Як українські фанати відстоюють незаконно засуджених побратимів в «ЛНР» (фото, відео)

Як українські фанати відстоюють незаконно засуджених побратимів в «ЛНР» (фото, відео)

Представники ультрас українських клубів намагаються звернути увагу міжнародної спільноти до двох фанатів «Зорі», які отримали тюремні терміни у неіснуючій державі

Минулий тиждень пройшов під знаком протестів українських, і не тільки, ультрас угруповань проти засудження активістів-патріотів луганської «Зорі» до тюремних ув’язнень у так званій «ЛНР».

Як відомо, наприкінці жовтня терористи з «ЛНР» засудили до 17-ти років суворого режиму проукраїнського фаната футбольного клубу «Зоря» Владислава Овчаренка, який у жовтні 2016 року у центрі Луганська спалив прапор цієї так званої республіки. Його товариш Артем Ахмеров отримав 13 років колонії.

Представники ЗМІ повідомили, що незаконний суд окупантів визнав хлопців винними у шпигунстві на користь України. Також додавалося, що по відношенню до Овчаренка застосовували тортури.

«Для Влада Луганськ – це Україна. А чи не забула про нього рідна країна? Близькі стурбовані, що переговори про звільнення Овчаренка зовсім затихли... Потрібно витягувати хлопця», - написав журналіст Роман Бочкала.

Поки на керівних рівнях держави розповідали, що на переговорах у Мінську українська сторона домагається, щоб до Владислава й Артема пустили хоча б представників міжнародних організацій, на що ніхто в «ЛНР» не реагував, українські фанати самотужки почали відстоювати свободу своїх друзів по трибунах.

Першими із заявою виступили ультрас «Зорі»: «Влад Овчаренко й Артем Ахмеров – фанати клубу «Зоря». Коли ворог прийшов до їхнього міста, хлопці спалили прапор ворога. Окупанти зловили наших друзів і засудили за законами неіснуючої держави. Хлопці з гідністю зустріли вирок, і, розуміючи складність ситуації, навряд чи розраховують на диво звільнення. Але ми робимо все можливе для їхнього порятунку».

Фанати луганського футболу звернулися до представників футбольних рухів всього світу з метою привернення уваги міжнародної спільноти для порятунку життів цих хлопців.

Одними з перших за кордоном України відгукнулися на прохання фанатів «Зорі» ультрас грузинського «Динамо» з Тбілісі, які на матчі внутрішнього чемпіонату розтягли банер із закликом звільнити Овчаренка й Ахмерова.

Окрім того, хлопців підтримали фанати донецького «Шахтаря» під час матчу Ліги чемпіонів у Харкові. До них приєдналися і харківські ультрас. Банери з хештегом «Free Ovcharenko, Free Akhmerov» вивішували на матчах своїх клубів прихильники ФК «Маріуполь», рівненського «Вереса», ФК «Дніпро», краматорського «Авангарду», хмельницького «Поділля», львівських «Карпат». Крім того, у Маріуполі навіть відбувся марш.

Безпосередньо самі фанати «Зорі» розтягнули банер із написом про свободу друзям у Берліні під час поєдинку Ліги Європи проти «Герти», надавши акції ще більшого міжнародного розголосу.

Водночас, у неділю, 5 листопада, ультрас київського «Динамо» спільно з патріотичними організаціями організовували марш під гаслом «Свободу Владу та Артему!» у столиці.

«Нам варто зробити все можливе та неможливе для звільнення хлопців і привернення до ситуації з ними максимальної уваги, у тому числі і міжнародних структур», - зазначалося у повідомленні напередодні акції, а організатори закликали долучитися фанатів українських клубів і всіх небайдужих українців.

Мітингувальники, серед яких були вболівальники «Динамо», «Зорі», «Шахтаря», «Чорноморця», пройшлися центром міста з банером зі словами «Свободу патріотам». Марш закінчився під стінами представництва Європейського Союзу в Україні. Учасники оголосили про вимогу до структур ЄС сприяти звільненню Овчаренка й Ахмерова.

Як розповів у коментарі «Главкому» представник ультрас київського «Динамо» Артем Худолєєв, акція, у першу чергу, має привернути увагу представників міжнародних структур до Овчаренка й Ахмерова.

«Ми хочемо, щоб їх там у полоні відвідали правозахисники, які мають переконатися, що хлопці утримуються у нормальних умовах, нормально харчуються. Головним же підсумком наших дій має стати звільнення Влада й Артема з російського полону», - зауважив він.

«Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: