Україна - Ізраїль 3:0. Наші тенісисти вирвали перемогу на Землі обітованій!

Україна - Ізраїль 3:0. Наші тенісисти вирвали перемогу на Землі обітованій!
Стаховський та Молчанов здобувають для Україні вирішальну перемогу
Фото: ukrtennis.com

Тенісна Україна може святкувати: непростий суперник достроково обіграний на своєму полі

Чоловіча збірна України з тенісу виконала своє головне завдання на сезон та змогла залишитися в Першій групі Євро-Африканської зони в 2018 році. Перемога здобута в Ізраїлі означає, що наші гравці можуть тепер спокійно готуватися до підкорення вершини, яка поки що є недосяжною для нас - Світової групи.

Кубок Девіса

Євро-Африканська зона

Перша група

Плей-офф, 1-й коло

Ізраїль - Україна - 0:3

Першими на корти в п'ятницю вийшли лідер ізраїльтян Дуді Села та другий номер українців Ілля Марченко. Варто зазначити, що хоча Марченко і знаходиться набагато нижче в світовому рейтингу, ніж Сергій Стаховський, і лише нещодавно відновився від травми, однак саме на нього в п'ятницю, як на другого номера команди, зробив ставку тренерський штаб. Таке рішення, зокрема, дозволяло зберегти сили Стаховському на парний поєдинок. До того ж, за словами капітана нашої збірної Андрія Медведєва, при підготовці до протистояння Марченко довів, що має потенціал гідно боротися.

Ілля Марченко - Дуді Села 7:6 (5), 6:2, 6:3

Звичайно ж, фаворитом гри був Села. Рідні стіні та результати показані обома тенісистами протягом сезону були цьому підтвердженням. Початок ж поєдинку підтвердив цю тезу. Заволодівши в середині першого сету ініціативою та зумівши виграти гейм на подачі Марченка, Села повів 5:2. В цей момент в сеті та в грі відбувся злам. Ілля заграв більш впевнено, і при рахунку 5:3 на користь опонента зумів заробити та реалізувати брейк-пойнт.

За рахунку 5:5 тенісисти взяли по гейму на своїй подачі, тож доля першого сету вирішувалася на тай-брейку. Ініціативу знову першим захопив Села, повівши 4:2. Але, як і в цілому в сеті, використати свою перевагу лідер ізраїльтян не зумів. Як результат - перемога в геймі Іллі 7:5, і перший сет залишився за ним.

Другий сет Марченко вже провів набагато впевненіше. Він забрав три подачі Сели, на що опонент відповів лише одним брейком. Особливо Дуді підводила друга подача - на ній він виграв лише 25% розіграшів. Як результат - рахунок 6:2 в геймі та 2:0 за сетами на користь українця.

Третій сет, як і перший, краще розпочав Села. Він знову повів з брейком 3:1. Але після цього в матчі гейми вигравав лише Ілля. Таким чином, наш тенісист здобув перемогу в сеті 6:3, в матчі 3:0, та приніс Україні перший заліковий бал.

Едан Лешем - Олександр Долгополов - 4:6, 1:6, 4:6

Після перемоги Марченка стратегічна ініціатива в протистоянні перейшла до українців. Адже, як вже писав «Главком», другий номер господарів є набагато слабкішим за рівнем гри ніж наші лідери. Та довести свою перевагу ще потрібно було на корті. Що впевнено і зробив Олександр Долгополов в другому поєдинку.

В першому сеті лідер нашої збірної відразу повів 3:0. Однак, потім Лешему вдалося відновити рівновагу - 4:4. Саме в цей момент Олександр і показав, хто насправді є господарем корту. В підсумку, з 9 наступних геймів 8 залишилися за нашим лідером. Як результат - 6:4, 6:1 за сетами повів Долгополов.

Історія тенісу знає багато випадків, коли безнадійний аутсайдер програє 0:2 за сетами, але потім збирається з силами та створює диво, виграючи поєдинок. Але не цього разу.

В третьому сеті точилась більш рівна боротьба, ніж в другому, але у вирішальний момент вищий клас Долгополова допоміг йому здобути перемогу. Тож, як підсумок, 6:4, 6:1, 6:4 за сетами на користь нашого лідера, та 2:0 на користь збірної України після першого ігрового дня.

Наступним поєдинком мала бути парна зустріч в суботу. Тренери вирішили не змінювати заявлені напередодні склади, тож на корт вийшли Стаховський і Молчанов в українців та Села з Ерліхом в ізраїльтян.

Сам поєдинок перетворився на справжній трилери, який тримав вболівальників в напрузі протягом всіх 5 сетів.

Йонатан Ерліх/Дуді Села - Денис Молчанов/Сергій Стаховський - 5:7, 6:7(6), 6:1, 6:4, 6:7(4)

Краще гру розпочали наші суперники: зробивши відразу два брейки на подачах українців вони повели 5:1. Варто зазначити, що ігрова перевага наших суперників не була такою вже значною, як це демонстрував рахунок. І подальший розвиток сету це яскраво довів.

Стаховському та Молчанову вдалося скоротити рахунок до 5:3. В дев'ятому геймі на подачі досвідченого Ерліха перевага наших суперників була беззаперечною - 40:0. В цей момент ізраїльтянам для перемоги в сеті достатньо було виграти один м'яч з трьох. Однак, ветеран Ерліх несподівано допустив три поспіль подвійні помилки, що побачити в сучасному тенісі на такому рівні майже неможливо. Як результат, боротьба в геймі затягнулась, і переможцями з неї вийшли наші хлопці. Окрилені успіхом вони виграли ще два гейми, і залишили сет за собою - 7:5.

Другий сет також пройшов в напруженій боротьбі, яка завершилася лише на тай-брейку. У вирішальний момент Молчанов зміг своєю подачею завершити боротьбу в сеті та приніс українській парі перемогу: 7:6.

Після цього ініціатива перейшла до господарів. Вони майже без боротьби виграли третій сет, а також залишили за собою четвертий.

В таких поєдинках в п'ятих сетах на перший план виходять психологія та фізичні кондиції. Якщо говорити про «фізику», то тут перевага мала бути на стороні українців. 40-річний Ерліх виглядав втомленим та допускав багато невимушених помилок, а Села лише напередодні відбігав непросту гру під спекотним сонцем (а цього дня температура в місті Рамат-ха-Шарон піднімалась вище +30) проти Марченка.

У п'ятому сеті боротьба точилась за кожен гейм, та все ж першими виграти чужу подачу вдалося саме нашим хлопцям. Тож, як наслідок, за рахунку 5:4 Сергій Стаховський вийшов подавати на матч та загальну перемогу збірної України в протистоянні.

Однак, досвідчені Села та Ерліх зібралися з силами та зуміли виграти на чужій подачі гейм. Після цього суперники обмінялися геймами і переможця всієї гри мав вирішити тай-брейк, на якому українці заволоділи перевагою та повели 2-0. Але при розіграші третього м'яча Сергій Стаховський підвернув ногу та змушений був звернутися за допомогою до лікарів. В цей момент виникли запитання: чи зможе Сергій продовжити гру, а також грати в повну силу? Однак, Стаховський зумів повернутися в гру та допоміг Денису Молчанову довести поєдинок до загальної перемоги!

У неділю мають відбутися два одиночних матчі, але вони вже ніяк не вплинуть на остаточний результат.

Що далі?

Тепер українцям варто слідкувати за закінченням поєдинків інших збірних та чекати на жеребкування, яке визначить наших суперників в Першій групі Євро-Африканської зони 2018 року. З таким складом ми маємо всі шанси нарешті вперше в історії України пробитися до Світової групи. Лише б здоров'я дозволяло нашим хлопцям приїжджати до збірної.

Сьогодні ж тенісна Україна може святкувати: непростий суперник достроково обіграний на своєму полі. Ми йдемо далі!

Артем Худолєєв, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: