку фахівця, особисто президент Росії міг би вручати цей кубок.

Водночас, російський політичний і громадський діяч, опозиціонер Олексій Навальний уже встиг розкритикувати прихильників Putin team за те, що ті приєднуються до цієї команди, а жити на території країни, яку очолює обожнюваний диктатор, аж ніяк не бажають.

«Давайте поглянемо на прекрасну Putin team, започатковану хокеїстом Олександром Овечкіним. Вона справді прекрасна, адже на її прикладі нам дуже добре ясно, яка ж частина російської еліти топить за Путіна. Це ті, для яких Путін – любов №2. А любов №1 – комфортне життя в елітній нерухомості, розташоваій у США і/або Західній Європі», - зауважив він.

Навальний навіть записав відео, у якому провів певне розслідування та розповів про статки російських спортсменів за межами країни. За його словами, відомі спортсмени отримали великі гонорари та мають повне право накупити собі особняків у Маямі та квартир у Нью-Йорку.

«Питання в іншому: Putin team стала символом колоніальної влади Росії. Багаті успішні хлопці живуть за кордоном, їхні сім'ї, перспективи, надії, діти та податки – за кордоном. Але нам вони нав'язують ту владу, яка краде все навколо та погіршує життя настільки, що ні Овечкін, ні Ковальчук жити тут не хочуть. І гроші інвестують не у Волгоград, і не в Єкатеринбург, а у Маямі», - зауважив Навальний.

За даними російського опозиціонера, той же Овечкін в Арлінгтоні (передмістя Вашингтона) купив будинок за $1.6 млн, особняк за $4 млн, 200-метрову квартиру за $2 млн у Маямі; Ілля Ковальчук володіє немалим будинком в Атланті, квартирою у Маямі, оформленою на його дружину, яку у ЗМІ називають громадянкою США, а також купив майже за $5 млн 350-метрову квартиру на Фішер Айленд.

Навальний додає, що сусідом Ковальчука є не хто інший, як легендарний Павло Буре, який придбав квартиру за $3.6 млн ще у 2007 році, а також нагадує, що брат Павла є громадянином США та спокійно живе у Каліфорнії, виробляючи вино у долині Напа.

Не обійшов російський діяч увагою і В'ячеслава Фетісова: «Фетісов грав у США та тренував американські хокейні команди з 1989 року по 2000-й. У 2009 році він, а точніше його дружина, стали щасливими власниками пентхаусу в одній з веж Трампа з вглядом на центральний парк». Крім того, Навальний називає ще кількох друзів Путіна, які мають європейські громадянства і бізнес далеко не у Росії, а у Європі.

Як би там не було, і щоб хто не казав, але є кілька нюансів у такій новоствореній Putin team. По-перше, прихильники усього «руського» чомусь вирішили назвати свій рух англійською мовою, що виглядає якось не по-російськи. По-друге, чомусь у Німеччині немає Merkel team, а у Франції – Macron team. Тільки у Росії могли додуматися до такого ледь не культу.

І по-третє, тут, звичайно ж, є політичний слід. Взагалі, дивним виглядає сама історія створення такого руху. Як вже зазначалося вище, все розпочалося зі «зворушливої» історії, яку описав Овечкін. Але чомусь зовсім не віриться у таку версію розвитку подій: Овечкін, який ні з того, ні з цього вигадує якийсь новий рух. І до нього відразу долучаються відомі російські спортсмени, про нього говорить прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, а також пишуть провідні російські ЗМІ.

Тут, скоріше, спадає на думку таке: хтось з пулу кремлівських аналітиків вигадав ще одну політтехнологію, яка має показати народну любов до Володимира Путіна. Цього разу у єдиному пориві навколо вождя вирішили об’єднати спортсменів, які є кумирами для багатьох росіян. Реалізатором же цієї ідеї вирішили зробити Овечкіна, який і розпочав розкручувати цей рух, який начебто він сам і вигадав.

До речі, всі відомі диктатори використовували спорт для своїх цілей. Це не є новиною. При цьому, наприклад, і Адольф Гітлер, і Беніто Муссоліні були абсолютно байдужі до спорту як такого. Їм найголовніше було показати, що та чи інша нація є вищою за інші, а потім за справу бралася пропаганда.

Тому не варто забувати, що доля Росії на Олімпійських іграх 2018 року залишається у підвішеному стані. Спортсменів з цієї країни можуть взагалі не допустити до змагань через допінг-скандал. І, до речі, були неодноразові заяви, що замішані у цей скандал були найвищі чини країни-агресора, серед яких згадувалося і прізвище Путіна. І ось подібним кроком друзі президента, напевне, хочуть відбілити прізвище свого патрона. Адже антипутінські гасла лунають у збіднілій Росії все частіше.

Ярослав Твардовський та Артем Худолєєв, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: