У майбутньому вони можуть стати зірками спорту. Українські чемпіони та призери Юнацької Олімпіади-2018

У майбутньому вони можуть стати зірками спорту. Українські чемпіони та призери Юнацької Олімпіади-2018
Катерина Чорній

У столиці Аргентини молоді українці здобули загалом 23 нагороди

Окрім відомого скандалу, що український телеканал UA: Перший замість бою українця за золото на Юнацькій Олімпіаді показав матч збірної Росії, ці змагання, що тривали з 6 по 18 жовтня у Буенос-Айресі (Аргентина), запам'ятаються і черговим успішним виступом вітчизняних спортсменів. Вони загалом здобули 23 медалі.

Щоправда, у загальний залік команди пішло тільки 18, адже інші п'ять були виграні у змішаних видах спорту (де одну команду представляли кілька спортсменів з різних країн).

Та навіть і 18 індивідуальних нагород (п'ять з яких золотих, сім срібних і шість бронзових) дозволили Україні замкнути топ-10 заліку країн у неофіційній класифікації.

63_06

Як відомо, 55 юних атлетів представляли Україну на ІІІ літніх Юнацьких Олімпійських іграх. Вони виступали у 22-х видах спорту. З поіменним складом команди відповідно до здобутих українськими спортсменами ліцензій для участі в Іграх і пропозицій національних федерацій з олімпійських видів спорту «Главком» знайомив напередодні старту змагань.

В олімпійському Буенос-Айресі протягом 12 днів загалом змагалися близько 4 тисяч юних атлетів віком 15-18 років з 206-ти країн, які розіграли нагороди у 32 видах спорту.

Тепер же «Главком» пропонує ознайомитися зі спортсменами, які здобули нагороди, змусивши вкотре говорити про Україну на міжнародній спортивній арені.

Катерина Чорній (фехтування) – дворазова чемпіонка (один раз у змішаній команді)

Катерина Чорній здобула для України першу золоту нагороду ІІІ Юнацьких Олімпійських ігор. Українській 17-річній спортсменці не було рівних у фехтуванні на шпагах серед дівчат.

Чорній успішно подолала груповий етап, після чого в 1/8 фіналу спокійно розібралася з представницею Казахстану – 15:10. Натомість, чвертьфінальний поєдинок виявився для Катерини чи не найважчим. Вона виграла в угорки з мінімальною перевагою, та ще й у додатковий час – 14:13.

А надалі українка показала справжню волю до перемоги, здолавши у півфіналі представницю Чехії, а у фіналі – уродженку Гонконгу. У вирішальних протистояннях Чорній довелося відіграватися, що їй з успіхом вдалося – дві вольові перемоги з рахунками 15:11 та 11:9 відповідно.

На цьому українка не зупинилися та згодом стала дворазовою чемпіонкою Юнацьких Олімпійських ігор у Буенос-Айресі.

До золота в особистому заліку українська шпажистка додала нагороду вищої проби у змішаній командній першості. Саме Чорній завершувала фінал, у якому «Європа 1» перемогла «Азію-Океанію 1» з рахунком 28:25.

Іван Тищенко (академічне веслування) – чемпіон

Другу медаль найвищого ґатунку у скарбничку збірної України приніс веслувальник Іван Тищенко.

У фінальному заїзді серед чоловічих одиночок він не залишив жодних шансів суперникам з Австралії, Білорусі та Перу, фінішувавши першим.

Валерія Іваненко (легка атлетика) – чемпіонка

У секторі з метання 3-кілограмового молота тріумфувала українка Валерія Іваненко. У столиці Аргентини Валерія з першої ж спроби показала, хто головний у секторі. Перші три спроби Іваненко були за 71 метр, а заключна, четверта, і взагалі на 74,90 м.

Під час другої сесії змагань українська спортсменка показала скромніший результат, але і цього вистачило для перемоги. Перша спроба виявилася не дуже вдалою – 61.95 м. А от друга вивела Іваненко у лідери – 67.83 м.

Однак Валерія на цьому не зупинилася й у третій спробі відправила молот на 72 метри та 8 сантиметрів.

Ярослава Магучіх (легка атлетика) – чемпіонка

Українській легкоатлетці Ярославі Магучіх не було рівних за підсумками двох днів змагань у секторі для стрибків у висоту.

Магучіх встановила ще й особистий рекорд – 195 см. Усі висоти, які було заявлено, українка брала з перших спроб. Це була шоста золота медаль в активі українців на ЮОІ-2018.

Михайло Кохан (легка атлетика) – чемпіон

А сьому здобув Михайло Кохан, український легкоатлет, що спеціалізується у метанні молота. Рекордсмен світу серед юнаків підтвердив свій рівень на юнацьких Олімпійських іграх, завоювавши золото.

Михайло Кохан не мав собі рівних у секторі для метання 5-кілограмового молота. Як і у перший день змагань, він впевнено переміг, його найкраща спроба – 85.14 м.

Назар Чепурний (спортивна гімнастика) – чемпіон (у складі змішаної команди) та срібний призер

15-річний український гімнаст Назар Чепурний здобув золоту складі «Команди Сімони Байлз».

За регламентом змагань, переможець мультидисциплінної першості визначався за сумою індивідуальних місць членів команди, показаних у кваліфікаційних змаганнях кожної дисципліни відповідно. Команда з найменшою сумою за і піднялася на першу сходинку п'єдесталу.

Особисте срібло Чепурний здобув в опорному стрибку.

Стрибнувши у фінал з останнім, восьмим результатом, 16-річний черкащанин у вирішальний момент впевнено виконав обидва свої стрибки на загальну суму 13,983, і поступився лише 0,116 американцю Брендону Бріонесу.

Денис Кесіль (плавання) – срібний призер

Плавець Денис Кесіль приніс рідній країні срібну нагороду.

Дистанцію 200 м батерфляєм представник Кривого Рогу, якому має виповнитися 18 років, подолав за 1:55.89 хв, поступившись лише угорцю Крістофу Мілаку (1:54.89).

«На фінал я не ставив перед собою конкретне завдання щодо результату. Все ж таки у заключному запливі мені вдалося покращити свій результат, і, безумовно, я задоволений цим показником», - пояснив він після завоювання нагороди.

Софія Лискун (стрибки у воду) – срібна та бронзова (у команді) призерка

У черговий день змагань наша представниця стрибків у воду Софія Лискун з результатом 406.10 здобула срібну нагороду на 10-метровій вишці.

До срібла в індивідуальних стрибках з вишки 16-річна спортсменка з Луганщини додала бронзу у командній першості.

У міксті з росіянином Русланом Терновим Лискун показала третій результат у стрибках з 10-метрового трампліна – 371.15 балів.

Оксана Чудик (боротьба) – срібна призерка

Ще одну олімпійську медаль у скарбницю збірної України принесла представниця вільної боротьби Оксана Чудик.

У ваговій категорії до 65 кг лише у фіналі українка поступилася срібній призерці чемпіонату світу серед кадетів з Китаю та виборола звання віце-чемпіонки Юнацьких Олімпійських ігор-2018.

«Я дуже хотіла золоту медаль. Мені було по силам її вибороти, але я не змогла це зробити. Мені дуже прикро, але я не буду зупинятися, опускати руки, а й надалі працюватиму задля досягнення нових спортивних висот. Я рада, що маю олімпійську медаль», - прокоментувала вона свій виступ.

Христина Погранична (художня гімнастика) – срібна призерка

Перший вид Христина пройшла просто блискуче, показавши найкращий результат фіналу з обручем – 17,750. Однак, прикра втрата у м'ячі відкинула Христину після першого виду на четверте місце.

Проте, показавши характер, українська грація чудово виступила з булавами, показавши другий результат фіналу у цьому виді (16,900) і піднявшись на проміжне третє місце. Другий результат Христина показала і зі стрічкою (15,550), піднявшись у турнірній таблиці на підсумкове друге місце.

Тарас Бондарчук (бокс) – срібний призер

Боксер Тарас Бондарчук у фінальному поєдинку вагової категорії до 60 кг проти Атічаї Пхоемсапи з Таїланду виборов срібну медаль.

На жаль, судді за підсумками трьох раундів зафіксували беззаперечну перевагу суперника українського спортсмена.

Максим Галінічев (бокс) – срібний призер

У заключний день змагань ІІІ літніх Юнацьких Олімпійських ігор український боксер Максим Галінінічев поставив чудову крапку у медальних виступах вітчизняних атлетів.

У фінальному поєдинку вагової категорії до 56 кг у бою проти Абдумаліка Халакова з Узбекистану наш боксер здобув срібну медаль. Тут також судді були на стороні суперника.

Анастасія Прозорова (бадмінтон) – срібна призерка (у змішаній команді)

Спортсменка Анастасія Прозорова вперше в історії українського бадмінтону завоювала срібло юнацьких Олімпійських ігор.

Разом із харків’янкою на другій сходинці п’єдесталу опинилися її товариші по команді Omega.

«Я дуже засмучена, що не вдалося вибороти золоті медалі. Однак дуже рада цій нагороді. Кожен спортсмен із нашої команди виклався на всі 100% й боровся до кінця», - прокоментувала Настя свій виступ.

Анастасія Бачинська (спортивна гімнастика) – дворазова бронзова призерка

15-річна гімнастка Анастасія Бачинська підтвердила високе реноме української школи спортивної гімнастики та посіла третє місце у фіналі багатоборства.

Результат нашої спортсменки – 52,322, попереду опинилися лише Джорджия Вілла з Італії (54,066) та Амелі Морган з Великобританії (53,432).

На медальній ноті завершила вона і свій виступ в олімпійському Буенос-Айресі.

У заключному виді змагань серед дівчат, у вільних вправах, учениця Ганни Лев показала третій результат і додала до бронзи у багатоборстві ще одну медаль такого ж ґатунку.

Олег Вердиба (дзюдо) – бронзовий призер

У перший же змагальний день ІІІ літніх Юнацьких Олімпійських ігор українські юні олімпійці подарували чудовий привід для гордості та радості за них всім вболівальникам України.

Дзюдоїст Олег Вередиба у ваговій категорії 55 кг виборов бронзову нагороду. У втішному фіналі українець здобув перемогу над суперником з Франції.

У півфіналі Вередиба поступився майбутньому срібному призеру.

Владислав Остапенко (боротьба) – бронзовий призер

Черговий чудовий здобуток на рахунку борця вільного стилю Владислава Остапенка.

У поєдинку за бронзову нагороду українець впевнено переміг Уссаму Ларібі з Алжиру.

Олег Дорощук (легка атлетика) – бронзовий призер

Ще одну бронзову нагороду виборов легкоатлет Олег Дорощук.

17-річний легкоатлет з Кропивницького, стрибнувши на 2.14, показав третій результат, як і на першому етапі змагань (2.09 м). І за підсумками двох днів він виборов право зійти на третю сходинку п’єдесталу пошани у столиці Аргентини.

Дарина Плохотнюк - Олександр Мадей (спортивна акробатика) – бронзові призери

Український дует у складі Дарини Плохотнюк та Олександра Мадея посіли третє місце у змаганнях змішаних пар у спортивній акробатиці.

У цьому виді спорту вперше розігрувалися нагороди у межах Юнацьких Олімпіад, тож, наші спортсмени увійшли в історію.

Дмитро Гонта (стрільба) – бронзовий призер (у змішаній команді)

Команда Дмитра Гонти та мексиканської спортсменки Вікторії Міранди здобула бронзову медаль у Буенос-Айресі.

У змаганнях з кульової стрільби з пістолета з 10 метрів 16-річний український спортсмен у підсумку зійшов на третє місце п’єдесталу.

Збірна команда України повертається на Батьківщину з III літніх Юнацьких Олімпійських ігор зранку у понеділок, 22 жовтня. Команда прилітає до терміналу D аеропорту «Бориспіль».

Ярослав Твардовський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Христина Погранична
Погранична розпочинає боротьбу за золото Юнацької Олімпіади
Тарас Бондарчук
Українці Бондарчук і Лискун виграли ще дві медалі на Юнацьких Олімпійських іграх
Михайло Кохан
Легкоатлети з України підтвердили клас на Юнацьких Олімпійських іграх
Денис Кесіль
Денис Кесіль приніс Україні срібну медаль Юнацької Олімпіади з плавання
Олег Вередиба із Сергієм Бубкою
Україна здобула першу нагороду Юнацьких Олімпійських ігор в Аргентині
Олег Вередиба (у синьому)
Перший український призер Юнацької Олімпіади-2018 Вередиба: Не можу повірити, що виграв медаль
Молодіжна збірна України з боксу посіла друге місце на чемпіонаті Європи в Анталії
Молодіжна збірна України з боксу посіла друге місце на чемпіонаті Європи в Анталії
Анастасія Бачинська. Фото: НОК України
Бачинська: Мені дуже хотілося порадувати всю Україну
Українські дзюдоїсти не змогли здобути медалі у командній першості на Юнацькій Олімпіаді
Українські дзюдоїсти не змогли здобути медалі у командній першості на Юнацькій Олімпіаді
Дата публікації новини: